…
otkrivanje nepoznatog.
Desi se
da neki put odem na Kinesku pijacu u Beogradu, obiđem nekoliko radnji koje me
interesuju ali vrlo brzo izletim iz zatvorenog dela zbog specifičnog mirisa i
atmosfere koji mi ni malo ne prija.
Unazad
godinu dana kinezi su počeli da donose i razno povrće. Te tezge obično imaju i
sve vrste soseva, sireva i rezanaca, vrlo privlačno ali budi hrabar pa kupi, ja nisam.
Odlučujem se da ih kupim u supermarketu gde se nadam da prolaze bar kakvu takvu
kontrolu.
Bok choy
sam spazila ali nisam imala pojma šta je to. Kineskinja je pokušavala da mi
objasni šta je to. Znala je srpski koliko i ja kineskiJ Naravno da nisam ništa shvatila.Tu se našao
jedan mladić, koji ga je nahvalio te ja uzeh da ga probam, jer mi se učinio
dobar za ribu koju sam planirala tog dana da spremam, valjda po logici, blitva,
spanać… nešto zelenoJ
Potrebno vam je:
Škarpina
Bok choy
Beli luk
So, biber
Maslinovo
ulje
Priprema:
Ribu
odmrznite, blago onom ko ima svežu. Očistite, posolite, sitno iseckajte beli
luk, stavite ga u unutrašnjost ribe. Ribu sa svih strana premažite maslinovim
uljem. Rernu stavite na program pečenja sa gornje i donje strane, zagrejte je
na 250 stepeni. Stavite ribu na pleh
obložen papirom za pečenje. Pecite je na sredini rerne dok ne postane hrskava
koliko volite.
Dok se
riba peče, dobro operite bok choy. Blanširala sam ga oko 2 minuta u posoljenoj
vodi. Ocedite ga i u ubacite u vok ili tiganj sa malo maslinovog ulja. Kratko
ga pržite, malo pobiberite.
Mi volimo
hrskavo, neko kaže nedovoljno mekano povrće, vi ga možete kuvati, blanširati,
pržiti sve po svom ukusu. Evo korisnog linka gde sam se malo obavestila o bok
choy. Videćete mnogo lepih dodataka u receptima, ja sam to ostavila za neko sledeće pripremanje.
Ne bih
znala da vam opišem ukus. Dodala sam samo malo bibera i maslinovog ulja da bih
što bolje osetili ukus. Nije kupus, nije blitva ali je lepo, pa ću ponoviti
spremanje bok choy na neki drugi način.
Hrabro, nisam kod nas videla tu zelenu biljcicu, mozda je i ima ali nisam ranije obracala paznju, ali izgleda mi fino u tanjiru ovako spremljeno. Skarpina moze uvek, bas se fino zarumenila.:))
ОдговориИзбришиMene je izgledom privukla. Inače kad sam izvadila škarpinu bilo mi je na pameti da spremim tvoju škarpinu iz rerne a onda naleteh na bok choy:-)
ОдговориИзбришиTako dobro izgleda - savrsen obrok...
ОдговориИзбришиTvoji postovi (i jos nekih blogerica) mi se ne 'prijavljuju' automatski; ako ne komentiram neki od njih da znas zasto.
Jes dobro, kad gledam sliku odmah bih mogla da ponovim ali sad sa đumbirom i ostalim začinima.
ИзбришиProbaj da izbrišeš moj blog sa liste pa ga onda ponovo dodaj, drugu ideju nemam:-(
Volim. volim jako sve što si nam danske priredila! Mmmmmm
ОдговориИзбришиOvu informaciju da se na toj pijaci prodaje kinesko voće i povrće prvi put čujem i oduševljena saaam! Definitivno ću češće dolaziti u Bg;)
Moje omiljeno kinesko povrće se zove Morning glory. I dok nisam znala kojeg je ukusa, zaljubila sam se u naziv:) Nažalost to nikad nisma videla kod nas ali možda ima kod Kinaca u Bg-u:):):)
Bilo je tamo raznih 'travki'. Geldala sam sliku povrća koje tebe interesuje, meni to liči na ladolež, verovatno su iz iste familije:-) Malo ću se raspitati. Možda mu nije vreme.
ИзбришиVesna a gde je ta kineska ppijaca u Beogradu?
ОдговориИзбришиovo povrce lici na neku indiviju...jel' slatkasto ili gorkasto?
Pijaca je u Bloku 45 na NBGD. Nekad je to bio neki tržni centar koji su polako 'osvojili' kinezi.
ИзбришиNije endivija ako si na nju mislila. Nije ni gorko ni slatkasto, nešto između kupusa i blitve. Dosta neki neutralan ukus.
Bas mi je drago da ti se bok choy (ja ga znam pod imenom pak choy) dopao! I da si ga uopste kupila! Ovde u Holandiji ova biljka je vrlo popularna - uticaj kineske i jos vise indonezanske kuhinje (ova druga ima dugu tradiciju ovde). Uopste, Holandjani brzo prihvataju strane namirnice, sto mi se jako dopada. Bok choy uglavnom spremaju u voku, neki ga jednostavno obare i jedu kao prilog! Ne znam gde bih mogla da nadjem skarpinu, ali sigurno moze i neka druga morska riba! Jako fino!
ОдговориИзбришиJa volim sve da probam pa sam tako probala i bok choy. Jednostavna biljčica a lepa:-)
ИзбришиKod nas ga isto ima pod nazivom pak choy,ali samo u centrima,na pijaci je je kod nas još uvijek autohtona ponuda,bakice i piljarice koje znamo i to me iskreno veseli,nešto imam odmak od kineske ponude iskreno.
ОдговориИзбришиJelo izgleda slasno,škarpinu obožavam.
Lep je probaj!
Избриши