... i asocijacije
300 gr telećeg, junećeg mesa
oko 100 gr pirinča odnosno po ukusu
glavičica crnog luka
mirođija (kapar)
permezan ili neki tvrdi beli sir, u mom slučaju stari kozji
Priprema:
Prodinstajte na vrlo malo masnoće luk
i meso. Kada to omekša dodajte pirinač, malo propržite uz stalno mešanje.
Dodajte grašak, nalijte vodu tek da ogrezne. Ostavite da se kuva na tišoj vatri
dok pirinač nebude kuvan. Dodajte dosta mirođije. Prilikom serviranja možete
nastrugati malo permezana, neće pokvariti ukusJ
Danas ugledah divnu sliku graška koju
je Lana pinovala. Lepa slika puna proleća u sebi me podseti na jedan davno
skuvani ručak. Sad dalje, podsticaj za taj ručak dođe od Lake kuharice, koja je
kuvala ’Mladi grašak sa korabicom i koprom’. Nema veze recept sa mojim ručkom
al me bocnuJ
Hoćete da dalje igramo ugru asocijacija. Nikako nemojte samnom! Brzinom
svetlosti moglo bi da se završi u Daruvaru u Hrvatskoj! Što? Pojma nemam. Niti
sam ikad bila ni prlozila pored, niti znam gde je Daruvar.
Elem, hajd’mo na jedan brz, lep i
jednostavan recept.
Potrbno vam je:
½
kg očišćenog graška300 gr telećeg, junećeg mesa
oko 100 gr pirinča odnosno po ukusu
glavičica crnog luka
mirođija (kapar)
permezan ili neki tvrdi beli sir, u mom slučaju stari kozji
Priprema:
Sve će biti lepo kremasto kao neki
rizoto, možda i spada u tu kategoriju?
rižoto je kremastiji ... ali rizi bizi obožavam. Lepo si ga napravila , Vesna !
ОдговориИзбришиMeni ovo vrlo lepo izgleda, mozda nesto cesce spremam rizi bizi sa piletinom, ali bas bih mogla malo i da promenim... grasak odlicno ide uz blagi ukus mirodjije, ma bas jedna fina ideja za rucak.:))
ОдговориИзбришиVeć dugo nisam radila riži biži, hvala što si me podsjetila
ОдговориИзбришиRizi bizi i makarone se nisu spremale u našoj kući (otac vojno lice i bilo mu je preko glave toga) pa sam ja špagete bolonjez i rizi bizi kao i rižoto otkrila tek kad sam počela samostalno da živim. Mirođija, gde ide grašak bez mirođije. Savršeno!
ОдговориИзбришиps jesi li videla naopaku pijacu u Zemunu. Sve mi je naopačke, dok se ne naviknem. Vesna, daj lepo uvećaj te slike, klikni na velike ili originalna veličina. Ja moje smanjim (resize na 600x800px) i onda idu u originalnoj veličini ali kad su vertikalne.
Da grašak bez mirođije ti je kao tiganj bez drške:-)
ИзбришиŠto se tiče pijace, njeno renoviranje ti je kao Skadar na Bojani, nikad kraja. Jedva pronalazim ljude kod kojih kupujemo:-(
Baš si me nasmijala:)) Znam da su asocijacije gadna stvar i bolje da ih čovjek ne govori glasno, jer nas odvedu baš svagdje. No, ovo je odličan rižot, isako je risi e bisi ustvari gusta juha, ali mi smo, u ex Yu promijenili u prilog s rižom:)) No, ovo ti je odlično i meso nimalo ne smeta,a kopar i parmezan su uvijek odlični dodatak.
ОдговориИзбришиMeni asocijacije tako lete da me često ljudi neshvataju šta govorim, naročito ukućani jer sam opuštena:-)) To ti je jedan korak do demencije:-)
ИзбришиDevojke, kuvajte rizi bizi na ovaj ili onaj način, sa ovim ili onom mesom on vam je za mene kao neka poslastica!
ОдговориИзбриши