30.11.2012.

Projice sa spanaćem i muskatnim oraščićem




Recept šaljem Nataši sa bloga "Shacky's kitchen", ovomesečnoj domaćici igrice "Ajme, koliko nas je". Tema za novembar je kiselo mleko.

Inspiracija za ove projice je bio recept koji je Gaga objavila na svom blogu Moje grne. Pošto nisam do sada pravila ovakve projice odmah reših da isprobam recept u nekom obliku. Sastojci su jednostavni i uvek ih ima u mom frižideru i zamrzivaču a verujem i u vašem.

Hajdmo onda na sastojke - recept.

Potrebno vam je:

100 gr   kukuruznog brašna
100 gr   pšeničnog brašna
  50ml   mleka
200 ml  kiselog mleka
    1      jaje
   50ml  maslinovog ulja
     1kk  praška za pecivo
100gr    obarenog i sitno iseckanog spanaća
100gr    starog ovčijeg ili kozjeg sira
so, muskatni orašćić, susam i lan za posipanje

Priprema:

Pomešajte brašna, prašak za pecivo i pola ravne kašičice muskatnog oračića. Dodala sam oraščić koji je već bio u prahu. Ako stavljate sveže narendani onda će sigurno biti potrebno manje. Probajte i doterajte po svom ukusu.  Dodajte, mleko, kiselo mleko, ulje, jaje, spanać i sir isečen na kockice. Stavila sam Frikomov smrznuti spanać u briketima, zaista je odličnog ukusa. Količinu spanaća možete i povećati prema svom ukusu.

Pripremljenu masu rasporedite u pleh za mini mafine (24 kom) u koju ste prethodno, po želji, stavili papirne korpice.  Količina mase je taman dovoljna da
korpice budu fino napunjene.

Pospite ih susamom i lanom. Pecite 35 - 40 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
 

21.11.2012.

Marcipan kuglice, Čokoladne korpice

... eksperimenti sa slikanjem hrane u raznim uslovima.
 
Ponudila sam snajki: želiš li cveće ili dve vrste kolača? Ona je izbrala kolače. To je bila dobra solucija i za nju i za mene. Kad dođu slave onda svi cvećari nabave gomile cveća ranije a onda kad dođeš u cvećaru naiđeš na cveće koje vidiš da će za dan da se sparuši. Volim da poklanjam bele ruže i sa njima je manje više takav slučaj.


 
 
Kad hoću nešto vrlo brzo da napravim obično se odlučim za kuglice ili korpice i da koristim nešto od gotovih sastojaka. Tako je bilo sa Kuglicama od marcipana koje sam napravila  po ovom receptu. Jedina razlika je bila što sam ja uzela 250 gr mađarskog gotovog  marcipana. Fini je za rad. Malo sam ga stavila (1 min) u mikrotalasnu da se zagreje da bih lakše smesila dodatke i to je sve.

 Čokoladne korpice

 
 
  
Ovaj recept sam dobila pre mnogo godina od kuma Cice. Pravila sam ga nebrojano puta i nikad da nam dosadi. Uslovno rečeno ovo je brz recept. Najveći deo vremena odnese punjenje korpica.
 

Istopiti na pari:


200 gr
 

čokolade
 
200 gr

euro krema , zatim dodati:

100 gr

seckanih oraha

100 gr

seckanih pečenih lešnika

100 gr

seckanih badema

Čokoladu istopiti na pari, pomešati sa euro kremom ubaciti orahe, lešnike i bademe. Toplo vaditi kašičicom u papirne korpice.
 
Ovog puta sam koristila mlečnu čokoladu (neku austrijsku). Ako smesu sipate u jako male korpice, sa dve mikro kašičice, možda ćete morati u međuvremenu masu malo da dogrevate na pari da bi lakše sipali u korpice.
 
Ovog puta sam malo eksperimentisala sa slikanjem. Bilo je tu svašta:-)
 
Slikanje u sobi kraj prozora:
 
 
 
 
Naginjanje kroz prozor:
 
 

 
 
I na kraju zapanjena maca koja gleda da li ću ispasti kroz prozor. Ova slika mace mi se čini najboljom od mojih slika:-)




Prve dve, gornje fotografije, je napravila moja unuka i kao profesionalni fotograf kod njih u dvorištu skoro u sumrak, iz ruke napravila nešto lepo. Hvala Mirka Federer:-)
 
 
 
 

17.11.2012.

Rizi bizi

... i asocijacije



Danas ugledah divnu sliku graška koju je Lana pinovala. Lepa slika puna proleća u sebi me podseti na jedan davno skuvani ručak. Sad dalje, podsticaj za taj ručak dođe od Lake kuharice, koja je kuvala ’Mladi grašak sa korabicom i koprom’. Nema veze recept sa mojim ručkom al me bocnuJ Hoćete da dalje igramo ugru asocijacija. Nikako nemojte samnom! Brzinom svetlosti moglo bi da se završi u Daruvaru u Hrvatskoj! Što? Pojma nemam. Niti sam ikad bila ni prlozila pored, niti znam gde je Daruvar.

Elem, hajd’mo na jedan brz, lep i jednostavan recept.

Potrbno vam je:
½ kg očišćenog graška
300 gr telećeg, junećeg mesa
oko 100 gr pirinča odnosno po ukusu
glavičica crnog luka
mirođija (kapar)
permezan ili neki tvrdi beli sir, u mom slučaju stari kozji

Priprema:

 Prodinstajte na vrlo malo masnoće luk i meso. Kada to omekša dodajte pirinač, malo propržite uz stalno mešanje. Dodajte grašak, nalijte vodu tek da ogrezne. Ostavite da se kuva na tišoj vatri dok pirinač nebude kuvan. Dodajte dosta mirođije. Prilikom serviranja možete nastrugati malo permezana, neće pokvariti ukusJ

Sve će biti lepo kremasto kao neki rizoto, možda i spada u tu kategoriju?