07.03.2012.

Hrskava piletina iz rerne

Pohovanu piletinu na klasičan način svi u porodici mnogo volimo. U želji da pripremim  pohovanu piletinu sa smanjenom kalorijskom vrednosti, pregledala sam sajt weightwatchers.com.  Posle vrlo malo razgledanja naišla sam na ovaj recept i odamah rešila da ga isprobam. Osećala sam da je recept dobar,  a vala i jeste. Original recepta možete pogledati ovde.


Potrebno vam je:

4 kom pilećih prsa bez kostiju i kože
1 kašika maslinovog ulja
1 ravna kašika nekog lakšeg meda (npr. bagremovog)
3 kašike blagog senfa
1 kašika pikant senfa
2 kašike sitno seckane mirođije
2 tanka ili jedan deblji struk mladog crnog luka sitno seckan
1 kašika vode
so i biber po ukusu
oko 100 gr kornfleksa
 

Pripremite pleh na koji stavite papir za pečenje. Uključite rernu da se greje na 2200C.
U  činiji sjedinite maslinovo ulje, med, senf, mirođiju i sitno seckan mladi luk, so i biber. Od ove količine dresinga odvojite u posebnu činijicu jedan deo. Masa je dosta gusta zato vam predlažem da ne umačete meso direktno u činiju već da pileći file namažete pomoću kašićice sa obe strane. Namazani filet dobro uvaljajte u kornfleks i položite na papir za pečenje. Pecite 15 min. Za to vreme piletina će biti pečena, ako su fileti teški po 100 gr. Ako su nešto veći produžite malo vreme pečenja.




Pošto je pripremljeni  dresing bio vrlo gust, dodala sam 1 kašiku vode i dobro izmešala da se sjedini. Gotove filee prelijte sosom i odmah poslužite, jer stajanjem gube na hrskavosti.

Senf sa kojim sam pravila smesu za umakanje je bio vrlo gust. Ako smesu pravite sa nekim ređim senfom npr. ’French mustard’ verovatno vam neće biti potrebna kašika vode da razredite preliv. Moja ćerka je negde pročitala kako je senf kancerogen, naročito kad se termički obrađuje, zato ću sledeći put ovu piletinu praviti sa slačicom u prahu. Dodala sam kašiku maslinovog ulja,  jer se pokazalo kao korisno kod pohovanja u rerni.




Kao prilog sam napravila šargarepu sa susamom. Kolutiće šargarepe sam malo posolila i dinstala uz stalno mešanje. Posolila sam šargarepu pre dinstanja jer ona tada pusti malu količinu vode na početku, taman dovoljnu da brže omekša. Kada je šargarepa malo omekšala, dodala sam prethodno prepečeni susam i sve zajedno još malo mešala. Sve ovo radim u voku i na najvišoj temperaturi. Ako volite mekše povrće, dinstajte ga na nešto nižoj temperaturi ili kratko poklopljeno.