Viđala
sam razne recepte za rezance od tikvica i moram priznati da sam bila prilično
skeptična. Kakav li je to ukus? E, pa da vam kažem, odličan!
Rezanci
su odlični, ukusni, nisko kalorični i biće ovog leta u bezbroj kombinacija
ponovljeni. Zamislite kako će biti i dekorativni kad stignu one tamno zelene
tikviceJ
Potrebno vam je:
1 kg tikvica
400 gr pilećeg filea
maslinovo ulje
kašičica brašna
mleko
so, biber
oko 50 gr plavog sira
Priprema:
Tikvice
dobro operite, narendajte u cediljku na tanke rezance, posolite. Ostavite ih da se dobro
ocede. Najbolje je da to uradite ujutru.
U tiganj
ili vok stavite maslinovo ulje da se dobro zagreje, na njemu ispržite na tračice isečene pileće
grudi. Pržite ih na jakoj varti uz stalno mešanje. Kada je meso prženo, pospite ga kašičicom
brašna i nastavite da mešate da se brašno zapeče. Nalite mlekom, posolite,
pobiberite i mešajte dok ovaj lagani bešemel počne da se steže a onda dodajte
plavi sir. Isključite ringlu i mešajte dok se sir ne istopi.
Rezance
stavite na tanjir a preko njih piletinu. Poslužite toplo.
Ovaj
lagani obrok nam se vrlo svideo. Sigurna sam da bi ovi rezanci bili ukusni i
samo sa prelivom od nekog jačeg sira i muskatnim oraščićem.
Pustite
mašti na volju i uživajte!
Hej Vesna, pa ovo pre svega divno izgleda !! Sigurna sam da je ovako jako ukusno ali mislim se da bi to bilo divno kada udari neka dobra vrucina...naravno, sa nekim potpuno laganim i cak hladnim zacinom: grilovana piletina seckana na kockice i zacinjena maslnovim uljem zamirisanim koricom od limuna ili ljutom papricicom...
ОдговориИзбришиPozdrav !
Za prvi put sam izabrala da stavim neki sosić. Nisam po prirodi skeptik ali sam malo zebla:-)
ИзбришиTvoje ideje su odlične, jedino korica limuna otpada jer su ovi svi prskani.
Sveže tikvice kao rezanci e to mi je novina. Ništa ne košta d aprobam, kad tikvica bude u izobilju.
ОдговориИзбришиI ja ču sačekati da im padne cena. Tikvice jedemo na toliko načina i celo leto ih imam u bašti. Jednostavno sam bila peadoznala:-)
ИзбришиPravim nesto slicno sa grilovanom piletinom, maslinkama i pinjolama, ma sjajno! I ova kombinacija je super, iako ja nisam neki ljubitelj besamela.
ОдговориИзбришиMoguće je bezbroj kombinacija.
ИзбришиGde si se samo toga setila, genijalno... pravi "zeleni spageti", a fino se slazu i sa tim trakicama od piletine!:)))
ОдговориИзбришиMoja ćerka je negde videla i napravila, morala sam i ja:-)
ИзбришиJa jedem ove varijante tikvica bas cesto, ponekad ih ostavim samo marinirane pola sata, sat, pa i bez bilo kakve termicke obrade budu odlicne, narocito kad su sveze i varijanti zutih... Imam i neki recept na blogu samo sam ih tamo punila sirom i rolovala. Odlicno idu i uz pesto! Meni je ovo super!
ОдговориИзбришиOvi rezanci nisu termički obrađeni.
ИзбришиZanima me kako si ih ribala? Jesi li ih ogulila? Divno izgledaju, a kako volimo tikvice, ovo je odlično novo jelo (za mene bez piletine, naravno).
ОдговориИзбришиNastrugala sam ga ih na ono rende što ima razne nastavke pa tako i za tanje ili deblje rezance, kolutiće i sl.
ИзбришиNisam ih ljuštila već sam ih samo dobro oprala. Moja ćerka je pravila sa prelivom od junećeg mesa i pelata sa mediteranskim biljem.
Ideja mi je da ih sledeći put pravim samo sa sirom ili neutralnom palvakom sa onim Naturinim dresingom (suvi)za salatu. Odličan je dodatak za svašta a bez konzervansa je.
Pravi restoranski obrok...dobro izgleda i, sto je bitno, nije kaloricno!
ОдговориИзбришиAko se eliminiše lagani bešamel onda pogotovo mije mnogo kalorično.
ИзбришиE baš mi se dopala ideja tikvice kao rezanci:) Obavezno probam i stavljam u svoj jelovnik jer tikvice volim u svim varijantama, posebno one, kako ti kažeš, zelene, cukini tikvice.
ОдговориИзбришиMi ih zovemo zukini ili cukini ali to je na italijanskom koliko znam tikvica, možda i grešim:-)
ОдговориИзбришиBele ili zelene mislim da je razlika samo u dekorativnom smislu, važno je da su mlade tj. homogene.
Ovo sjajno izgleda, a sigurno je odlicnog ukusa. Mi uvek imamo brdo tikvica za potrositi, pa ce i ovo doci na red...
ОдговориИзбришиDobar i brz način da se potroše:-)
Избриши