6. 12. 2012.

Pečeni punjeni krompir

 


Šta da radiš kad dobiješ od prijatelja organski gajen beli krompir sa Ravne Romanije?

Naravno prvo završi u rerni jer znaš da možeš da ga upotrebiš bez beskrajnog glancanja kore. Ako kombinujete mikrotalasnu i običnu rernu onda je zaista sve jako brzo.

Porebno vam je:

U zavisnosti od vašeg i apetita ukućana i broj krompira, kod mene je to bilo po 2 veća i po jedan manji.

Oko 80 gr putera

150 gr suvog vrata ili pančete sitno iseckane

100 gr starijeg belog ovčijeg, kozjeg ili kravljeg sira

150 gr ovčijeg kaćkavalja ili ćedar sira

jaja koliko krompira ili po želji

seckani peršun

so i biber



Priprema:

Dobro opran krompir, najbolje oštrom stranom sunđera, staviti u mikrotalasnu 15 min. Kada je krompir omekšao preseći ga na gornjoj trećini. Ređati ih na pleh pokriven peki papirom. Pažljivo kašicicom ili nekom drugom alatkom krompir izdubiti. Što ga više izdubite imaćete više mesta za fil. Nemojte ipak preterivati jer krompir tako lepo sa puterom upije sve gornje dodatke. Malo posoliti, pobiberiti. Na dno stavite putera po želji, pa ga zatim punite. Seckani beli sir,  kačkavalj, suhomesnato, peršun i biber, lagano izmešajte i punite krompir. Malo prstima formirajte udubljenje u sredini i u njega razbijte jaje koje ćete malo posoliti i pobiberiti. Na jaje stavite mali komadić putera. Zapecite na sredini rerne, na 2200C dok jaje ne bude pečeno po vašem ukusu. Možete i izostaviti jaje. Kao što uvek biva u našoj kući, nikad svi istoJ

Od kapica i krompira preostalog od dubljenja sam napravila čor od raš.

Mislim da sam zaista brzo došla do jednog lepog ručka!
 

34 коментара:

  1. Baš dobar ručak! Naravski, izbacim vrat ili naninu:)

    ОдговориИзбриши
  2. Zaista lep rucak i inspiracija, bas nedavno sam pravila krompir "u caksirama" tj. pecen u ljusci, pa preliven sa malo maslaca dok je jos topao, eto mogla bih sledeci put ovako da napravim.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Krasan obrok,toliko volim krompir jela bih ga svaki dan na neki različit način pripremljen:)

    ОдговориИзбриши
  4. A ja pravila skoro tzv. police sa pančetom. Bilo je izvrsno, mada ovo deluje još bolje. Hvala. :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Divno.Kod mene su isto dani krompira, ne mogu da ga se zasitim.I taj puter mu tako dobro stoji...

    ОдговориИзбриши
  6. Vesna tak krompir zlata vredi! Daj molim te reci mi znaš li neku tezgu, prodavca na Zemunskoj pijaci koji prodaje dobar krompir. Išla sam dotle da sam pitala prodavce gde oni kupuju i svi nešto sležu ramenima, kao nema ti vajde da tražiš dobar krompir. Jednom kupim sjajan u Maxiju sledeći put bacim sve u đubre.

    Moram da priznam da ga davno nisam pravila ovakvok. Beležim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi jedemo malo krompira, više ga dodajem u čorbe da ih ugusti. Zato i nemamo nekog određenog čoveka za razliku od ostalih stvari, gde se tačno zna šta kod koga i kog dana kupujemo i kad je taj tu:-)

      Sad sam malo učestala dok imam ovaj krompir, kad nestane onda sve po starom:-)

      Za ostale nabavke na Zemunskoj, pitaj a mogu da te i odvedem:-)

      Избриши
    2. Krompir mi je jedino problematičan na pijaci, ostalo sam se snašla (hvala puno na ponudi) ali kako stvari stoje sa ovim snegom selim se polako kod komšinice na ćošku u njenu radnju jer ima 10 puta bolju ponudu od pijace zimi, a tamo sve smrznuto.

      Избриши
  7. Krompir volim na sve nacine, a ovako pripremljen verujem da je prava delicija. Dodatak pancete i kravljeg sira mi deluje odlicna kombinacija:)

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična ideja za ručak, malo pancete, malo sira, divota!:)

    ОдговориИзбриши
  9. Koja bi bila alternativa prvoj fazi, za nas bez mikrotalasne pećnice? Hvala. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih pečenje ubrzala deliničnim barenjem krompira, ako možeš na pari. Onako da budu na pola obareni a dalje sve isto. Dok se punjenje zapeče, sir istopi, dotle će i krompir biti mekan.

      Избриши
  10. Odličan recept Vesna! Ja bi sama mogla pojest jedno 5 komada kad su ovako dobri!

    ОдговориИзбриши
  11. Nema bolje stvari za ove hladne dane od ovakvih polica, mljac;)

    ОдговориИзбриши
  12. Danas sam pravila nešto slično ovom tvom receptu i mi smo se oduševili.

    ОдговориИзбриши
  13. Kod tebe se uvijek fino papa, krompir ovako pripremljen sigurno je njamnjam, moram probati:-)

    ОдговориИзбриши
  14. mm,ovo je tako primamljivo. puno divnih recepata zelim i u ovoj 2013!

    ОдговориИзбриши
  15. "Od kapica i krompira preostalog od dubljenja sam napravila čor od raš."
    Ja sam plavuša, nešto nisam shvatila šta je to čor od raš?

    ОдговориИзбриши
  16. ...ajme divne police...prekrasno s jajetom unutra... ;))

    ОдговориИзбриши