Moja baka po majci Ekatarina (Bokšić) Arsenović
je bila poreklom iz sela Đurđeva kod Novog Sada. Sećam se samo njenih krupnih
plavih očiju. Bile su plave kao nebo na moru, mile, blage. Moja majka je imala
iste takve oči i bila vrlo slična baki. Ja sam nasledila samo boju. Valjda nije
ni moglo biti drugačije, jedinica ćerka a osobine njih dve.
Baka pa zatim mama su spremale mnoga karakteristična jela iz Vojvodine a međ njima i razne štrudle. Testo je ostajalo isto a fil je bio mak, orasi, džem ovaj, džem onaj. Jedva sam došla do nekog približnog recepta, jer se to sve pravilo po osećaju. Tragajući po familiji za receptom naišla sam srećom na njega, jedna mlada domaćica ga je zapisala a ja prepisala.
5 kašika šećera
3 dl mleka
2 dl ulja
1 kg mekog brašna
600 - 800gr maka
Mleko, šešer, suvo grožđe, vanilin šećer, kora jednog limuna
Tip uz ovaj recept:
Ovo je Tart sa makom naše Lane, koji sam davno isprobala a nikad objavila. Moji ukućani su ga nevešto isekli dok sam se odmarala popodne da nisam imala šta da slikam sem ovog parčenceta:-(
Baka pa zatim mama su spremale mnoga karakteristična jela iz Vojvodine a međ njima i razne štrudle. Testo je ostajalo isto a fil je bio mak, orasi, džem ovaj, džem onaj. Jedva sam došla do nekog približnog recepta, jer se to sve pravilo po osećaju. Tragajući po familiji za receptom naišla sam srećom na njega, jedna mlada domaćica ga je zapisala a ja prepisala.
Možda ćete i vi biti srećne i zadovoljne ako je
isprobate?
I ovu lepu sliku je slikala Marija
Potrebno je:
Testo:
4 žumanca
1 paketić kvasca5 kašika šećera
3 dl mleka
2 dl ulja
1 kg mekog brašna
Fil:
Mleko, šešer, suvo grožđe, vanilin šećer, kora jednog limuna
1 žumance za premazivanje
4 pleha 30x10, parir za pečenje
ili pleh od rerne sa papirom
Priprema testa:
Rastvoriti kvasac u mleku sa šećerom. Staviti brašno, najbolje u
neku veću činiju koja ima poklopac ili vanglicu. Sipati u zašerenom mleku
rastvoreni kvasac, ulje, žumanca. Zamesiti
glatko testo. Ostaviti ga poklopljeno da narasta. Bez obzira što kvasac nije
prethodno narastao ono će se duplirati vrlo brzo jer sadrži dosta šećera.
Dok testo narasta pripremite fil.
Priprema fila:
Stavi te 2 – 3 dl (u
zavisnosti od količine maka) mleka da provri. Mak sa svim dodacima preliti
vrelim mlekom i dobro izmešati. Ostaviri da se ohladi. Dobro je pustiti da se fil potpuno ohladi jer tako testo neće dalje rasti oko maka. Kada štrudlu budete sekli biće kompaktna, kora se neće odvajati.
Uključite rernu na 200C. Naraslo
testo još u činiji podelite nožem na 4 dela. Deo po deo rastanjite oklagijom na
krpi (bez omekšivačaJ). Preko razvijenog testa rasporedite mak a zatim ga urolajte uz
pomoć krpe i stavite u pleh-ove. Izdašno premažite žumancem i stavite u rernu
da se peče. Kad porumeni onako kako volite, izvadite iz rerne, po želji pospite
prah šećerom. Ja posipala neposipala mažem žumancetom jer mi je to neki reper
za pečenje.
