31.10.2012.

FBI istraživao Dunjin blog


Nisam baš poznavala Dunjin blog. Već na prvo detaljnije gledanje sam se oduševila svim segmentima, bila je to baš ljubav na prvi pogled, kao i naziv jednog segmenta njenog bloga. Svoju umetnost je tako lepo prenela na hranu. Tako maštoviti recepti u divnim posudama, sa odličnom scenografijom i fotografijom. Jednom rečju praznik za sva čula.
Zato mislim da je ovaj krug  blog igrice FBI rukavice ,koju je pokrenula mamajac, pun pogodak.

Ovog puta sam bila ’istraživač’ promenljive sreće. Sve što sam napravila je bilo baš lepo. Dosta sam recepata bocnula i ostavila da ih napravim za slavu jer su mi se mnogo svideli ali slatkiše retko pravim. Tu me s nestrpljenjem čekaju:Bjeli BožićBomboni sa šljivama, Lurdske šnite.
Na žalost mogu prikazati samo dva prva recepta koje sam isprobala, jedan samo delimično,  sve ostale slike su propaleL Sad me je prošlo ludilo što se to desilo. Nije važno, glavno da smo mi uživali u pripremljenim jelima!

Naslov recepta je ujedno link ka Dunjinom receptu.

Musaka, fešta od patlidžana

Ove godine smo se zaista najeli plavog paradajza na sto načina. Kineskog, našeg, velikog malog... Na kraju sezone videh jednog kuvara kako ga potapa u mleko pre pohovanja da bi ono izvuklo gorčinu. Avaj, na kraju sezoneJ
Baš je bila lepa ova musakica!



Čim sam na pijaci spazila bamije znala sam kako ću ih upotrebiti. Ranije sam ih dodavala u razne đuveče i to bojažljivo i samo zato što je mama tako radila inače mi ona njihova sluzavost na oko nije prijalaJ Mogla sam više fila smestim u trougliće, ali to drugi put.
U slast smo trougliće pojeli uz čorbicu od tikvica. Tako se sprijateljih sa bamijama!
 

 


Skoro me tako nešto nije oduševilo. Za kratko vreme sam ih dva puta pravila. Prvi put sa mediteranskim ukusom (ruzmarin, biber, so), drugi put ala Indija (beli luk, biber, čili u prahu i indijski kari).

Kada sam drugi put pravila zaboravila sam na potopljene semenke u frižideru i bingo! Seme lana je počelo da klija. Malko duže sam morala da pečem ali je bilo mnogo ukusno. Možda ja fantaziram da je bilo ukusnije a može biti da je objektovno takoJ


 

Slika gotovih krekera je otišla dođavola sa ostalim, preostala je jedna od prvog potapanja i od drugog u plehu spremno za pečenjeL

Sve u svemu jedno lepo gastronomsko iskustvo!

24.10.2012.

Čorba od raštana


Nekoliko stvari sam kuvala od raštana sa promenljivom srećom. Promenljivom srećom? Pre će biti da neumem da izaberem dobar raštan. Kad se na pijaci pojavio kod žene koja uvek prva donese novotarije od povrća i to baš dobre, odmah sam ga kupila. Čim sam počela da ga seckam bilo mi je jasno da je fini  mlad. Bilo mi je žao što nisam planirala da pravim sarmice od raštana, nisam ih jako dugo jela. Mama ih je jako lepo pravila uz dodatak dinstanog paradajza. Tek posle dosta godina sam počela da pravim ono što je mama pravila, jednostavno nisam mogla.

 

Potrebno vam je:

10 listova raštana
2 veće karotne
1 mali krompir
1 mali crni luk
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
So, biber

Priprema:

Otklonite središnju žilu na listu raštana. Iseckajte ga na tanke recance. Šargarepu, krompir i luk iseckajte na kockice a beli luk iseckajte sitno. Na jednoj kašičici maslinovog ulja dinstajte posoljeno povrće, sve sem raštana. Ukoliko se hvata za dno dodajte kašiku vode. Napola mekanom povrću dodajte raštan, dobro izmešajte, još malo dinstajte a zatim dodajte vodu da ogrezne. Vrlo brzo će se sve lepo sjediniti, ostaje samo da dodate biber. Čorbu možete začiniti pavlakom i jajetom, što ja nisam uradila sve u želji da smanjim kalorijsku vrednost.

