Svoje prve postove sam objavila tokom ovog meseca. To mi je dalo ideju da učestvujem u lepo zamišljenoj igri FBI rukavice , a blog koji se istražuje je foodforthought, meni vrlo drage Jelene. Jelenin blog je prepun odličnih recepata i ne samo recepata već i vrlo korisnih saveta. Odlučila sam se za ovaj recept, kad mu vreme baš i nije jer sam požela nešto što podseća na lepo vreme, sunce i toplotu, koje željno očekujem.
Recept sam neznatno izmenila, čisto iz zdravstvenih razloga. Naime za testo sam koristila mešavinu ražanog i belog brašna. Pirinač sam zamenila prosom zbog nižeg glikemijskog indeksa. Iz istih razloga sam koristila i maslinovo ulje. S obzirom da je radni dan beli luk sam zamenila crnim mladim lukom. Pošto ću ovu fokaču sigurno praviti još nebrojeno puta biće dana i za beli lukJ
Za testo je potrebno:
125 gr belog brašna
125 gr ražanog brašna
prstohvat soli
4 maslinovog ulja
100-110 ml tople vode
Od gornjih sastojaka zamesiti glatko testo i ostaviti da odstoji 1 sat u kesi ili poklopljeno.
Fil:
2 kašike maslinovog ulja
700g tikvica neoljuštenih i krupno rendanih
2 tanka struka mladog luka
100g prosa
1 jaje
peršun
so
Još vam je potrebno za mazanje i posipanje:
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike pečenog susama
Tikvice krupno narendati , dosta posoliti i ostaviti da se dobro ocede. Na ulju prodinstati dobro oceđene tikvice, po potrebi dosoliti jer veći deo soli ode sa vodom iz tikvica.
Dodati proso, skuvan na sledeći način:
100 gr. prosa je 100 ml. Dodajte 200 ml vode i pustite da vri 2-3 min, zatim isključite, poklopite i ostavite ga tako poklopljenog jedno petnaestak minuta. Za to vreme će proso biti spreman za dodavanje.
Testo razviti vrlo tanko, sipati fil i lepo ga rasporediti po testu. Najbolje je uzeti posudu prečnika 26 cm, jer ćete tada imati lep nafaltani preklop. Moja posuda je bila 30 cm, pa preklop nije tako lep. O tehnici preklapanja pogledajte Jelenine sjajne slike u originalu recepta. Obod testa premazati uljem i posuti blago prepečenim susamom.
Peći na drugoj žici odozdo, 40-45’ na 2000C.
Vesna, dopadaju mi se izmene koje si napravila u smislu zdrave ishrane. Recept može da se modifikuje i da se dodaj epovrće po želji. probaj i sa belim lukom jer zaista daje jedan šmek. Nije dominantan u ovoj kombinaciji.
ОдговориИзбришиHvala Jelena! Ja sam dijabetičar, svi u kući smo po malo skloni gojenju i uglavnom vodim računa o sastavu jela. Samo po nekad dam sebi oduška. Svakako ću probati sa belim lukom. Kad sam videla tvoj recept odmah mi je palo na pamet da može i sa plavim paradajzom i jačim sirom.
Избришиšto se raženog brašna tiče, vele da je jedno od najkontaminiranijih i da ga nikako ne bi trebalo jesti! Čitala sam i zašto je to tako, ali sada više ne znam gdje, pa ti ne mogu staviti ni link. S druge strane, odlične su ti izmjene i jako mi se sviđaju.
ОдговориИзбришиSlast ražanog brašna je meni mnogo lepa, naročito uz maslinovo ulje! Koristim ga kao žitaricu sa najnižim glikemijskim sastavom. Inače kupujem isključivo organski gajene žitarice.
ИзбришиZgodan je receptić i u ovoj varijanti,vjerujem da je jako ukusno jelo:)
ОдговориИзбришиRažano brašno i maslinovo ulje su za mene divan spoj:-)))
ИзбришиSuper je, deluje mnogo, mnogo ukusno!
ОдговориИзбришиČim sam ga spazila kod Jelene znala sam da moram da ga malo modifikujem i da će biti super:-)))
ИзбришиSuper recept, jako lijepo izgleda
ОдговориИзбришиNavali na zdravu hranu:-)))
ИзбришиSvidja mi se ova foccacia. Kad krene sezona tikvica ja sam uvek u potrazi za novim varijacijama. Ovo mi se dopada i pravicu! :)
ОдговориИзбришиZa mene je ovo testo otkrovenje. Fantastično se razvlači, obavezno probaj, sigurno je dobro i za drugo povrće.
ИзбришиSećam se ovoga kod Jelene, dopalo mi se na čitanje, ali nisam probala. Sad ste me podsetili, mada do leta ću sigurno opet zaboraviti :)))
ОдговориИзбришиJoš samo moram da poželim dobrodošlicu u kuvarigrice, i da pohvalim fotografije!
Pozdrav,
Maja
Pravila sam i ja ovu fokacu, onu originalnu u posnoj varijanti. Ove modifikacije mi se jako, jako svidjaju, moracu jos jednom da je probam. Beli luk ne dominira, vec daje finu aromu, ne znam da li si u medjuvremnu probala i tu varijantu. Fotografije su izuzetno lepe!
ОдговориИзбриши