Moram prvo reći da sam oduševljena! Zdrav, ukusan
a napravi se za 5 minuta.
Različita brašna, začini, semenke. Jednom rečju,
savršenstvo ukusa.
Pošto skoro svakog dana mesim razne integralne hlebiće
kada sam videla ovaj recept jednostavno sam morala odmah da ga isprobam. Trud
skoro nikakav a dobijete odličan hleb.
Za ovaj današnji vam je potrebno, kažem današnji
jer su moguće razne kombinacije začina a i brašna.
200 gr heljdinog
brašna
200 gr ovsenog
brašna
100 gr ražanog brašna
1 prašak za pecivo
malo sode
bikarbone
4 kašike
maslinovog ulja ili ulja od koštica grožđa
pola kašike kima
(opciono)
1 kašika semena
lana (ja sam ga samlela)
malo ruzmarina
(opciono)
malo morske soli
500 ml vode
Priprema:
Najbolje je da
izaberete neku posudu u kojoj možete lako da merite a kasnije i da je
poklopite.
Pomešati sve suve
sastojke, dodati ulje i vodu. Dobićete jednu dosta retku smesu ali neka vas to
nebrine. Tako smešeno testo ostavite preko noći da fermentiše. Testo za ovaj
moj hleb je sticajem okolnosti stajalo nekih 20 sati.
Zagrejati rernu na
2500C. Smesu sipati preko pek papira u posudu. Ja sam pekla u
zemljanom sudu sa poklopcem koji sam zagrejala zajedno sa rernom. Na dno
obavezno stavite pek papir jer ćete ga tako lako izvaditi iz posude. Ja to
nisam uradila, samo sam posudu namazala sa uljem, imala sam teškoća da pečeni
hleb izvadim iz posude.
Pekla sam ga 20
minuta na 2500C a zatim sam nastavila pečenje još nekih 40 minuta na
2100C.
U originalu
recepta piše, peći na 2500C oko 30 minuta. Pretpostavljam da ovakav
način pečenja važi za neki tanji hleb tj pogaču. Ja sam želela kriške zato sam
ga i pekla na način kako sam opisala.
Pečeni hleb
izvadite na rešetku da se ohladi.
Kad se ohladi
uživancija počinje J
Vesna , savršen je . I ja planiram da ga pravim . Kupovni mi ne odgovaraju .
ОдговориИзбришиDivno izgleda, ma ne bih uopste cekala da se ohladi.... morala bih da probar makar krajicak.:))))
ОдговориИзбришиOdličan je :)
ОдговориИзбришиJa pravim mafine, kao oblik samo, jer onda trošim duže, s' obzirom da vrlo malo jedem hleb, a i imam tako više korice ;)
ОдговориИзбришиDanas sam pravila u mafin kalupima jedan malo drugačiji. Mi jako volimo da to bude krckavo.
Избришиvesna,ovo je super,zanimaju me dve stvari..ti si pekla sa poklopcem,ako sam razumela?moze li bez?drugo,vidim po komentarima da im stoji nocu u frizideru,jel tako ili na toplom?pozdrav.
ИзбришиSigurna sam da je ovakva vrsta hleba veoma zdrava.Hvala na ovom receptu.
ОдговориИзбришиKrasan recept,vrlo rijetko pravim kruh,jer imamo malo pekaru nedaleko nas koja čuda pravi,ponuda je iz snova,i to vrlo povoljna,baš ovakve varijante kruhova koje su genijalne.
ОдговориИзбришиDivan !!! Jučer sam probala ono brašno od tri vrste žita i mnogo je dobar hleb... :) Hvala još jednom...
ОдговориИзбришиA pečenje hleba u zemljanoj posudi mi je otkriće godine! :)
Zemljana posuda je i meni hit. Dugo sam merkala. U puno recepata za beskvasni hleb on se tako peče.
ИзбришиOdlično,obožavam hljebiće sa sjemenkama... pozdrav,Vanja.
ОдговориИзбришиOnda obavezno probaj jer je stvarno jednostavan.
ИзбришиPredivan i zdrav hljeb! Mnogo mi dopada, ali me zanimaju dvije stvari: da li ostane onako u dobrom stanju par dana i da li moram da imam tu glinenu ili neku sličnu posudu sa poklopcem. To mi je problem, jer zbog nekih životnih okolnosti sad ne bih kupovala novo posuđe, a nemam baš ništa tog tipa. Običan pleh ili tepsija ne ide ili? Hvala! :)
ОдговориИзбришиIde još kako! Juče sam od sličnog testa ispekla 12 ala mafina, od testa koje mi je preostalo sam ispekla tanku pogaču. I jedno i drugo sam obilato posula susamom. Ovu tanku pogaču sam kad se malo prohladila nožem za picu isekla na trake, kao grickalicu a posle ručka mi je sa malo meda odozgore poslužila kao zaslašenje. Ala mafine sam presekla na pola mlake mazala tanko puterom, pavlakom uz dodatak listova salate je bio super doručak.
ОдговориИзбришиDa bi ti sve ostalo duže sveže možeš da staviš u najlon kesu ili neku kutiju koju ćeš povremeno da otvaraš.
Kod nas to brzo ode.
E super, probam onda! :) Hvala! :)
ИзбришиOdlično! Ovo probam sigurno! Ranije sam pravila razne integralne hlebove, pa onda dugo nisam, a sad mi se baš jede nešto ovako. Imam i zemljanu posudu koja mislim da će biti taman.
ОдговориИзбришиIdeja za nelepljenje (osim papira) - pre izlivanja testa u pekač, prosuti susama sirovog po dnu, onako, bez štednje. To sam nekada radila sa muffin-projicama, dok sam imala samo metalni (i vrlo lepljiv) kalup. Napravi se fina donja "korica" od susama i pecivo se lako izvadi.
Jedino ne znam, pošto se ovo duže peče, da l' neće susam da pregori... Probaću ja, kad budem ovo pravila, uskoro!
Pozdrav,
Maja
Stalno pečem kruh, ali s kvascem, treba probati i na ovaj način, super je
ОдговориИзбришиMene uhvatila u poslednje vreme manija pravljenja ovakvuh hlebova, tako da i ovaj ide na listu ZA!. :)
ОдговориИзбришиKas pomislim šta sve stavljaju u 'inregralni hleb' poludim. Nedavno sam malo porazgovarala sa prodavačicom u jednoj izvikanoj i preskupoj pekari (ima ih nekoliko u gradu) rekla mi je da u ražani beskvasni stavljaju oko 20% preprženog ražanog brašna u beskvasni hleb. To sam probala kod kuće i ustanovila da je čista laž. To se jasno videlo po boji.
ИзбришиZato sam rešila mesim sa kvascem ili bez samo nek buse bez farbanja za debelu lovu!
Odličan kruh i to jako zdrav, baš mi se sviđa.
ОдговориИзбришиodlicno izgleda! ja nikako da se nakanim da ga napravim, a vec dugo planiram.. ovo sa razlicitim vrstama brasna i sjemenki zvuci bas primamljivo =)
ОдговориИзбришиMoram da probam! Iako nisam fan integralnih hlebova (znam, to je totalno bzvz al šta ću :)) interesuje me da isprobam neku beskvasnu verziju. Nisma nikad do sada...
ОдговориИзбришиSigurno je rastresitiji sa pšeničnim brašnom jer ima više šećera, probaj. Net je pun recepata :-)
ИзбришиDa li vam se mrvi taj hleb ili mogu lepo da se iseku kriske pa da se nanese neki namaz?
ОдговориИзбришиOdličan je za sendviče ne mrvi se. Moja čerka ga iseče na kriške i ostavi u zamrzivač u porvijama za jedan doručak. Ja ga isečem i ostavim tako da se zbajati jer mi je tako lepši. U svakom slučaju vrlo zasitan.
ОдговориИзбришиVec duze vreme pravim ovu vrstu hleba i htela bih reci da ne mora da se ceka tih 20 sati. Cim ga zamesim stavljam da se pece 50min. na 200C.
ОдговориИзбришиMislim da je mnogo dobro da stoji jer brašna fermentišu i ispuštaju sav šećer u sebi te time daju posebnu slast hlebu.
ИзбришиJa vecdugo mjesim ovakve i slicne kombinacijei prezadovoljna sam....ali ne cekam da tijesto odstoji ...najduze 15 do 20 min i zaista bude odlican
ОдговориИзбришиVesna, hljebic je predivan i mnogo ukusan. E, sad, ja imam jednu dilemu, pa ne znam da li je to samo kod mene ili je to OK. Uradim sve kako treba, za Boga miloga i nije neka mudrost, ispecem, naravno, ohladi se i bude mi nekako kao ljepljiv u sredini, ne nije nepecen, vec kao malo ljepljiv. Jel' to OK? Samo mi kazi, molim te, koliko moze da stoji, jer imam osjecaj da kod mene vec drugi dan bio bilo za razmatranje i kao da se ukiseli. Huh, vjerovatno ja negdje napravim neki zjb.
ОдговориИзбришиHvala unaprijed.
Od ovog recepta ne odustajem, pa kako god. Pravim redovno. Od bijelog brasna sam odustala, definitivno
Probaj ipak malo duže da ga pečeš. U čemu ga pečeš?
ИзбришиNas troje jede tak hleb, mi nismo na HI tako da ga jedemo i za večeru pa nikad ne potraje duže od dva dana. Ja ga kad se ohladi isečem na kriške i stavim u platnenu vrećicu.
Starija ćerka koja je na HI režimu ga iseče na kriške i ostavi po porcijama u zamrzivač, uveče ga izvadi za doručak.
Probaj da napraviš integralne mafine ja ih baš volim jer imaju više korice.
Kad budeš probala da ga duže pečeš javi kako je bilo, nisu sve rerne iste.
Kako je divan! Rado bih jedno parcence sad pojela... ovo cu da probam cim prije!
ОдговориИзбришиSamo napred!
ИзбришиOdličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)
ОдговориИзбриши