Volela bih kada bi se javio neko ko je iz Hercegovine mislim da se raštan tamo najviše kuva, pa bi bilo lepo nešto čuti o njemu iz prve rukeJ

 

16.10.2012.

Knedle sa šljivama iz rerne

Brzo dok ima šljiva, kasnije sa mesom, sirom...
Jedan od mojih najomiljenijih letnjih ručkova iz detinjstva je bio: Paradajz čorba sa dronjcima ili taranom, šufnudle i paradajz salata sa lukom i knedle sa šljivama, obilno posute kristal šećerom.
Mama se nije baš često upuštala u taj poduhvat ali zato nana Vera jeste, na moju veliku radost. Naravno pravila ih je od krompira i to mnogo. Šta mislite koja mi se slika urezala u sećanje? Gomila velikih lepljivih sudova svuda po kuhinji a presa za krompir sa gomilom sitnih rupica ponajviše! Naravno, knedle su se pravile isključivo od krompira!
Moji pokušaji pravljenja knedli od krompira su bili promenljive sreće, ponekad zaista vredne uloženog truda. Češće su se testo i šljive jurile po vrijućoj vodi ili su bežale iz tanjira pri pokušaju da se preseku. Jurile su raspadnute po šerpi jer sam uvek imala na pameti tetkino upozorenje, što manje brašna! Onda ja procenim da treba više brašna a one beže iz tanjira glavom bez obzira. Najbolje su mi bile one sa krompirom iz kesice, uspelo neuspelo, baš me briga nisam se masiralaJ
Onda su došle one sa grizom, hit jednog davnog leta. Lepe ali ne toliko da bi zaslužile dva kuvanja, mase i gotovih knedli.
Na kraju me je prosvetlila moja mlada sestričina Dragana posluživši me savršenim knedlama. Na moju primedbu da su knedle lepe ali velika petljancija ona reče: Ove su iz rerne! Paf!
Zahvaljujući ovom receptu već dve godine svako malo jedemo knedle, uglavnom sa šljivama. Nema nikakvog razloga da ne bi mogle biti sa bilo čim drugim.
Svakako probajte pa onda se odlučite za vašu varijantu!
 
 
Potrebno je:
3 šolje (250 ml) vode
3 šolje oštrog brašna
½ praška za pecivo
3 velika cela jaja
Prezle ili npr. Keks (plazma) sa krupnije blendiranim orasima
Vanilin šećer
 
Postupak:
Operite i osušite šljive. Ako želite izvadite koštice a na njihovo mesto stavite po malo kristal šećera sa cimetom.
U provrelu vodu sipajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Vrlo je važno da brašno bude oštro. Ako je sumnjivo oštro ili tip 500 obavezno dodajte 1/3 griza. Smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuvajte testo dok se na pretvori u loptu, kao za princes krofne.
U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje stalno muteći mikserom. Nije loše lagano promutiti jaja viljuškom i pomalo sipati, nekako se lakše i brže sjedine sa testom.  
Dok se testo hladi ispržite prezle ili keks sa orasima. Oblikujte knedle i odmah ih valjajte u vruće prezle. Stavljajte ih u vatrostalnu činiju, pospite vanilinom i kristal šećerom. Pecite otprilike 10 minuta na 1800C. Ako ona najmanja pukne sigurno su gotove. Lepe su ih kad ih podgrejete u mikrotalasnoj.
 
 
Pitam se pitam, što ne bi mogle da se prave u obliku empanadi, mnogo bi bilo lakše naročito kad su šljive dobro zrele a u njih stavljaš kristal šećer sa cimetom a on hoće da curi pa to ti jeJ 

03.10.2012.

