10. 4. 2013.

Rezanci od tikvica sa piletinom


Viđala sam razne recepte za rezance od tikvica i moram priznati da sam bila prilično skeptična. Kakav li je to ukus? E, pa da vam kažem, odličan!

Rezanci su odlični, ukusni, nisko kalorični i biće ovog leta u bezbroj kombinacija ponovljeni. Zamislite kako će biti i dekorativni kad stignu one tamno zelene tikviceJ


 


Potrebno vam je:

1 kg tikvica

400 gr pilećeg filea

maslinovo ulje

kašičica brašna

mleko

so, biber

oko 50 gr plavog sira

 
Priprema:

Tikvice dobro operite, narendajte u cediljku na tanke rezance, posolite. Ostavite ih da se dobro ocede. Najbolje je da to uradite ujutru.

U tiganj ili vok stavite maslinovo ulje da se dobro zagreje,  na njemu ispržite na tračice isečene pileće grudi. Pržite ih na jakoj varti uz stalno mešanje.  Kada je meso prženo, pospite ga kašičicom brašna i nastavite da mešate da se brašno zapeče. Nalite mlekom, posolite, pobiberite i mešajte dok ovaj lagani bešemel počne da se steže a onda dodajte plavi sir. Isključite ringlu i mešajte dok se sir ne istopi.

Rezance stavite na tanjir a preko njih piletinu. Poslužite toplo.

Ovaj lagani obrok nam se vrlo svideo. Sigurna sam da bi ovi rezanci bili ukusni i samo sa prelivom od nekog jačeg sira i muskatnim oraščićem.

Pustite mašti na volju i uživajte!

18 коментара:

  1. Hej Vesna, pa ovo pre svega divno izgleda !! Sigurna sam da je ovako jako ukusno ali mislim se da bi to bilo divno kada udari neka dobra vrucina...naravno, sa nekim potpuno laganim i cak hladnim zacinom: grilovana piletina seckana na kockice i zacinjena maslnovim uljem zamirisanim koricom od limuna ili ljutom papricicom...
    Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za prvi put sam izabrala da stavim neki sosić. Nisam po prirodi skeptik ali sam malo zebla:-)

      Tvoje ideje su odlične, jedino korica limuna otpada jer su ovi svi prskani.

      Избриши
  2. Sveže tikvice kao rezanci e to mi je novina. Ništa ne košta d aprobam, kad tikvica bude u izobilju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ču sačekati da im padne cena. Tikvice jedemo na toliko načina i celo leto ih imam u bašti. Jednostavno sam bila peadoznala:-)

      Избриши
  3. Pravim nesto slicno sa grilovanom piletinom, maslinkama i pinjolama, ma sjajno! I ova kombinacija je super, iako ja nisam neki ljubitelj besamela.

    ОдговориИзбриши
  4. Gde si se samo toga setila, genijalno... pravi "zeleni spageti", a fino se slazu i sa tim trakicama od piletine!:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ja jedem ove varijante tikvica bas cesto, ponekad ih ostavim samo marinirane pola sata, sat, pa i bez bilo kakve termicke obrade budu odlicne, narocito kad su sveze i varijanti zutih... Imam i neki recept na blogu samo sam ih tamo punila sirom i rolovala. Odlicno idu i uz pesto! Meni je ovo super!

    ОдговориИзбриши
  6. Zanima me kako si ih ribala? Jesi li ih ogulila? Divno izgledaju, a kako volimo tikvice, ovo je odlično novo jelo (za mene bez piletine, naravno).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nastrugala sam ga ih na ono rende što ima razne nastavke pa tako i za tanje ili deblje rezance, kolutiće i sl.

      Nisam ih ljuštila već sam ih samo dobro oprala. Moja ćerka je pravila sa prelivom od junećeg mesa i pelata sa mediteranskim biljem.

      Ideja mi je da ih sledeći put pravim samo sa sirom ili neutralnom palvakom sa onim Naturinim dresingom (suvi)za salatu. Odličan je dodatak za svašta a bez konzervansa je.

      Избриши
  7. Pravi restoranski obrok...dobro izgleda i, sto je bitno, nije kaloricno!

    ОдговориИзбриши
  8. E baš mi se dopala ideja tikvice kao rezanci:) Obavezno probam i stavljam u svoj jelovnik jer tikvice volim u svim varijantama, posebno one, kako ti kažeš, zelene, cukini tikvice.

    ОдговориИзбриши
  9. Mi ih zovemo zukini ili cukini ali to je na italijanskom koliko znam tikvica, možda i grešim:-)

    Bele ili zelene mislim da je razlika samo u dekorativnom smislu, važno je da su mlade tj. homogene.

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo sjajno izgleda, a sigurno je odlicnog ukusa. Mi uvek imamo brdo tikvica za potrositi, pa ce i ovo doci na red...

    ОдговориИзбриши