15.09.2014.

Farinata sa maslinama, ruzmarinom i tucanom paprikom

Kad smo se dogovarali za okupljanje blogera na Adi, pretpostavljam da smo svi imali velike planove. Međutim, hoće li kiša ili ne, potpuno nam je promenila planove. Svi smo u zadnjem momentu odlučili šta ćemo da ponesemo. Ipak, bilo je toliko lepih delicija da je čovek prosto bio u dilemi odakle da počne.
Slika: Maja Babić

Slika: Milkica Crevar




Odlučila sam se za varijantu ranije objavljenog recepta. Ako želite da ga pogledate on se nalazi na ovom linku.
Recept je jednostavan, zdrav i nije vam potrebna velika priprema.

Sastojci :
250 g brašna od leblebija
450 ml vode
1 kašičica soli
150 gr seckanih crnih i zelenim maslina
1 grančica svežeg ruzmarina ili malo sušenog
1 kafena kašičica ljute tucane paprika ili po ukusu
biber
150 gr susama i lana
4-5 kašika ulja

Priprema:

U suve sastojke sipati polovinu količine vode i jednu kašiku ulja. Žicom izmešati. Kada nestanu grudvice dodati ostatak vode i sve još jednom izmešati.

Rernu zagrejte na 2100C.  U tepsiju prečnika 30 cm ili pleh od rerne stavite 4 kašike ulja i izlijte masu. Pecite desetak minuta a zatim pospite obilato susamom i lanom.

Pecite oko 40 minuta,  pri kraju pečenja možete malo i povećati temperaturu pečenja.

Ne bih mogla da se odlučim da vam kažem da li je bolja vruća ili hladna, uz pivo ili jogurt, otkrijte sami. 


Slika: Milkica Crevar

Odlična je, za naš običaj deljenja hrane pred polazak kući ostalo je svega nekoliko parčića.

Na kraju bih rekla da u ovim okupljanjima i nije toliko važna hrana koju donosimo već količina pozitivne energije i smeha ponesemo kući!