Štrudla sa makom

Moja baka po majci Ekatarina (Bokšić) Arsenović je bila poreklom iz sela Đurđeva kod Novog Sada. Sećam se samo njenih krupnih plavih očiju. Bile su plave kao nebo na moru, mile, blage. Moja majka je imala iste takve oči i bila vrlo slična baki. Ja sam nasledila samo boju. Valjda nije ni moglo biti drugačije, jedinica ćerka a osobine njih dve.

Baka pa zatim mama su spremale mnoga karakteristična jela iz Vojvodine a međ njima i razne štrudle. Testo je ostajalo isto a fil je bio mak, orasi, džem ovaj, džem onaj. Jedva sam došla do nekog približnog recepta, jer se to sve pravilo po osećaju. Tragajući po familiji za receptom naišla sam srećom na njega,  jedna mlada domaćica ga je zapisala a  ja prepisala.

Možda ćete i vi biti srećne i zadovoljne ako je isprobate?
 
 
I ovu lepu sliku je slikala Marija 
Potrebno je:
Testo:

4 žumanca
1 paketić kvasca
5 kašika šećera
3 dl mleka
2 dl ulja
1 kg mekog brašna

Fil:
 
600 - 800gr maka
Mleko, šešer, suvo grožđe, vanilin šećer, kora jednog limuna

1 žumance za premazivanje

4 pleha 30x10,  parir za pečenje ili pleh od rerne sa papirom

Priprema testa:

Rastvoriti kvasac u mleku sa šećerom. Staviti brašno, najbolje u neku veću činiju koja ima poklopac ili vanglicu. Sipati u zašerenom mleku rastvoreni kvasac, ulje, žumanca.  Zamesiti glatko testo. Ostaviti ga poklopljeno da narasta. Bez obzira što kvasac nije prethodno narastao ono će se duplirati vrlo brzo jer sadrži dosta šećera.

Dok testo narasta pripremite fil.

Priprema fila:

Stavi te 2 – 3 dl  (u zavisnosti od količine maka) mleka da provri. Mak sa svim dodacima preliti vrelim mlekom i dobro izmešati. Ostaviri da se ohladi. Dobro je pustiti da se fil potpuno ohladi jer tako testo neće dalje rasti oko maka. Kada štrudlu budete sekli biće kompaktna, kora se neće odvajati.

Uključite rernu na 200C.  Naraslo testo još u činiji podelite nožem na 4 dela. Deo po deo rastanjite oklagijom na krpi (bez omekšivačaJ). Preko razvijenog testa rasporedite mak a zatim ga urolajte uz pomoć krpe i stavite u pleh-ove. Izdašno premažite žumancem i stavite u rernu da se peče. Kad porumeni onako kako volite, izvadite iz rerne, po želji pospite prah šećerom. Ja posipala neposipala mažem žumancetom jer mi je to neki reper za pečenje.

 Tip uz ovaj recept:

Posle pravljenja štrudle ostaće vam 5 belanaca. Kad ih zamrznem, obično ih kod raspremanja zamrzivača i bacim. Onda sam zakljičila da se beze kora bolje vidi u zamrzivaču. Od tada uvek od preostalih belanaca napravim koru za beze tortu sa pečenim lešnicima. To je zgodno jer kad izvadite štrudlu, rerna vam je još topla.  Imali ste vremena dok se štrudla pekla da napravite čvrstu smesu i da je rasporedite  na velikom plehu ili rešetci iz šporeta, na papir. Smesa je od:

5 belanaca
50 – 60 grama (po jednom belancu) kristal šećera

Kad je temperatura 100 – 1200C stavite da se suši. Sušićete je u zavisnosti od debljine i ukusa. Ukusa, mislila sam na to da je neko voli belu, belu ili pak malo karamelizovanuJ


Ovo je Tart sa makom naše Lane, koji sam davno isprobala a nikad objavila. Moji ukućani su ga nevešto isekli dok sam se odmarala popodne da nisam imala šta da slikam sem ovog parčenceta:-(