29.01.2014.

Farinata sa susamom


Baš sam dugo merkala ovaj recept od kad ga je Maja objavila. Da sam znala kako je dobar ne bih časila časa da ga napravim.

Krajnje je jednostavan, smešaš žicom sve sastojke nauljiš pleh i u rernu na pečenje.

 
Sastojci :

250 g brašna od leblebija
600 ml vode
1 kašičica soli
1 grančica svežeg ruzmarina ili malo sušenog
biber
150 gr belog i crnog susama
4-5 kašika ulja

 
Priprema:

U suve sastojke sipati polovinu količine vode i jednu kašiku ulja. Žicom izmešati. Kada nestanu grudvice dodati ostatak vode i sve još jednom izmešati. Testo je retko, mislim da ću sledeći put staviti 500 ml vode čisto da bih smanjila dušinu pečenja.

Rernu zagrejte na 2100C.  U tepsiju prečnika 30 cm ili pleh od rerne stavite 4 kašike ulja i izlijte masu. Pecite desetak minuta a zatim pospite obilato jednim i drugim susamom.

Pecite oko 1 sat,  pri kraju pečenja možete malo i povećati temperaturu pečenja.

Ne bih mogla da se odlučim da vam kažem da li je bolja vruća ili hladna, uz pivo ili jogurt, otkrijte sami J Uglavnom, jedva sam spasla ova dva parčeta da ih slikam.

Susam dosta koristim u različitim jelima, salatama. Prosto mi je nezamislivo da neku pitu ili pogaču ispečem bez susama. Zato me je baš obradovao izbor naše ovomesečne domaćice u igrici food blogera Ajme, koliko nas je! Domaćica je Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja. Bravo Nataša za izbor susama.

19.01.2014.

Pihtije


Ovih dana najavljuju da ćemo zimu ipak imati. Zima i pihtije mi nekako idu zajedno.



Ove pihtije uvek uspevaju. Mogu se odlično zamrzavati, ako napravite veću količimu kao ja, kada vam se najave pijtija ljubci, izvadite ih iz zamrzivača, bace neki ključ, izlijete ih, ohladite i poslužite.

Recept je krajnje jednostavan a za njega vam je potrebno:

3 juneće noge
600 gr ribića
4 dimljene svinske nogice
veza zeleni
veća glavica crnog luka
glavica belog luka i još nekoliko čenova
parče celera
1 kesica bibera u zrnu, lorber, so

Priprema:

Izaberite neki veliki lonac u koji mogu da stanu juneće nogice bez sečenja. Ako to nije moguće dobro operite nogice da bi odstranili sitne koskice. Kada kupujete ribić uzmite dva kraja ribića jer oni imaju na svojim krajevima baš ono što će nam pihtije lepo stegnuti. Dimljene svinjske nogice stavljam samo zbog mirisa.

Očistite zelen i mali celer, crni i beli luk nemojte čistiti već ih samo dobro operite.

Na dno lonca stavite nogice, zatim ribić i povrće. Nalite hladnom vodom dvadesetak santimetera preko mesa i povrća. Kuvajte ih na jakoj vatri i skidajte penu dok god je ima. To će učiniti da vam pihtije budu bistre. Kada ste ih temeljno openili dodajte biber i lorber. Smanjite temperaturu kuvanja, dovoljno je da vrijuckaju na tihoj vatri. Obično ih stavim uveče i ujutru su gotove.

Ove godine nisam pogodila temperaturu pa su suviše uvrile. NIKAD nedodajte vodu! Uzela sam jednu juneću nogu skluvala je u više vode i tu vodu dodala u već skuvane pihtije. Pustite da zajedno bace koji ključ.

Procedite pihtije u veći đevđir. Pustite da se sve malo prohladi. Odstanite koske, povrće i začine. Sve sitno iseckajte i rasporedite u posude u kojima ćete ih poslužiti. Dobijenu supicu uvek procedim kroz sitnu cediljku pre nalivanja pihtija. Probajte da li su dovoljno slane vodeći računa da će biti malo manje slane kad se ohlade. Dodajte nekoliko čenova sitno seckanog belog luka i mleveni biber po vašem ukusu. Dobro promešajte supu i nalijte preko pripremljenog mesa. Ohladite i navalite!

Ovako spremljene pihtije su stajale 2 sata na slavskom stolu, ni malo nisu popustile.

Želim vam uspeh. Sa ovim receptom nikad nećete omašiti!

05.01.2014.

Posni komisprot


Za ovaj kolač su vam potrebni samo sastojci, činija i varjača! Recept koji uvek uspeva a izgled i ukus su mu odlični. Uvek dobrodošao u vreme posta.


Potrebno vam je:

2 šolje brašna
1 šolja šećera
1 šolja soka pomorandže ili vode
½ šolje ulja
1 prašak za pecivo
Suvo voće i orašasti plodovi po izboru
Šolja od 250ml

Iseckano suvo voće istrljajte sa brašnom pomešanim sa praškom za pecivo. Dodajte šećer. Količinu šećera sam navela kao u originalnom receptu moje sestričine ali ja stavljam trećinu od te količine ili steviju. Uvek koristim maslinovo ulje.Najlepši je sa sokom pomorandže,  ceđenim ili kupovnim đusom, naročito ako je pomorandža nakisela. Ako imate neprskane pomorandže i njena korica je dobrodošla.

Izmešajte sve sastojke varjačom. Obložite papirom za pečenje pleh veličine 30x10, izručite smesu u pleh, varjačom poravnajte smesu. Pecite na 1800C oko 35-40 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne ostane čista. Ako pečete u formama za komistrot ili nekim manjim plehovima prilagodite vreme pečenja.

03.01.2014.

Danski keksići


Kada čujem Danski keks  asocijacija mi je uvek Grčka. Još pre četrdeset godina po povratku sa letovanja ugledala sam ih u prodavnici na granici, koja je u to vreme bila za nas kao zemlja čuda. Iz čiste radoznalosti sam uzela jednu kutiju. Od tada ti keksići se nikad nisu mogli zaobići na povratku sa letovanja a do obaveznog zaustavljanja u Predajanima nestajalo je već pola kutije.

 


Kad sam videla ovomesečni zadatak oduševila sam se bez obzira što baš nesmem da ih jedem ima u kući ko sme.

Keksići mi nisu baš izložbeni primerak ali su vrlo ukusni. Znam u čemu je kvaka J Treba ih špricati manjim nastavkom i treba staviti jaje normalne veličine a ne giganta kog sam ja imala J Dobro je da ima drugih blogerki koje su ih savršeno napravile, tek da se zna da je recept odličan!

Potrebno je:

200 g brašna

100 g šećera u prahu

125 g otopljenog maslaca

1/2 kašičice praška za pecivo

1 vanil šećer

1 jaje

Priprema:

Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.

Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama.

Lanini prelepi Danski keksići koje prilažem za igricu KuVarijacije, baš nisu dorasli Laninim ali biće bolje J