31.03.2013.

Svinjski kare sa začinima

 
Brz i lak način da se spremi ukusno pečenje. Vrlo je zgodno kada vam dolazi veći broj ljudi na ručak ili večeru. Sve možete da spremite i prethodni dan, čak je i poželjno da meso prenoći sa začinima.

 
Potrebno vam je:
 
Svinjski kare

So

Med

Kečap

Pikantni senf

Dižon senf

Senf za začinskim biljem

Aleva paprika

Biber

Ruzmarin


 



Priprema:
Na tanjir stavite sve začine, izmešajte ih, uvaljajte meso, stavite ga u kesu za pečenje i ostavite u da prenoći u frižideru. Sutra dan u kesu za pečenje sa mesom dodajte krompir, šargarepu i povrće koje želite. Zatvorite kesu žičicom i stavite da se peče.
 

 

 

 

Pecite na 2000 C. Od veličine i debljine komada naravno zavisi i dužina pečenja. Komad od 2 kg sam pekla oko 2 sata.
Kada je meso pečeno, otvorite kesu i pustite da se uhvati korica na mesu. Ako želite možete meso izvaditi iz rerne a povrće ostaviti da se jače zapeče.
Kare na ovaj način ostane sočan i mirisan. Ostatke pečenja možete  sutra staviti na tanku krišku hleba i uz neku maslinu ili list salate imati lep sendvič.



Ovaj recept šaljem našoj Milkici,  koja nam je u okviru blogerske igrice Ajme koliko nas je   kao temu za ovaj mesec izabrala ruzmarin.
 
 
 

 

28.03.2013.

Fokača sa sušenim paradajzom, maslinama i ruzmarinom

Kad sam prvi put videla recept za fokaču sa sušenim paradajzom i crnim maslinama kod naše Milice sa bloga Poljubi kuvaricu, odmah sam pomislila - baš bi tu pasovao i ruzmarin. Kad je Milkica kao temu za  blogerske igre Ajme koliko nas je izabrala ruzmarin odmah sam znala šta ću isprobati. Rečeno učinjeno :-)
 
 
Recepta sam se u svemu pridržavala sem što sam dodala supenu kašiku sitno seckanog ruzmarina.  Ja sam pravila pola mere i razvukla je na pleh 30x40 . Original recepta možete pogledati ovde
Moram vam reći da je nestala iste večeri.

24.03.2013.

Engleski kolač od jabuka


Moja mama je bila pasionirani skupljač kuvara. Jedan od njih je i Burdin kuvar iz 1979. godine. To je izlizana knjiga. Za to doba 'revolucionaran', pun slika u boji, do tad neviđenih recepata. Mama je jako volela novotarije, kako nove recepte tako i kuhnjske spravice. Sa putovanja po svetu je donosila uvek neku novu spravicu, čipkane papire za serviranje torti i kolača, korpice za kolače...
Sa pojavom Interneta sakupljanje kuvara za mene je nekako otišlo u drugi plan ali ove što imam prelistam ponekad. 
 



Sastojci:
 

250 gr brašna
 
175 gr butera ili margarina

malo soli

6 kašika ledene vode

1 - 1,5 kg jabuka

sok i kora od pola limuna

2 kašika šećera (opciono)

1 vanilin šećer

malo cimeta i đumbira

2 kašike gustina

džem po želji


Priprema:

Od brašna, masnoće i soli napraviti rastresito testo. Dodati ledenu vodu, odmerenu vodu možete staviti malo u zamrzivač, da bi zaista bila ledena. Sastojke zamesite što brže.

Testo podelite na dva dela. Jedan veći deo za donju koru a manji za gornju. Okrugli pleh promera 28 cm obložite razvijenim testom, nekoliko puta bocnite viljuškom.

Jabuke oljuštite, iseckajte na manje kockice, pomešajte sa limunonovim sokom, šećerom (opciono), suvim grožđem, vanilinom, cimetom, morskim oraščićem, đumbirom i gustinom.

Pripremljeni fil rasporedite ravnomerno po kori. Prekrite ga manjim delom testa. Ivice čvsto čvrsto pritisnite.

Kolač peći na 200 stepeni   oko 40 minuta. Vreo kolač premažite zagrejanim džemom. Nekad ga premažem džemom od kajsija, što i stoji u orginalnom receptu ali mislim da je džem od šljiva prikladnija kombinacija uz jabuke. Ovog puta je bio premazan džemom od šljiva sa pomorandžom. Recept za ovaj džem možete videti ovde.

Moram da napomenem da ja u fil nedodajem šećer već količinu suvog grošđa povećam na 100gr. To je sasvim dovoljno kad se pravi sa jabukama sorte ajdared, koja je umereno slatka.

Original recepta ima kao završnicu preliv od retkog fondana, koji se sipa preko ohlađenog kolača. Jeste dekorativno ali je to meni višak.

Svaki komad kolača ima oko 280 kalorija.

Lepo ide uz neki čajić, naravo ko voli:-)