5. 9. 2016.

Empanada sa mesom i plavim patlidžanom u testu od maslinovog ulja

Ova empanada je proizvod isprobavanja i kombinovanje raznih recepata da bih dobila jednu koja mi se mnogo sviđa, kako meni tako mojim ukućanima i gostima. Zgodna je što sve možete unapred pripremiti, ispeći je i poslužiti u momentu kad vam je potrebno da se topla nađe na stolu. Uživajte!





Za testo je potrebno:

600gr. Brašna
½ kašičice soli
180gr. maslinovog ulja
180 ml hladne vode
sušena majčina dušica, origano, tucana paprika i biber

Fil od mesa i plavog patlidžana:

1 veći ili dva manja patlidžana
1 kašika ulja
1 veća glavica crnog luka
300 gr. junećeg ili svinjskog  mlevenog mesa
1 kašika gustina ili brašna
180gr. vode
150gr seckanog paradajza

Za premazivanje po želji 1 јаје ili maslinovo ulje sa sitno seckanim belim lukom.






Testo:

Staviti vodu u frižider ili zamrzivač da se dobro ohladi. U posudu sipati brašno, so, majčinu dušicu, origano, tucanu papriku i biber. Sve dobro izmešajte. Dodajte maslinovo ulje, Mešajte dok ne dobijeto mrvičasto testo.  Zatim, postepeno dodajte i vodu, mesite dok se ne formira glatko testo. 

Testo umotajte  u providnu foliju i ostavite u frižider da odmara 30minuta. Ja sam ga uveče zamesila i ostavila da prenoći u frižideru. Napravila sam i fil prethodnog dana jer je empanada bila predviđena za sutrašnji doručak.

Fil:

Sitno iseckan crni i beli luk lagano propržiti, dodati na kockice iseckan patlidžan, na kockice iseckan paradajz, malo propržiti zajedno. U masu umešati gustin i vodu. Kuvati na laganoj vatri dok se sve lepo sjedini, odnosno ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Testo podeliti na jednu manju i jednu veću loptu. Veću loptu razviti na oko 32 cm u prećniku. Kalup na otvaranje prečnika 26 cm sam lagano premazala maslinovim uljem (čisto ukusa radi), obložiti razvijenim testom. Sipati fil. Razviti i drugi deo testa, pokriti fil. Prstima spojiti testo u krug, napravite lepu ivicu. Na sredini empanade  napravite otvor na koji se ispariti tokom pečenja eventualni višak tečnosti. Empanadu možete premazati razmnućenim žumancetom ili ne. Ja je nisam premazivala želela sam da zadrži svoj rustićni izgled.

Pitu peći u zagrejanoj rerni 25-30min na 200C. Ispečenu empanadu možete premazati sitno seckanim maslinovim uljem sa belim lukom, što će joj dodatno dati lep ukus.





Ako je budete isprobali volela bih da vidim vaše utiske!

Prijatno!


18 коментара:

  1. Sviđa mi se, večeras pravim testo, sutra ostatak.
    P.S.
    Samo ja neću praviti sa mesom nego patlidžanom :D
    U poverenju, zaboravila si da ga navedeš u sastojke recepta ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda raskosno, bilo bi lepo napraviti i poneti na piknik.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista nešto novo i drukčije. Već smo pomalo zasićeni svim onim burecima (pitama s mesom, he, he) koji su fini, ali pomalo i dosadni.

    ОдговориИзбриши
  4. Napravila! Sviđa mi se, a liči, bar na izgled, na ovu tvoju :) http://www.kuvarancije.com/pita-od-patlidzana-i-suvog-paradajza

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je super kombinacija. Ja nemam ove godine baštu, da imam patlidžan odmah bih napravila! Biće kad siđemo na pijacu :-)

      Избриши
  5. Ili sam ja ćorava, ili ne vidim koliko patlidžana ide u ovu finu empanadu.. I ja bih pravila klot, bez mesa! ❤

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sve toliko pravim od oka da nije čudo da san zaboravila :-)
    Napravila sam više fila pa sam ga iskoristila za špagete samo sam dodala paradajz da bude tečnije.

    ОдговориИзбриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Vesna na receptu. Kod tebe se uvijek fino papa :)
    Puno pozdrava, Biljana

    ОдговориИзбриши
  9. I enjoyed over read your blog post.
    Your blog have nice information, I got good idea from this amazing blog.
    I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши