Ovaj recept pamtim još kao dete, pravila ih je baka u specijalnim prilikama. Tradiciju je nastavila moja mama a danas ja. Jednom prilikom kad je suprug bio u vojsci poslala sam mu paket, punu kutiju od cipela ovih kiflica. Pošto su iznenada otišli van kasarne paket mi se vratio posle dve nedelje na moje zaprepašćenje. Kad sam ih otpakovala i probala i dalje su bile savršene. Tad sam otkrila da mogu lepo da stoje, više nije bilo takve prilike jer se uvek vrlo brzo pojedu.
Interesovalo me je da li na internetu ima recepata za ove kiflice. Našla sam par recepata ali to ni po izgledu ni po sastavu nije ono što ja podrazumevam pod ovim kiflicama. Na blogu ’Zaboravljene poslastice’ sam našla najsličniji recept sa lepom pričom o poreklu ovih kiflica koju nisam znala. Ako želite da pročitate pogledajte ovde.
Priličan je trud da se naprave ali su vredne svakog minuta koje potrošite na njih.
Potrebno je
Za testo:
250 ml mleka
1/3 paketića kvasca
2 kašičice šećera
2 žumanca
250 gr putera
prstohvat soli
½ kg oštrog brašna
Fil:
350 gr oraha
250 gr šećera
100 gr sitnog suvog grožđa
Vanilin, rum ili muskatni oraščić
1 žumance za premazivanje
Priprema:
Staviti kvasac u mleko sa šečerom da uskisne. U uskisli kvasac staviti 2 žumanca malo umućena. Omekšati puter zajedno sa kvascem sipati u brašno izmešano sa malo soli. Moram da napomenem da je važno staviti baš puter jer testu daje jedan fini ukus.
Od umešenog testa napraviti jedni dugačku kobasicu, koju treba podeliti na 30 delova a od njih napravite kuglice. Napravljene kuglice pokriti krpom, ostaviti ih 30’ odmore.
Za to vreme napraviti fil. U orahe, šećer i suvo grožđe sipati vrelog mleka koliko mogu da upiju. U fil možete dodati vanilin ili malo nastruganog morskog oraščića. Ako želite da fil ima ukus ruma onda suvo grožđe prethodno potopite u rum, ocedite i stavite u fil.
Svaku kuglicu razvite u tanak kružić, filujete, premažite žumancetom koje ste razredili sa malo vode. Ostavite ih da kisnu 10’. Zatim ih opet namažite žumancetom i ostavite na hladnom mestu 1 čas.
Pecite na 1800C dok lepo ne porumene.
Žao mi je što ih nisam bolje slikala ali biće valjda bolje u slesećim postovima.
Mama, ja najviše na svetu volim ove kiflice!!! Jel može repriza uskoro? :)
ОдговориИзбришиmože ćerko ako pripomogneš:-)))
ИзбришиDivan recept a jos lepsa prica koja ga prati, veliki pozdrav za mamu i cerku!:)))
ОдговориИзбришиNadam se da ćeš ih jednom napraviti, veruj mi one to zaslužuju:-)))
ИзбришиDraga Vesna jako mi je drago da si krenula sa vlastitim blogom,samo naprijed,uvijek volim vidjeti dobre blogove sa finim receptima,kao i ovaj tvoj što je..ovaj recept je krasan,ja sam veliki ljubitelj ovakvih kiflica..veliki pozdrav:)
ОдговориИзбришиŽelja je mnogo ali vremena jako malo. Pre nego što sam otišla u penziju uvek sam se čudila kud ovi penzioneri stalno žure, sad mi je jasno:-))) Volela bih da probaš ove kiflice kad jednom budeš probala, zaljubićeš se u njih kao i moja porodica.
ИзбришиKiflice su savrsene, pravila ih je moja majka (baka), mama i ja, ali ne pamtim kada zadnji put, jer kad krenem jesti ne znam stati:-)) Srdacan pozdrav iz Rijeke
ОдговориИзбришиDa one su zaista zaraza. Mi smo u porodici skoro svi skloni gojenju pa se kolači prave jako retko sem za rođendane, slavu, Božić i Uskrs:-((( Vama je valjda u Rijeci došlo lepo vreme:-))) Pozdravljam te i s nestrpljenjem čekam tvoj novi post!
ИзбришиVesna, i izgledaju kao da su vrijedne truda!! Kad su sastojci kvalitetni, nema tu da ne bude nešto loše :) Zanimljiv mi je način kako si otkrila da mogu stajati, divna priča da i unuk jednog dana nastavi tradiciju sa svojom djecom :)
ОдговориИзбришиOnda sam poludela jer sam mu napravila duplu meru a ono se sve vratilo:-)))
ИзбришиOdlican recept i sjajna prica uz njega
ОдговориИзбришиHvala! Ja još imam tvoj recept za keks tortu:-)))
ИзбришиDivne kiflice, hvala sto ste me podsetili na njih. Recept sam sačuvala. :)
ОдговориИзбришиZgodne su jer mogu dugo da stoje a da ostanu savršene:-)))
ОдговориИзбришиIsprobano! Očekivanja i rezultati su se poklopili potpuno, ovo testo je zaista prelepo, a kolač generalno odiše nekom patinom. Jako fino, zaista.
ОдговориИзбришиTvoj rad naša reklama:-)
ИзбришиSad sam ih videla kod Mamajac, tako su me privukle da sam već u kuhinji :) Predivno izgledaju a po sastojcima... majko mila! Jedva čekam da ih probam!
ОдговориИзбришиA šta mislite, je l' bi mogao da ide neki slani fil kao punjenje i da se izuzmu iz testa ove dve kašike šećera?
ИзбришиSamo napred!
Избриши