19.01.2014.

Pihtije


Ovih dana najavljuju da ćemo zimu ipak imati. Zima i pihtije mi nekako idu zajedno.



Ove pihtije uvek uspevaju. Mogu se odlično zamrzavati, ako napravite veću količimu kao ja, kada vam se najave pijtija ljubci, izvadite ih iz zamrzivača, bace neki ključ, izlijete ih, ohladite i poslužite.

Recept je krajnje jednostavan a za njega vam je potrebno:

3 juneće noge
600 gr ribića
4 dimljene svinske nogice
veza zeleni
veća glavica crnog luka
glavica belog luka i još nekoliko čenova
parče celera
1 kesica bibera u zrnu, lorber, so

Priprema:

Izaberite neki veliki lonac u koji mogu da stanu juneće nogice bez sečenja. Ako to nije moguće dobro operite nogice da bi odstranili sitne koskice. Kada kupujete ribić uzmite dva kraja ribića jer oni imaju na svojim krajevima baš ono što će nam pihtije lepo stegnuti. Dimljene svinjske nogice stavljam samo zbog mirisa.

Očistite zelen i mali celer, crni i beli luk nemojte čistiti već ih samo dobro operite.

Na dno lonca stavite nogice, zatim ribić i povrće. Nalite hladnom vodom dvadesetak santimetera preko mesa i povrća. Kuvajte ih na jakoj vatri i skidajte penu dok god je ima. To će učiniti da vam pihtije budu bistre. Kada ste ih temeljno openili dodajte biber i lorber. Smanjite temperaturu kuvanja, dovoljno je da vrijuckaju na tihoj vatri. Obično ih stavim uveče i ujutru su gotove.

Ove godine nisam pogodila temperaturu pa su suviše uvrile. NIKAD nedodajte vodu! Uzela sam jednu juneću nogu skluvala je u više vode i tu vodu dodala u već skuvane pihtije. Pustite da zajedno bace koji ključ.

Procedite pihtije u veći đevđir. Pustite da se sve malo prohladi. Odstanite koske, povrće i začine. Sve sitno iseckajte i rasporedite u posude u kojima ćete ih poslužiti. Dobijenu supicu uvek procedim kroz sitnu cediljku pre nalivanja pihtija. Probajte da li su dovoljno slane vodeći računa da će biti malo manje slane kad se ohlade. Dodajte nekoliko čenova sitno seckanog belog luka i mleveni biber po vašem ukusu. Dobro promešajte supu i nalijte preko pripremljenog mesa. Ohladite i navalite!

Ovako spremljene pihtije su stajale 2 sata na slavskom stolu, ni malo nisu popustile.

Želim vam uspeh. Sa ovim receptom nikad nećete omašiti!

12 коментара:

  1. Znaš da neću komentarisati pihtiju ali ovo je prva fotka nečeg tako nefotogeničnog ka pihtija da izgleda baš lepo. Svaka čast Vesna! :)

    Onomad kad sam jela meso, volela sam pihtije. Posute alevom paprikom, kiseli kupus pride, pored Smederevca u Kovilju. Pihtija mi ne nedstaje ali te zime snežne, britke jaaaaaako!

    ОдговориИзбриши
  2. Osobito sam srećna da neko pohvali moju sliku tj. aranžman :-)

    ОдговориИзбриши
  3. ja bas volim pihtije ali ovakve gde supa sluzi samo da bi drzala meso "zajedno"...sa dimljenim mesom su zakon! A kako ih ti zamrznes? Zar se ne rastope kada se odmrznu ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisi pazila na času :-) Piše gore. Odlediš ih, staviš u šerpu da bace koji ključ i ponovo ih razliješ. To je sve!

      Избриши
    2. uf bre, bas me izgrdi ! bas nisam pazljiva a procitala sam...

      Избриши
  4. Idu, idu, obozavam pihtije, samo ove godine nema zime, mozda jos dođe :) tvoje izgledaju fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde kao malo zahladnelo, duva neka vetrina. nema više ni parčenceta :-)

      Избриши
  5. Moram da pokazem chefu tvoj receptic, hihihi... on je glavni majstor za ovakve specijalitete.:) Svidjaju mi se modlice koje si odabrala i sve je jako, jako lepo servirano.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Umesto pudinga i mafina pihtije :-) Iz silikonskih se lako vade.
      Predstavi me šefu pa nek proba, bezopasne po zdravlje, kao supica :-)

      Избриши
  6. Vesna, ove tvoje pihtije izgledaju savršeno!
    A moram da se pohvalim da sam ih i ja danas kuvala. Eno ih hlade se na terasi i necu otici na spavanje dok ih ne probam :D
    Nisam stavljala junetinu, samo gice ;) no-gice i sl. sveže i dimljene + jedan repić. Kuvala sam ih jedno 5 sati. I dodala sam "tajni" sastojak: jedan veći komad svežeg đumbira iseckanog na tanke "rezance". Nadam se da će biti dobre, jer su i tople onako "guste", a i mirišu odlično ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Dobra ideja je đumbir. Sigurno ćete uživati u njima!

    ОдговориИзбриши
  8. Injao iako ej usred leta ovde jede mi se ovo,kad vidim kako si gurmanski spremila i prezentirala.Bravo.
    Dakle ja bih tebe i tvoje citaoce da pozovem na Nagradnu igru na mom blogu.
    Sve informacije su ovde :http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
    Ako smeta obrisi ako ne postavi i na Fejs:)
    Lep pozdarv s a suncanog Novog Zelanda

    ОдговориИзбриши