12. 6. 2012.

Pire od graška uz pljeskavicu


Ako idete na Zlatibor, obavezno svratite u hotel 'Mona'’. Lep ambijent, savršeno posuđe i usluga. Zavidna vinska karta. Bila sam dva puta na ručku i oba puta sam jela ’Pire od graška sa rebarcima’. Ne bih mogla da se odlučim da li je bolji pire ili rebarca. Rebarca su u laganom balzamiko sosu, lepo karamelizovana – savršenstvo!
Grašak je moje najomiljenije povrće, naročito pire od graška. Najviše volim pire od sušenog graška, on baš ima neki specifičan ukus. Doduše on se savsvim drugačije i kuva. Pošto u kući niko sem mene ne voli ikakav pire od graška zadovoljavam se ovom bržom varijantom.
Ručak je bio koprodukcijski. Suprug je napravio pljece i to one, mi ih zovemo, starinske. Moj deo je bio pire od graška. Pljece su četvrtaste ne zato što je to deo starinskog recepta, već jedino tako mogu da mi stanu tri pljece u gril tiganj:-)


Pljeskavice

600 gr junećeg mlevenog mesa, po mogućstvu od kapka
glavičica crnog luka
biber, so
tucana paprika ako volite ljuto

Poenta kod ovih pljeskavica je da luk bude vrlo sitno iseckan i da se meso DOBRO umesi. Kada se meso dobro smesi možete praviti pljeskavice velike ko šaka i nećete imati problema kod okretanja.

Pire od graška

500 gr svežeg ili smrznutog graška
1 oveći krompir
glavičica crnog luka
1 – 2 čena belog luka
so, biber, mirođija

Na malo ulja  prodinstati crni i beli luk. Dodati krompir iseckan na kockice i grašak. Naliti vode da ogrezne i kuvati dok krompir i grašak ne omeknu. Dodati mirođiju, so i biber po ukusu. Štapnim mikserom ili u blenderu sve dobro usitniti. 


Brzo, lako, može svako:-) Prijatno i uživajte!

24 коментара:

  1. Danas obije uživamo u grašku. Volim ga pripremljenog na sve načine.

    ОдговориИзбриши
  2. Saučesnik u pravljenju ručka nije ljubitelj ali je učestvovao. To je ljubav i posle 40 godina braka:-)))

    ОдговориИзбриши
  3. I mene je mama naucila da prvo dobro umesim testo za pljeskavice.Ja samo dodam i malo sitno seckane papricice.
    Rucak vam je bas bio super.

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista ljubav, ali i izuzetno poštovanje - uživam u takvim pričama.
    Pire od graška nikada nisam jela, volim ga više kao varivo, kako moja baka kaže. A pljeskavice - baš bih mogla da probam da ih napravim, jer ih naprosto obožavam - moj razlog zašto nikada neću biti vegetarijanac.

    ОдговориИзбриши
  5. Kad je ovako bogat izbor povrća mogu privremeno da budem i vegetarijanac al' meso je meso. Šta ćeš, dupli Jarac bez mesa to još nisam videla:-))) Dokaz je i moj unuk:-)))

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam grašak na sve načine,ali ne odričem se ni pljeske,savršena mi je ovo kombinacija graška i pljeskavice,sada sam gladna odmah čim mislim na pljeske:)

    ОдговориИзбриши
  7. Divan receptic za pire od graska, nisam to jos pravila... belezim za probu.:) Ovde obicno kupujemo vec pripremljenu, gotovu smesu za rostilj, sve je vec zacinjeno, dodamo isto luk ili malo seckane slaninice, tek toliko da fino zamirise... jao, sta mi bi da ovako kasno citam receptice.:)))

    ОдговориИзбриши
  8. Jako interesantno deluje taj pire od graska...prema pljeskavicama imam posebno postovanje, uvek ih jedem u "Kalenicu" kada se zadesim u rodnom mi gradu...moracu jednom da probam da ih napravim, naravno...kada neki rostilj bude na dohvat ruke...
    Pozdrav iz Rima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. 'Kalenić' je ostala jedna od retkih starih kafana. Ja sam sa roditeljima mahom išla na pljece u 'Manjež' i 'Zonu Zamfirovu' ali one kao i mnoge više ne liče po hrani na ono nekad. Hvala na pozdravu

      Избриши
  9. Evo još jednog ljubitelja graška. Pljecu nisam ni primetila. :)))
    Odličan ručak!

    ОдговориИзбриши
  10. Grašak obožavam i sve skupa mi se čini kao savršen ručak!
    Oduševio me naziv bloga, samo da znate koliko puta mi je kao maloj curici iskipilo.....pa je prošlo i ništa zato!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ha,ha! Iskipelo? Ma izgoreo lonac kad mi mama ostavi da nešto pripazim:-)))

      Избриши
  11. Анониман30. јун 2012. 23:39

    grašak obožavam, a pošto ga sad ima svježeg i ja uživam u njemu, ovaj pire baš odlično ide uz pljeskavicu

    ОдговориИзбриши
  12. Vesna ja tek sada vidim da vi pisete blog! Sjajno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pošto vreme sad najviše provodim u vikendici, bez Interneta (što je možda dobro), moja aktivnost je slaba ali biće biće::-)))

      Избриши
  13. Pravila sam slican ali sa brokolijem...mislim da je grasak bolja varijanta!

    ОдговориИзбриши
  14. Niste ni svesni koliko mi znaci ovaj recept. Kao prvo, da nezdrave varijante koje moram momku da spremam zamenim zdravijim, a da ih on pritom jede :) Junece umesto svinjskih pljeskavica, i pire od graska, a ne ceo od krompira, pa jos sa buterom i mlekom. aaaaah, hvala! Hvala puno na lepim komentarima. Jos mi je draze sto sam naisla na vas, sa svim ovim zanimljivim receptima...

    Veliki pozdrav, Aleksandra

    ОдговориИзбриши