Nekoliko
stvari sam kuvala od raštana sa promenljivom srećom. Promenljivom srećom? Pre
će biti da neumem da izaberem dobar raštan. Kad se na pijaci pojavio kod žene
koja uvek prva donese novotarije od povrća i to baš dobre, odmah sam ga kupila.
Čim sam počela da ga seckam bilo mi je jasno da je fini mlad. Bilo mi je žao što nisam planirala da
pravim sarmice od raštana, nisam ih jako dugo jela. Mama ih je jako lepo
pravila uz dodatak dinstanog paradajza. Tek posle dosta godina sam počela da
pravim ono što je mama pravila, jednostavno nisam mogla.
Potrebno vam je:
10 listova raštana
2 veće karotne1 mali krompir
1 mali crni luk
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
So, biber
Priprema:
Otklonite
središnju žilu na listu raštana. Iseckajte ga na tanke recance. Šargarepu,
krompir i luk iseckajte na kockice a beli luk iseckajte sitno. Na jednoj
kašičici maslinovog ulja dinstajte posoljeno povrće, sve sem raštana. Ukoliko
se hvata za dno dodajte kašiku vode. Napola mekanom povrću dodajte raštan,
dobro izmešajte, još malo dinstajte a zatim dodajte vodu da ogrezne. Vrlo brzo
će se sve lepo sjediniti, ostaje samo da dodate biber. Čorbu možete začiniti
pavlakom i jajetom, što ja nisam uradila sve u želji da smanjim kalorijsku
vrednost.
Volela
bih kada bi se javio neko ko je iz Hercegovine mislim da se raštan tamo najviše
kuva, pa bi bilo lepo nešto čuti o njemu iz prve rukeJ
Raštan, da retko se nađe na pijaci iako je moja mama odrasla u Ćupriji na sarmicama od raštana. Mama se isto oduševi kad ga nađe na zemunskoj pijaci. Zdravo, pravo, savršeno!
ОдговориИзбришиKo zna možda se i kiseli za sarmicu?
ИзбришиVesna, a sta je rastan? Jel' neka vrsta kupusa? Nikada nisam cak ni cula da ga je neko pomenuo...stvarno je tacno da se covek uci dok je ziv...
ОдговориИзбришиMarina da vidim da ga nema na netu pod raštan, ali ima ga kao raštika.
Избришиhttp://www.bing.com/images/search?q=ra%c5%a1tika&FORM=HDRSC2
Evo što sam pozvala hercegovce!
Избришиhttp://www.ljubusaci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1939:ratika-kara-lahana&catid=32:zdravlje-
Bas ste zlatne obadve....pogledala sam - i jeste neki kupus...ako je to, to sto ja mislim u Italiji se to zove "cavolo nero"...bio bi crni kupus..nesto izmedju kelja i kupusa, uzih listova i ne okrugle glavice...
ИзбришиEh, jako volim ovakve juhe, ali ovdje ne mogu nabaviti raštiku da i hoću, a zamjene nisu tako dobre. Odlična juha!
ОдговориИзбришиUpotrebi tvoj renome odlične kuvarice, sigurno će ti neko nabaviti:-)
ИзбришиZa nase prilike je to jos uvek egzoticna biljcica, nisam ga videla ovde kod nas, ali verujem da bi corbica bila fina i sa nekim drugim zelenisom.:))
ОдговориИзбришиKelj na primer! Nekako ga lakše preživim:-)
Избришиčula jesam za raštiku, ali nisam vidjela da je ima ovdje za kupiti pa je nisam ni probala, juhica mi djeluje fino, ali još me više interesiraju sarmice od raštike
ОдговориИзбришиKod nas raštike ima,ali ja je baš ne ljubim,zna mi biti trpka,ali čula sam da su sarmice odlične,ova supica mi baš fino djeluje:)
ОдговориИзбришиJela sam samo jednom sarmice od raštike i zaista su bile fantastične.Inače toga ovde nema da se kupi.
ОдговориИзбришиMislim da u Crnoj Gori jedno jelo zovu - raštan. Pravi se, naravno, od raštana, plus dimljena ovčetina, plus krompir. Onaj bubnjar, Dragoljub Djuričić, je to jednom spremao u nekoj TV emisiji. Recimo da se ovčetina kuva jedan sat, pa još toliko sa raštanom (on reče da mu treba dosta kuvanja - nije kao blitva ili neko naše zelje) i još malo sa krompirom... Uvek sam to hteo da probam, ali je dimljena ovčetina na Zlatiboru prokleto skupa, a i dolazi u komadima od po pola ovce... Jednog dana.
ОдговориИзбришиInače, sviđa mi se blog. Probaću da napravim štrudlu sa makom; imam i ja neke vojvođanske (sremačke) korene...
Divna corbica; Rastan nisam jela zadnjih 30-ak godina...
ОдговориИзбриши