21. 11. 2012.

Marcipan kuglice, Čokoladne korpice

... eksperimenti sa slikanjem hrane u raznim uslovima.
 
Ponudila sam snajki: želiš li cveće ili dve vrste kolača? Ona je izbrala kolače. To je bila dobra solucija i za nju i za mene. Kad dođu slave onda svi cvećari nabave gomile cveća ranije a onda kad dođeš u cvećaru naiđeš na cveće koje vidiš da će za dan da se sparuši. Volim da poklanjam bele ruže i sa njima je manje više takav slučaj.


 
 
Kad hoću nešto vrlo brzo da napravim obično se odlučim za kuglice ili korpice i da koristim nešto od gotovih sastojaka. Tako je bilo sa Kuglicama od marcipana koje sam napravila  po ovom receptu. Jedina razlika je bila što sam ja uzela 250 gr mađarskog gotovog  marcipana. Fini je za rad. Malo sam ga stavila (1 min) u mikrotalasnu da se zagreje da bih lakše smesila dodatke i to je sve.

 Čokoladne korpice

 
 
  
Ovaj recept sam dobila pre mnogo godina od kuma Cice. Pravila sam ga nebrojano puta i nikad da nam dosadi. Uslovno rečeno ovo je brz recept. Najveći deo vremena odnese punjenje korpica.
 

Istopiti na pari:


200 gr
 

čokolade
 
200 gr

euro krema , zatim dodati:

100 gr

seckanih oraha

100 gr

seckanih pečenih lešnika

100 gr

seckanih badema

Čokoladu istopiti na pari, pomešati sa euro kremom ubaciti orahe, lešnike i bademe. Toplo vaditi kašičicom u papirne korpice.
 
Ovog puta sam koristila mlečnu čokoladu (neku austrijsku). Ako smesu sipate u jako male korpice, sa dve mikro kašičice, možda ćete morati u međuvremenu masu malo da dogrevate na pari da bi lakše sipali u korpice.
 
Ovog puta sam malo eksperimentisala sa slikanjem. Bilo je tu svašta:-)
 
Slikanje u sobi kraj prozora:
 
 
 
 
Naginjanje kroz prozor:
 
 

 
 
I na kraju zapanjena maca koja gleda da li ću ispasti kroz prozor. Ova slika mace mi se čini najboljom od mojih slika:-)




Prve dve, gornje fotografije, je napravila moja unuka i kao profesionalni fotograf kod njih u dvorištu skoro u sumrak, iz ruke napravila nešto lepo. Hvala Mirka Federer:-)
 
 
 
 

32 коментара:

  1. Kolači su divni. :) I ja ovih dana vežbam da slikam bez sunca. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mora očogledno da se upotrebi stativ i ona folija što štiti šoferšajbnu od sunca:-)

      Избриши
    2. Juce sam kupila stativ...nije sala za dzep, investicija !

      Избриши
  2. Vesna, jel' se te cokoladne kuglce stegnu ipak? Zar ne bi moglo da se stavi u frizider da se ohladi i malo stegne pa onda praviti kuglice skroz pravilne i glatke...? vec ih zamisljam sa Nutellom....(i kako mi se lepe za pozadinu i tamo ostaju do sudnjeg dana)...njam, njam...
    Maca je super...bas nekkako zacudjeno deluje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stegnu se još kako. Uzela sam ovu mlečnu čokoladu jer kad stavim onu 70% skamene se vrlo brzo. Predlažem ti da pored sebe držiš puter i da povremeno macneš dlanove, em se sijaju em se nelepe za ruke. Pravila sam ih i kao kuglice onda mi nekako liče na ferero pa da bi se razlikovale na tanjiru ove stavljam u korpice. Ove od marcipana sam umakala neki put u belu čokoladu, to je baš bomba:-)

      Избриши
  3. Ja sam pravila marcipan kuglice, a videla sam ih kod Maslinke na blogu! Divne su!

