Ako idete na Zlatibor, obavezno
svratite u hotel 'Mona'’. Lep
ambijent, savršeno posuđe i usluga. Zavidna vinska karta. Bila sam dva puta na
ručku i oba puta sam jela ’Pire od graška sa rebarcima’. Ne bih mogla da se
odlučim da li je bolji pire ili rebarca. Rebarca su u laganom balzamiko sosu,
lepo karamelizovana – savršenstvo!
Grašak je moje najomiljenije povrće,
naročito pire od graška. Najviše volim pire od sušenog graška, on baš ima neki
specifičan ukus. Doduše on se savsvim drugačije i kuva. Pošto u kući niko sem
mene ne voli ikakav pire od graška zadovoljavam se ovom bržom varijantom.
Ručak je bio koprodukcijski. Suprug
je napravio pljece i to one, mi ih zovemo, starinske. Moj deo je bio pire od
graška. Pljece su četvrtaste ne zato što je to deo starinskog recepta, već
jedino tako mogu da mi stanu tri pljece u gril tiganj:-)
Pljeskavice
600
gr junećeg mlevenog mesa, po mogućstvu od kapka
glavičica
crnog luka
biber,
so
tucana
paprika ako volite ljuto
Poenta
kod ovih pljeskavica je da luk bude vrlo sitno iseckan i da se meso DOBRO umesi.
Kada se meso dobro smesi možete praviti pljeskavice velike ko šaka i nećete
imati problema kod okretanja.
Pire od graška
500
gr svežeg ili smrznutog graška
1
oveći krompir
glavičica
crnog luka
1 – 2
čena belog luka
so,
biber, mirođija
Na
malo ulja prodinstati crni i beli luk.
Dodati krompir iseckan na kockice i grašak. Naliti vode da ogrezne i kuvati dok
krompir i grašak ne omeknu. Dodati mirođiju, so i biber po ukusu. Štapnim
mikserom ili u blenderu sve dobro usitniti.
Brzo, lako, može svako:-) Prijatno i uživajte!
Brzo, lako, može svako:-) Prijatno i uživajte!
Danas obije uživamo u grašku. Volim ga pripremljenog na sve načine.
ОдговориИзбришиSaučesnik u pravljenju ručka nije ljubitelj ali je učestvovao. To je ljubav i posle 40 godina braka:-)))
ОдговориИзбришиI mene je mama naucila da prvo dobro umesim testo za pljeskavice.Ja samo dodam i malo sitno seckane papricice.
ОдговориИзбришиRucak vam je bas bio super.
I mi volimo papručicu ali naša ćerka kako kad:-))
ИзбришиZaista ljubav, ali i izuzetno poštovanje - uživam u takvim pričama.
ОдговориИзбришиPire od graška nikada nisam jela, volim ga više kao varivo, kako moja baka kaže. A pljeskavice - baš bih mogla da probam da ih napravim, jer ih naprosto obožavam - moj razlog zašto nikada neću biti vegetarijanac.
Kad je ovako bogat izbor povrća mogu privremeno da budem i vegetarijanac al' meso je meso. Šta ćeš, dupli Jarac bez mesa to još nisam videla:-))) Dokaz je i moj unuk:-)))
ОдговориИзбришиObožavam grašak na sve načine,ali ne odričem se ni pljeske,savršena mi je ovo kombinacija graška i pljeskavice,sada sam gladna odmah čim mislim na pljeske:)
ОдговориИзбришиProlećnom mladom povrću se radujem a grašku najviše!
ИзбришиDivan receptic za pire od graska, nisam to jos pravila... belezim za probu.:) Ovde obicno kupujemo vec pripremljenu, gotovu smesu za rostilj, sve je vec zacinjeno, dodamo isto luk ili malo seckane slaninice, tek toliko da fino zamirise... jao, sta mi bi da ovako kasno citam receptice.:)))
ОдговориИзбришиLako je tebi s obzirom gde živiš:-))) Em, roštilj em trube na uvce!
ИзбришиJako fin ručak.
ОдговориИзбришиJes' vala:-)))
ИзбришиJako interesantno deluje taj pire od graska...prema pljeskavicama imam posebno postovanje, uvek ih jedem u "Kalenicu" kada se zadesim u rodnom mi gradu...moracu jednom da probam da ih napravim, naravno...kada neki rostilj bude na dohvat ruke...
ОдговориИзбришиPozdrav iz Rima
'Kalenić' je ostala jedna od retkih starih kafana. Ja sam sa roditeljima mahom išla na pljece u 'Manjež' i 'Zonu Zamfirovu' ali one kao i mnoge više ne liče po hrani na ono nekad. Hvala na pozdravu
ИзбришиEvo još jednog ljubitelja graška. Pljecu nisam ni primetila. :)))
ОдговориИзбришиOdličan ručak!
Nije ni sveža kobasica uz grašak za bacanje:-)))
ИзбришиGrašak obožavam i sve skupa mi se čini kao savršen ručak!
ОдговориИзбришиOduševio me naziv bloga, samo da znate koliko puta mi je kao maloj curici iskipilo.....pa je prošlo i ništa zato!
Ha,ha! Iskipelo? Ma izgoreo lonac kad mi mama ostavi da nešto pripazim:-)))
Избришиgrašak obožavam, a pošto ga sad ima svježeg i ja uživam u njemu, ovaj pire baš odlično ide uz pljeskavicu
ОдговориИзбришиVesna ja tek sada vidim da vi pisete blog! Sjajno!
ОдговориИзбришиPošto vreme sad najviše provodim u vikendici, bez Interneta (što je možda dobro), moja aktivnost je slaba ali biće biće::-)))
ИзбришиPravila sam slican ali sa brokolijem...mislim da je grasak bolja varijanta!
ОдговориИзбришиBeokoli i sladak kupus su moja noćna mora:-)))
ИзбришиNiste ni svesni koliko mi znaci ovaj recept. Kao prvo, da nezdrave varijante koje moram momku da spremam zamenim zdravijim, a da ih on pritom jede :) Junece umesto svinjskih pljeskavica, i pire od graska, a ne ceo od krompira, pa jos sa buterom i mlekom. aaaaah, hvala! Hvala puno na lepim komentarima. Jos mi je draze sto sam naisla na vas, sa svim ovim zanimljivim receptima...
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav, Aleksandra