18.04.2012.

Fileti soma iz rerne

... pangasiusa da ne bude zabune

Da li je i vama najteže da smislite šta ćete za ručak. Ukućani retko pomažu a kad se ujutru  povede reč o tome svi imaju različito mišljenje. Suprug kaže - ja bih barenu ribu sa nečim odozgore ali nikad ne kaže šta je to ogozgore. Ostane usamljen u predlogu. Onda nastaje diskusija koja riba da se spremi. Rečna, morska, iz ribnjaka.... i opet potpuno različita mišljenja. Nikad nema saglasja. Oni se rasture kud koji mili moji a ja ostanem u rebusu.

Odlučila sam se za filete soma, jest riba ali i nije. Kažem i nije  jer stvarno nema neki ukus. Nisam neki poznavalac ribe ali zadnji put kad sam u restoranu poručila smuđa, sve mi je ličio na ove jeftine filete soma. Svakakvi su natpisi u štampi o ovoj ribi. Te iz naj zagađenije reke, te teški metali... Međutim, u istraživanju Udruženja potrošača se pokazalo da je riba potpuno zdravstveno ispravna, pa sad ajde budi pope pametan. Većina rečne ribe koja dolazi na Beogradske pijace, ribarnice, a da nije iz ribnjaka je ulovljena baš kod najvećih kanalizacionih kolektora nizvodno od Beograda, šta ćemo sa tim?

Već sam rekla da je ova riba bez nekog ukusa. Razmišljajući čime da je poboljšam, odlučila sam se za ruzmarin i beli luk, dva jaka začina, koji su se lepo spojili i dali dobar ukus.


Evo kako sam spremila kontraverznog soma.

Potrebno vam je:

3 fileta soma
maslinovo ulje
mrvice izblendiranog starog ražanog hleba
ružmarin, beli luk, so, biber

Priprema:

Filete soma  sam oprala,  dobro ocedila, upila ostatak vlage papirnim ubrusom. Dobro sam ih nauljila maslinovim uljem. U multipraktiku sam samlela nekoliko parčića starog ražanog hleba. Pomešala sam ove krupnije mrvice sa ruzmarinom, belim lukom, solju i biberom. Svaki file sam uvaljala u ovu mešavinu.

Pleh sam obložila peki papirom, poređala filete. Pekla sam ih u prethodno zagrejanoj rerni na 2200C 20 minuta tj. dok korica nije postala hrskava.

Servirala sam ga uz barene kockice krompira malo prepržene na maslinovom ulju sa dodatkom mladog crnog luka, peršuna i bibera.

Sve u svemu nije bilo za padanje u nesvest ali ipak dobro.


11 коментара:

  1. Kod nas je jednak problem što se tiče osmišljavanja ručka,ali uvijek se nešto iznađe..ovu ribu često pravim,mada moj muž je ne jede niti sa bilo kojim začinom da ju kamufliram,ali obavezno dodajem uz ruzmarin i bijeli luk,i ribanog đumbira i limun,zbilja ju oplemeni:)

    ОдговориИзбриши
  2. Vidiš, nisam se setila đumbira i limuna. Ako uspem da ih nagovorim još neki put da to bude za ručak, obavezno ću probati:-)))

    ОдговориИзбриши
  3. Vrlo često imam dilemu šta da kuvam, a onda moj sin tinejdžer izlazi sa najluđim predlozima.....zato više ni ne pitam - kuvam šta mi je po redu ili za šta imam sastojke.
    A ako počnemo da se udubljujemo koja hrana nije zdrava, šta je sve zagađeno - ni hleb i voda nam neće biti mili. Ovako - kupimo ribu i pozitivno razmišljamo :-)
    Meni se recept vrlo dopada i ne slažem se da nije za padanje u nesvest - ideja je odlična, začini po ukusu. Hvala na predlogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moraću mojim nezahvalnim ukućanima da prenesem impresije čitaoca:-)))

      Избриши
  4. Samo ti njima reci da nemaju puno razloga da se bune, hihhi... inace ce sledeci put sami da spremaju.:D salim se, meni je ovo odlican rucak, jos kad neko drugi pripremi i sve te saceka gotovo, treba ceniti trud... i lepo je sto se pece u rerni, to cu jednom isprobati.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izbegavam prženje u tiganju tj. na bilo kom ulju i na uštrb kvaliteta. Teško je u početku ali kad se navikneš i nije strašno:-)))

      Избриши
  5. Ovo je kombinacija koja ne moze da omane. Mi bas cetso pravimo ribu i to recnu, pa se dovijam novim nacinima pripreme... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Važno je da je lako i brzo za pripremu i da nije baš prženo a ukusno je:-)))

      Избриши
  6. Ja obicno filete ribe spremam zavijene u papir za pecenje (onako kao bombonu) i odozgo stavim koricu od limuna, svezi dzumbir i persun...bude socnije i kada stavim na tanjir onda zacinim sa malo zivog maslinovog ulja. ja je i solm na kraju...rfecna riba je uopste teska po ukusu, specijalno ako je iz ribnjaka i treba joj dati neki svezi ukus i narocito miris (to je naravnomoje skromno misljenje...)..
    A sto se tice demokratskog pitanja sta da se jede a onda ti niko ne kaze nista konstruktivno, tu sam za ono: ko je u kuhinji, komanduje !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Retko spremam ribu a neki put je spremim ovako kako si rekla. Škarpinu spremam u rerni na taj način.

      Избриши