    ОдговориИзбриши
  4. A vidi nje šta vreba, zna ona gdje je dobro :) Divni kolačići :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam da li je mačak ili maca ali tu se stalno mota mora da je kućna jer je baš onako povelika:-)

      Избриши
  5. i ja ovih dana slikam samo ujutru, mada više nema Sunca, pa su i slike tamnije. Pa i ja bi tražila da mi doneseš kuglice :D a cvećare .. posebna priča. Da li možete da verujete da mi je za bidermajer prikačila zihernadlama ruže.Posle se žale nam prometa . Mene kao mušteriju su izgubili. Tako da sam odlučila ubuduće sve sama .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma naučiću i to sad sam se baš kapricirala:-)

      Jako se naljute kad tražim da sama napravim od njihovog cveća npr. samo ruže i bergam:-)

      Избриши
  6. Da, da, sad dolazi onaj deo godine povoljniji za kuvanje i pečenje, a nepovoljniji za fotografisanje....
    Praktična snaha - nema šta! A recepti jednostavni, a odlični!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. letos sam kuvala zorom ili sa klimom a slike su bile tako - tako, znači da moram da učim:-)

      Избриши
  7. Ukusno ovo izgleda. Odmah cu da share-ujem mojim drugarima zeljnim domace hrane.
    nego tetka, dosta ljudi me pitalo za starinski recept za kasalj, nesto kao pivo i secer i onda ti bude mnogo dobro. mozda nije lose da podelis ako znas, ja se secam Jelica nas je terala to da pijemo kad nas bole pluca i znam da deluje. Eto, samo predlog.
    Srecno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ja sam ti BABA, zapamti!:-) Piši tetki ona ti je rudnik recepata za kašalj! Ili ću joj ja pisati da napiše te recepte pa ću da objavim:-)

      Избриши
  8. Pa da, dok stignem do kolacica, oni su verovatno vec svi nestali.;)) salim se... nisam stigla ranije da navratim, ali sam ih "skicnula" jos na fb-u, nisam pravila nijedan od ovih kolacica (zamisli:), tako da su recepti pun pogodak!:)) pozzz za unuku koja pravi tako dobre fotke, a i tebi to odlicno ide, vidis kako ti maca lepo pozira... ili je mozda cekala da se neki kolacic dokotrlja sa tanjira:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Unuka ima primedbe pa je tražila da joj vratim njene fotke da ih doradi, poslala je moram da zamenim da se dete ne naljuti:-) Oće od mene da napravi fotografa, izgleda mi nemoguća misija:-)

      Prosto neverujem da ti nešto nisi pravila:-)

      Избриши
  9. Volim te male sitne zalogaje.
    Što se tiče recepta za kašalj je staviti šećer u šerpicu i ostaviti da se karamelizuje,paziti da ne izgori,sipati mleko u to i puistiti da provri. piti dok je vruće.Moja deca su taj napitak obožavali dok su bili mali a i sada jer vole karamel mleko.

    ОдговориИзбриши
  10. Super su mi i jedne i druge kuglice, ali kako obožavam marcipan njih bilježim prve. A na red će doći i ove čokoladne. Krasan je ovo poklon, lijepo i ukusno !

    ОдговориИзбриши
  11. I ja bih isto izabrala, izgledaju predivno, hvala na receptu:-))

    ОдговориИзбриши
  12. ...i ja bih kolače umjesto cvijeća... ;))
    ...a što se slikica tiče...u jesen i po zimi je teško slikati hranu jer je sve sivo i tmurno... no, meni se čini da je danjeg svjetla bilo dovoljno (naginjanje kroz prozor ;)) )...samo da je na toj fotki zakazala ekspozicija - fotka je preeksponirana (treba smanjti ekspoziciju), a i samo držanje tanjura u jednoj ruci a fotića u drugoj rezultiralo je pak mutnom fotkom (zbog trešnje fotića)... ;))
    ...recept je odličan...volim ovakve malene slatke zalogaje ali kad krenem nemrem stati... ;))
    ...lijep pozdrav ostavljam.. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako mi je objasnila i moja mlada rođaka koja je profi:-)
      Pod 1 izvlačim stativ iz arhive, pod 2 izvlačim sjajnu zasenu za auto, pod tri pratim njene i tvoje instrukcije jer se podudaraju:-)

      Избриши
  13. jumi <3 obozavam blog. pratimo od ...,. sada! nadamo se da ces da nas citas, i jednom, da se nademo pa da probamo neki bloggeriski meal da spremimo. xo. AF

    www.lifestylenotesbyaf.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  14. Ovo će se praviti za slavu, bogami. :) A pošto je slava tek poslednjeg dana januara, ništa zgoreg da se u međuvremenu proba. :D

    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  15. OVO IZGLEDA FENOMENALNO!

    http://myprincesssophie.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши