9. 12. 2021.

Koulourakia


Naša ljubav prema Grčkoj datira s početka sedamdesetih godina. Najduže smo se zadržali na Agios Orosu, trećem ’prstu’ Halkidikija u Uranopolisu. Letovali smo na samoj plaži, bez vode i struje i tako celih dvadesetak godina. U našem zalivu su uvek bili isti ljudi, par porodica iz Francuske, par iz Italije i nekoliko naših porodica. Bilo je uvek oko desetak porodica  ali je bilo puno dece i vesele graje. Odlično su se razumeli na njima znan način.
Šta nas je privuklo da ostanemo dok god je to bilo moguće, dok urbanizacija ovog dela Grčke nije učinila da smo morali da se povučemo?


Zaliv je proširen, izgrađeno je mnogo hotela.
Iznad naše plaže je danas hotel Aristoteles

Privuklo nas je čisto i bistro more, krupan žuti pesak i obilje raznih vetrova koji se smenjuju tokom dana. Vetar je bio veoma važan jer smo letovali na plaži na tri metra od mora bez ijednog drvceta. U početku nam niko nije verovao da u žarkoj Grčkoj u ovom delu uz vetrove sa Atosa nikad nije pretoplo.

Vetrovi su bili važni i za našu pasiju jedrenja. Jutarnji vetar za decu, za mene do podneva a onaj najjači kad se sa jedrom baš trebalo boriti za supruga. Popodne posle ručka i dremke, ponovo ali obrnutim redom. Kada se sve umiri i zapahne prijatna svežina onda je na red dolazio tenis. Ali mi nismo više bili u Uranopolisu a na hotelski teren smo dolazili iz susednog mesta.

Obilje sveže ribe i morskih plodova je bilo još jedno neponovljivo zadovoljstvo. Lokalci bi nas svako jutro obradovali sa kašetom sveže i odabrane ribe, školjki, hobotnica i sipa.

Bio je to raj na zemlji i doživljaj za ceo život!

Naravno da smo isprobali sve ono što se pravi u tom kraju i uopšte u Grčkoj, zaljubili se u grčku kuhinju.

Ove keksiće Grci obično prave za Uskrs a mi kad god sam se jedu neki prhki, puterasti keksići sa mirisom mastike. Ako ih probate biće vam jasno zašto ih toliko volimo.

Donosim vam original recept po kome pravimo ali pola mere. Za to će vam biti potrebno:

250 gr putera
440 gr mekog brašna ili tip 500
2 jaja
200 gr šećera
1 vanilin
¼ šolje soka pomorandže
malo praška za pecivo
malo soli
mastika
1 žumance + kašika mleka za premazivanje
opciono susam za posipanjeНема коментара:

Постави коментар