…. čudne šljive ove godine
Kuvala sam tri ture džema od šljiva ove
godine, istim metodom, sa istom
količinom šećera, do iste gustine..... Nijedna tura nije ispala ista.
Zajednička crta im je jedino to što nemaju one lepe ukovrdžane ljuskice a to mi
je vrlo važno!
Tja! Ko bi ga znao, zašto? Najbolja je ispala
tura od ’Stenlej’ šljiva, bile su najsočnije. Od njih ranije nikad nisam kuvala
džem, pa rekoh ajd’ da probam i ispade super džem – naravno i on bez kovrdžavih
ljuskica. Ove godine su ’Madžarke’ bile
katastrofa, bez ukusa, potpuno bez misrisa. Debelo su platile danak suši.
Idemo na recept da vas nepodavim pričom. Mnogo
pamtim, volim da jedem, verovatno sam zato sklona dugim pričama i komentarima
koji vam možda nekad liče na zakeranje ali verujte da mi to nije u prirodi.
Slika ubačena pomoću nekog trika, jer Bloger pravi problem, je slikana na okupljanju blogera na Adi. Srećna sam jer je sliku napravila Marija Petrović poznatija kao Palachinka:-)
Potrebno vam je:
3 kg dobro žrelih šljiva
300 gr šećera
1 velika pomorandža
lonac da debelim dnom
Dobro oprane, dobro oceđene i prepolovljene
šljive posuti šešerom. Malo prodrmati šerpu da se šećer rasporedi po šljivama.
Onda možete pojesti po neku polutku sa ovim krckavim šećerom, mmm. Izbendiraje
celu dobro opranu, usitnjenu pomorandžu, tako da ostanu mali komadići kore. Ako
ste ovo uradili uveče a nemate snagu za dalje, slobodno lonac, ako je baš, baš
toplo, stavite u frižider da odstoje. Stavite na jaku vatru da počnu da
’pućkaju’, zatim prebacite na laganu vatru i zaboravite na njega. Povremeno proverite
da nema tendenciju hvatanja za dno. Kad se to desi, džem je gotov, ostaje trag
na dnu kad provučete varjaču do dnu šerpe.
Savetujem vam da tegle ako ste ih prali u mašini
za sudove, napunite toplom vodom,
istrljate novim sunđerčetom i dobro isperete. Jedna hemikalija manje!
Zatim ih stavite u rernu u pleh. Ja onako starinski, stavim krpu na dno i malo
vode ali znam da to sa ovim preciznim merenjem temperature to nije potrebno.
Poređajte jedno 4 tegle (750 gr) ’pecite’ ih na 1200C taman toliko
da se oceđene tegle osuše. Sipajte džem. Ako imate levak za tegle, savršeno.
Ako ne, nišanite kašikom ili malom
kutlačom i u tegle sipajte džem. Kako mrzim da brišem promašaje na vrućim
teglama! Stavite pleh sa teglama na jedno 1000C i pecite dok se
neuhvati mala korica na vrhu.
To bi bilo toJ
Naravno da ovo sve možete izvesti i u rerni,
naročito kad je veća količina u pitanju ali onda morate biti spremni na ribanje
rerne. Džem od šljiva se ponaša kao najjači lepak! Moja baka je za vreme
okupacije džemom od šljiva lepila rernu šporeta na drva kad se pojavi rupaJ
Hleb, puter, džem od šljiva i čaša mleka –
najbolji za dezertiranje popodneJ Nije loše ni na nekom čokoladnom rolatu sa poslastičarskim kremom!
Ja napisah šta napisah, ako ste se podavili onda
ovo nećete ni pročitatiJ
Vesna, ja ne vidim fotografiju. Ali zato ukus džema odlično pamtim, savršen je. Proslediću recept mami da napravi jednu turu, a možda ne budem lenja pa napravim i ja malo. :) Džem je za svaku preporuku, savršen!
ОдговориИзбришиVolim da procitam lepe price uz post, tako samo pusti na volju i pisi nam.:))) Nisam se nikada setila da dodam pomorandzu u dzem ali verujm da finooo mirise, moracu jednom tako da napravim... bas mi je simpatican tvoj post, neki put isto tako probam koju kriskicu usecerenog voca na pocetku kuvanja, pre nego sto se pretvori u mirisni pekmez, mmmmm... ne vidim ni ja slicicu, ali verovatno ce se pojaviti kasnije.:))
ОдговориИзбришиPočupaću ovo malo kose na glavi a na Blogeru bih nekom i šiju zavrnula koliko sam se namučula da je ubacim, grr. Idem da vidim da li se nešto kod njih promenilo!
ИзбришиPretpostavljam da se sad slika vidi! Ako je nema javite:-)
ОдговориИзбришиVidi se slika sada.
ОдговориИзбришиNa prvu probu mi se dopalo, drugog dana kad sam probala (pošto je teglica završila kod mene :) nešto mi prejaka došla ona pomorandža, mislim da bih ja tu samo sok stavila, bez kore (kad i ako bih jednom pravila). Ali jeste neobičan i osvežavajuć džem skroz. Na svežem hlebu, uz deb'o sloj putera, milina :)
Draga moja, moj dugogodišnji pušački staž je učinio moja čula ne mnogo osetljivim pa meni treba džem baš kakav jeste:-)
ИзбришиDokazano da je da senzorika ne umire sa pusenjem nego ako ne vezbas mirisanje i ne razvijas cula!
ИзбришиEvo ja pusim, pa su mi cula ok sigurno! Jedva cekam da probam taj dzem.
Kora meni ne smeta, samo ako nije upala gorcina iz onog belog dela kore :)
Dokazano da je da senzorika.... naročito ako pušiš skoro 50.godina:)
ИзбришиJa ga nisam stigla probati, a bas sam htela... Nekako sam posle zaboravila. Kombinacija mi zvuci mnogo dobro...
ОдговориИзбришиNije kasno bar u BGD ih još ima!
Избришиove godine sam napravila puno slatke zimnice, ali šljive nisam, nekako naše nisu ove godine rodile, a ja obično za zimnicu ne kupujem voće
ОдговориИзбришиsviđa mi se dodatak naranče vjerujem da bi mi se dopalo
Ma nisu skupe, probaj!
ОдговориИзбришиNina koji je tvoj blog?
Jako zanimljiva kombinacija narandže i šljiva, zvuči i izgleda super! A blogger definitivno zna da zeza, koliko sam se i ja iznervirala do sada...
ОдговориИзбришиHaha, Vesna ti mene oduševljavaš :D Nekako, kao da te znam, kao da si mi komšika iz ulice :D
ОдговориИзбришиSad sam baš objavila i svoj recept za džem od šljiva sa čokoladom, drugi koja sam u životu napravila :D Imam još šljiva koje treba da naberem na placu, pa ću da isprobam ovaj recept, baš mi se sviđa narandža u celoj priči! Javljam kako je ispalo!
Samo napred i javi kako ti se sviđa!
Избриши