Naša ljubav prema Grčkoj datira s početka sedamdesetih godina. Najduže
smo se zadržali na Agios Orosu, trećem ’prstu’ Halkidikija u Uranopolisu.
Letovali smo na samoj plaži, bez vode i struje i tako celih dvadesetak godina.
U našem zalivu su uvek bili isti ljudi, par porodica iz Francuske, par iz
Italije i nekoliko naših porodica. Bilo je uvek oko desetak porodica ali je bilo puno dece i vesele graje. Odlično
su se razumeli na njima znan način.
Šta nas je privuklo da ostanemo dok god je to bilo moguće, dok
urbanizacija ovog dela Grčke nije učinila da smo morali da se povučemo?
Zaliv je proširen, izgrađeno je mnogo hotela. Iznad naše plaže je danas hotel Aristoteles |
Privuklo
nas je čisto i bistro more, krupan žuti pesak i obilje raznih vetrova koji se
smenjuju tokom dana. Vetar je bio veoma važan jer smo letovali na plaži na tri
metra od mora bez ijednog drvceta. U početku nam niko nije verovao da u žarkoj
Grčkoj u ovom delu uz vetrove sa Atosa nikad nije pretoplo.
Vetrovi
su bili važni i za našu pasiju jedrenja. Jutarnji vetar za decu, za mene do
podneva a onaj najjači kad se sa jedrom baš trebalo boriti za supruga. Popodne
posle ručka i dremke, ponovo ali obrnutim redom. Kada se sve umiri i zapahne prijatna svežina onda je na red dolazio tenis. Ali mi nismo više bili u Uranopolisu a na hotelski teren smo dolazili iz susednog mesta.
Obilje sveže
ribe i morskih plodova je bilo još jedno neponovljivo zadovoljstvo. Lokalci bi
nas svako jutro obradovali sa kašetom sveže i odabrane ribe, školjki, hobotnica
i sipa.
Bio je to
raj na zemlji i doživljaj za ceo život!
Naravno
da smo isprobali sve ono što se pravi u tom kraju i uopšte u Grčkoj, zaljubili
se u grčku kuhinju.
Ove
keksiće Grci obično prave za Uskrs a mi kad god sam se jedu neki prhki,
puterasti keksići sa mirisom mastike. Ako ih
probate biće vam jasno zašto ih toliko volimo.
Donosim
vam original recept po kome pravimo
ali pola mere. Za to će vam biti potrebno:
250 gr
putera
440 gr
mekog brašna ili tip 500
2 jaja
200 gr
šećera
1 vanilin
¼ šolje
soka pomorandže
malo praška
za pecivo
malo soli
mastika
1 žumance
+ kašika mleka za premazivanje
opciono susam
za posipanje
Нема коментара:
Постави коментар