Ovih dana najavljuju da ćemo zimu ipak imati. Zima i pihtije mi
nekako idu zajedno.
Ove pihtije uvek uspevaju. Mogu se odlično zamrzavati, ako napravite
veću količimu kao ja, kada vam se najave pijtija ljubci, izvadite ih iz
zamrzivača, bace neki ključ, izlijete ih, ohladite i poslužite.
Recept je krajnje jednostavan a za njega vam je potrebno:
3 juneće
noge
600 gr ribića4 dimljene svinske nogice
veza zeleni
veća glavica crnog luka
glavica belog luka i još nekoliko čenova
parče celera
1 kesica bibera u zrnu, lorber, so
Priprema:
Izaberite neki veliki lonac u koji mogu da stanu juneće nogice bez
sečenja. Ako to nije moguće dobro operite nogice da bi odstranili sitne
koskice. Kada kupujete ribić uzmite dva kraja ribića jer oni imaju na svojim
krajevima baš ono što će nam pihtije lepo stegnuti. Dimljene svinjske nogice
stavljam samo zbog mirisa.
Očistite zelen i mali celer, crni i beli luk nemojte čistiti već ih
samo dobro operite.
Na dno lonca stavite nogice, zatim ribić i povrće. Nalite hladnom
vodom dvadesetak santimetera preko mesa i povrća. Kuvajte ih na jakoj vatri i
skidajte penu dok god je ima. To će učiniti da vam pihtije budu bistre. Kada
ste ih temeljno openili dodajte biber i lorber. Smanjite temperaturu kuvanja,
dovoljno je da vrijuckaju na tihoj vatri. Obično ih stavim uveče i ujutru su
gotove.
Ove godine nisam pogodila temperaturu pa su suviše uvrile. NIKAD
nedodajte vodu! Uzela sam jednu juneću nogu skluvala je u više vode i tu vodu
dodala u već skuvane pihtije. Pustite da zajedno bace koji ključ.
Procedite pihtije u veći đevđir. Pustite da se sve malo prohladi.
Odstanite koske, povrće i začine. Sve sitno iseckajte i rasporedite u posude u
kojima ćete ih poslužiti. Dobijenu supicu uvek procedim kroz sitnu cediljku pre
nalivanja pihtija. Probajte da li su dovoljno slane vodeći računa da će biti
malo manje slane kad se ohlade. Dodajte nekoliko čenova sitno seckanog belog
luka i mleveni biber po vašem ukusu. Dobro promešajte supu i nalijte preko
pripremljenog mesa. Ohladite i navalite!
Ovako spremljene pihtije su stajale 2 sata na slavskom stolu, ni
malo nisu popustile.
Želim vam uspeh. Sa ovim receptom nikad nećete omašiti!
Znaš da neću komentarisati pihtiju ali ovo je prva fotka nečeg tako nefotogeničnog ka pihtija da izgleda baš lepo. Svaka čast Vesna! :)
ОдговориИзбришиOnomad kad sam jela meso, volela sam pihtije. Posute alevom paprikom, kiseli kupus pride, pored Smederevca u Kovilju. Pihtija mi ne nedstaje ali te zime snežne, britke jaaaaaako!
Osobito sam srećna da neko pohvali moju sliku tj. aranžman :-)
ОдговориИзбришиja bas volim pihtije ali ovakve gde supa sluzi samo da bi drzala meso "zajedno"...sa dimljenim mesom su zakon! A kako ih ti zamrznes? Zar se ne rastope kada se odmrznu ?
ОдговориИзбришиNisi pazila na času :-) Piše gore. Odlediš ih, staviš u šerpu da bace koji ključ i ponovo ih razliješ. To je sve!
Избришиuf bre, bas me izgrdi ! bas nisam pazljiva a procitala sam...
ИзбришиNema pansi da se zamrznu, pojede se sve za dva dana
ИзбришиIdu, idu, obozavam pihtije, samo ove godine nema zime, mozda jos dođe :) tvoje izgledaju fenomenalno!
ОдговориИзбришиOvde kao malo zahladnelo, duva neka vetrina. nema više ni parčenceta :-)
ИзбришиMoram da pokazem chefu tvoj receptic, hihihi... on je glavni majstor za ovakve specijalitete.:) Svidjaju mi se modlice koje si odabrala i sve je jako, jako lepo servirano.:))
ОдговориИзбришиUmesto pudinga i mafina pihtije :-) Iz silikonskih se lako vade.
ИзбришиPredstavi me šefu pa nek proba, bezopasne po zdravlje, kao supica :-)
Vesna, ove tvoje pihtije izgledaju savršeno!
ОдговориИзбришиA moram da se pohvalim da sam ih i ja danas kuvala. Eno ih hlade se na terasi i necu otici na spavanje dok ih ne probam :D
Nisam stavljala junetinu, samo gice ;) no-gice i sl. sveže i dimljene + jedan repić. Kuvala sam ih jedno 5 sati. I dodala sam "tajni" sastojak: jedan veći komad svežeg đumbira iseckanog na tanke "rezance". Nadam se da će biti dobre, jer su i tople onako "guste", a i mirišu odlično ;)
Dobra ideja je đumbir. Sigurno ćete uživati u njima!
ОдговориИзбришиInjao iako ej usred leta ovde jede mi se ovo,kad vidim kako si gurmanski spremila i prezentirala.Bravo.
ОдговориИзбришиDakle ja bih tebe i tvoje citaoce da pozovem na Nagradnu igru na mom blogu.
Sve informacije su ovde :http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
Ako smeta obrisi ako ne postavi i na Fejs:)
Lep pozdarv s a suncanog Novog Zelanda