Posle pravljenja štrudle ostaće vam 5 belanaca. Kad ih zamrznem,
obično ih kod raspremanja zamrzivača i bacim. Onda sam zakljičila da se beze
kora bolje vidi u zamrzivaču. Od tada uvek od preostalih belanaca napravim koru
za beze tortu sa pečenim lešnicima. To je zgodno jer kad izvadite štrudlu,
rerna vam je još topla. Imali ste
vremena dok se štrudla pekla da napravite čvrstu smesu i da je rasporedite na velikom plehu ili rešetci iz šporeta, na
papir. Smesa je od:
5 belanaca
50 – 60 grama (po jednom belancu) kristal šećera
Kad je temperatura 100 – 1200C stavite da se suši.
Sušićete je u zavisnosti od debljine i ukusa. Ukusa, mislila sam na to da je
neko voli belu, belu ili pak malo karamelizovanuJ
Ovo je Tart sa makom naše Lane, koji sam davno isprobala a nikad objavila. Moji ukućani su ga nevešto isekli dok sam se odmarala popodne da nisam imala šta da slikam sem ovog parčenceta:-(
Evo, belezim odmah recept za strudlu, stalno sam u potrazi za nekim dobrim i proverenim receptom jer jos nikako da uspem da mi kora ostane cela i da ne ispuca prilikom pecenja... naravno, fil uvek redovno iscuri.:)) A tart je uspeo samo tako, kanda je bio dobar cim je ostalo samo jedno parcence, hihihi...:))
ОдговориИзбришиHladan mak na testo i nema pucanja:-)
ОдговориИзбришиAjme obožavam mak i obavezno ću probati ovu štrudlu!! Lanin tart sam radila i bila sam oduševljena.
ОдговориИзбришиŠta radi dobra slika:-)
ИзбришиAko nešto volim to je onda prava vojvođanska štrudla,ili kako je mi zovemo gužvara,inače obožavam vojvođansku kuhinju. Odmah bilježim ovaj recept:) a tart mi je isto super..hvala ti Vesna!
ОдговориИзбришиRadujem se što sam ti učunila zadovoljstvo posle svih uživanja koje sam imala na tvom blogu!
ИзбришиSigurno će ti ispasti dobro jer si ti dobra kuvarica pored toga što si dobar dizajner!
Jako lep post,Vesna.Verujem ti da je odlična,prava!!!
ОдговориИзбришиdtago mi je da ti se svidja!
Избришиvolim vidjeti ovakve starinske kolače baš prema izvornoj recepturi, obožavam štrudlu baš s makom
ОдговориИзбришиPredivan post, obozavam strudle svih fela, izgleda bozanstveno:-))
ОдговориИзбришиMama i svekrva su zadužene za pravljenje štrudli koje volim sa svim živim filovima!
ОдговориИзбришиOvaj tvoj recept ću da bukmarkujem i da baš po njemu napravim svoju prvu štrudlu jer si je povezala sa ovom divnom pričom:)
Potvrđujem da je ova štrudla odlična, probala sam je, baš ovu sa žute tacne :)
ОдговориИзбришиŠtrudla divno izgleda a u ukus ni ne sumnjam. :)
ОдговориИзбришиStarinski recepti su mi jako dragi, a ogeldajući ovu štrudlu s makom gutam knedle... Vrhunska!
ОдговориИзбришиJako, jako volim mak. Problem je sto u FR ovaj mak za strudle (mljeveni) nije moguce naci. Valjda mi je zato posato jos drazi :) Izgleda krasno! I odlican savjet za bjelanjke:)
ОдговориИзбришиAko ima nemleven onda nije ptoblem da se samelje u mlinu za kafu. Jeste mukotrpno ali je moguće:-)
ИзбришиPoslala bih ti mak ali neznam da li je moguće, Srbija ti je jedna komplikovana zemlja. Prijateljici u Bezanson sam svašta slala ali kad razmislim uglavnom po nekom. Mogu da pitam na pošti ako želiš.
štrudla je odlična. Kao svaki makoljubac sam probala na Adi i mogu samo preporučiti. Meeekana ...
ОдговориИзбриши...divna štrudla...a i ovaj tart me nekak mami... ;))
ОдговориИзбриши...što sam starija to sve više i više volim mak... ;))
Kako da napravim ovu strudlu u fazi restrikcije?
ОдговориИзбришиNikako :-(
Избриши