Moja mama je bila pasionirani skupljač kuvara. Jedan od njih je i Burdin kuvar iz 1979. godine. To je izlizana knjiga. Za to doba 'revolucionaran', pun slika u boji, do tad neviđenih recepata. Mama je jako volela novotarije, kako nove recepte tako i kuhnjske spravice. Sa putovanja po svetu je donosila uvek neku novu spravicu, čipkane papire za serviranje torti i kolača, korpice za kolače...
Sa pojavom Interneta sakupljanje kuvara za mene je nekako otišlo u drugi plan ali ove što imam prelistam ponekad.
Sastojci:
250 gr brašna
175 gr butera ili margarina
malo soli
6 kašika ledene vode
1 - 1,5 kg jabuka
sok i kora od pola limuna
2 kašika šećera (opciono)
1 vanilin šećer
malo cimeta i đumbira
2 kašike gustina
džem po želji
Priprema:
Od brašna, masnoće i soli napraviti rastresito testo. Dodati ledenu vodu, odmerenu vodu možete staviti malo u zamrzivač, da bi zaista bila ledena. Sastojke zamesite što brže.
Testo podelite na dva dela. Jedan veći deo za donju koru a manji za gornju. Okrugli pleh promera 28 cm obložite razvijenim testom, nekoliko puta bocnite viljuškom.
Jabuke oljuštite, iseckajte na manje kockice, pomešajte sa limunonovim sokom, šećerom (opciono), suvim grožđem, vanilinom, cimetom, morskim oraščićem, đumbirom i gustinom.
Pripremljeni fil rasporedite ravnomerno po kori. Prekrite ga manjim delom testa. Ivice čvsto čvrsto pritisnite.
Kolač peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Vreo kolač premažite zagrejanim džemom. Nekad ga premažem džemom od kajsija, što i stoji u orginalnom receptu ali mislim da je džem od šljiva prikladnija kombinacija uz jabuke. Ovog puta je bio premazan džemom od šljiva sa pomorandžom. Recept za ovaj džem možete videti ovde.
Moram da napomenem da ja u fil nedodajem šećer već količinu suvog grošđa povećam na 100gr. To je sasvim dovoljno kad se pravi sa jabukama sorte ajdared, koja je umereno slatka.
Original recepta ima kao završnicu preliv od retkog fondana, koji se sipa preko ohlađenog kolača. Jeste dekorativno ali je to meni višak.
Svaki komad kolača ima oko 280 kalorija.
Lepo ide uz neki čajić, naravo ko voli:-)
Volim ovakve kolače, baš je divan.
ОдговориИзбришиMislim da su nam mame bile slicne.:)) I pored interneta, jos uvek volim da listam knjige sa receptima i lepim slikama, svidja mi se kolac, nesto poput fine pite sa jabukama ali sa puuuno fila.:))
ОдговориИзбришиVolim I ja da listam kuvare ali ih vise nemam gde:-)
ИзбришиObozavam kolace sa jabukama i imam jedan ovakav recept..skoro je isti samo ja, koja volim bas ukus jabuke da osetim, osim malo limuna u jabuke ne stavim nista...
ОдговориИзбришиJa brate mili dok ne prelistam kuvar, uopste knjigu nista drugo ne priznajem...niko ne moze da ne ubedi da je to isto...okretati stranice i baratati laptopom...
Ja nekad stavim ove začine a nekad I ne, svejedno je odlično!
ИзбришиMene si sad podsetila da je moja sakupljala burde ali one za krojenje i koliko sam samo krojeva izvadila iz istih... au... Nista u to vreme nije bilo od kuhinje, ali zato lepo peglam kosulje i naucicu ove kolace od tebe :)
ОдговориИзбришиMa bilo je I u samoj Burdi recepata u dodatku koji je objašnjavao kako se kroji, šije... I to na srpskom. To su bili stvarno hit, potpuno novi recepti za ono vreme.
ИзбришиZa mene je pak Burda, naročito modna, bila nešto strašno: staromodno, dosadno, ružno:) Kako me kuhanje jako dugo nije zanimalo, za onu kuharsku nisam znala ni da postoji. Ovo divno izgleda i odlične su kombinacije začina koje idu s jabukama.
ОдговориИзбришиDivan!I ja pravim po receptu iz jedne veoma stare Burde,skoro je sve isto, samo nema gustina. Obožavam :)
ОдговориИзбришиJa npr. I nestavljam gustin ali sam ga navela iz original recepta. Pomešam jabuke sa začinima pustim da odstoje pa kad puste sok pažljivo ih vadim bez soka.
ИзбришиOdličan kolač. Obožavam sve sa jabukama. :)
ОдговориИзбришиOnda prilika da napraviš po ovom receptu baš je dobar.
ИзбришиOvakve starinske kolače jako volim, nema mi ništa ljepše uz čašu mlijeka ili kafu...:)
ОдговориИзбришиKolaci sa jabukama su mi najdrazi...izgleda tako privlacno!
ОдговориИзбриши...odličan recept!!!... volim kolače s jabukama... i obožavam stare kuharice i stare recepte... nešto slično je i moja mama radila... lijep pozdrav ostavljam... :)
ОдговориИзбришиi ja jako volim kuvare. naravski, volim i on line da pregledam recepte al ništa do knjige u rukama:)
ОдговориИзбришиvolim ovakve kolače jako:)
Ja sam kao Nevena, obožavam baš kuvare u rukama, više nego na internetu... I to u poslednje vreme sve više i više...
ОдговориИзбришиBaš mi je drago Vesna da si tu nakon mnogoooo vremena i to sa ovim super kolačem... :)
hvala
ОдговориИзбриши