07.03.2012.

Hrskava piletina iz rerne

Pohovanu piletinu na klasičan način svi u porodici mnogo volimo. U želji da pripremim  pohovanu piletinu sa smanjenom kalorijskom vrednosti, pregledala sam sajt weightwatchers.com.  Posle vrlo malo razgledanja naišla sam na ovaj recept i odamah rešila da ga isprobam. Osećala sam da je recept dobar,  a vala i jeste. Original recepta možete pogledati ovde.


Potrebno vam je:

4 kom pilećih prsa bez kostiju i kože
1 kašika maslinovog ulja
1 ravna kašika nekog lakšeg meda (npr. bagremovog)
3 kašike blagog senfa
1 kašika pikant senfa
2 kašike sitno seckane mirođije
2 tanka ili jedan deblji struk mladog crnog luka sitno seckan
1 kašika vode
so i biber po ukusu
oko 100 gr kornfleksa
 

Pripremite pleh na koji stavite papir za pečenje. Uključite rernu da se greje na 2200C.
U  činiji sjedinite maslinovo ulje, med, senf, mirođiju i sitno seckan mladi luk, so i biber. Od ove količine dresinga odvojite u posebnu činijicu jedan deo. Masa je dosta gusta zato vam predlažem da ne umačete meso direktno u činiju već da pileći file namažete pomoću kašićice sa obe strane. Namazani filet dobro uvaljajte u kornfleks i položite na papir za pečenje. Pecite 15 min. Za to vreme piletina će biti pečena, ako su fileti teški po 100 gr. Ako su nešto veći produžite malo vreme pečenja.




Pošto je pripremljeni  dresing bio vrlo gust, dodala sam 1 kašiku vode i dobro izmešala da se sjedini. Gotove filee prelijte sosom i odmah poslužite, jer stajanjem gube na hrskavosti.

Senf sa kojim sam pravila smesu za umakanje je bio vrlo gust. Ako smesu pravite sa nekim ređim senfom npr. ’French mustard’ verovatno vam neće biti potrebna kašika vode da razredite preliv. Moja ćerka je negde pročitala kako je senf kancerogen, naročito kad se termički obrađuje, zato ću sledeći put ovu piletinu praviti sa slačicom u prahu. Dodala sam kašiku maslinovog ulja,  jer se pokazalo kao korisno kod pohovanja u rerni.




Kao prilog sam napravila šargarepu sa susamom. Kolutiće šargarepe sam malo posolila i dinstala uz stalno mešanje. Posolila sam šargarepu pre dinstanja jer ona tada pusti malu količinu vode na početku, taman dovoljnu da brže omekša. Kada je šargarepa malo omekšala, dodala sam prethodno prepečeni susam i sve zajedno još malo mešala. Sve ovo radim u voku i na najvišoj temperaturi. Ako volite mekše povrće, dinstajte ga na nešto nižoj temperaturi ili kratko poklopljeno.


18 коментара:

  1. Bas je lepo, cula sam za ovaj recept i isprobacu ga!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš je dobar, jedva čekam da prođe neko vreme da ga ponovim:-)))

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmm, kako je ovo fino i hrskavo, svidja mi se i marinada sa kojom se premazuje meso a i prilog od sargarepice. Ovde jos nema mladog luka ni zelenisa na pijaci, jedva cekam da stigne prolece!;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa videla si kakav je krdžav, to je onaj izdanački što su ga ostavili u zemlji jesenas.

      Uskoro će proleće Lanice, ništa ne brini i ako je trnutno -1:-)))

      Избриши
  4. Ovo je zaista sjajno! Bas sam odusevljena, posebno koriscenjem corn flakes-a! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mene je prvo privukla piletina a zatim kornfleks:-))) Ali rerna pre svega:-)))

      Избриши
  5. Baš zanimljivo i jako dobra ideja. Nisam ljubitelj pohanog mesa baš zbog ulja koje zahtijeva, a ovo je bez toga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Važno je samo da se odmah jede da bi ostalo hrskavo. Ja naj način po neki put, mislim u rerni, pravim i pohovane palačinke.

      Избриши
  6. Ovo je izvrstan recept,baš ga bilježim i moram ga isprobati,radila sam verziju sa ribom u corn flakesu pečenoj u rerni i bila sam oduševljena,vjerujem da je i ovo preukusno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš dobra ideja za ribu! Da li je stavljaš u neku marinadu?

      Избриши
  7. E, ovo želim probat! Izvrstan recept :)

    ОдговориИзбриши
  8. Super recept, zanimljiv, prvom prilikom cu ga isprobati, hvala:-))

    ОдговориИзбриши
  9. Zanimljiv recept i dopada mi se prilog od sargarepice. :) Kornfleks moze da se grubo usitni i da mu se doda susam, jos je ukusnije. Meni to po nekad menja prezle kod klasicnog poha.

    Sa druge strane, koriscenjem kornfleksa u nutritivnom smislu ne dobijas nista. Koristis industrijski preradjenu i veoma losu namirnicu koja je samo izvikana kao dobra.

    ОдговориИзбриши
  10. Bas interesantna ideja! Ova ideja sa susamom i sargarepom u voku mi se posebno dopada!

    ОдговориИзбриши