17. 4. 2013.

Škarpina iz rerne sa bok choy


… otkrivanje nepoznatog.


 
 
Desi se da neki put odem na Kinesku pijacu u Beogradu, obiđem nekoliko radnji koje me interesuju ali vrlo brzo izletim iz zatvorenog dela zbog specifičnog mirisa i atmosfere koji mi ni malo ne prija.
Unazad godinu dana kinezi su počeli da donose i razno povrće. Te tezge obično imaju i sve vrste soseva, sireva i rezanaca, vrlo privlačno ali budi hrabar pa kupi, ja nisam. Odlučujem se da ih kupim u supermarketu gde se nadam da prolaze bar kakvu takvu kontrolu.
Bok choy sam spazila ali nisam imala pojma šta je to. Kineskinja je pokušavala da mi objasni šta je to. Znala je srpski koliko i ja kineskiJ Naravno da nisam ništa shvatila.Tu se našao jedan mladić, koji ga je nahvalio te ja uzeh da ga probam, jer mi se učinio dobar za ribu koju sam planirala tog dana da spremam, valjda po logici, blitva, spanać… nešto  zelenoJ
 
Potrebno vam je:
Škarpina
Bok choy
Beli luk
So, biber
Maslinovo ulje
 
Priprema:
Ribu odmrznite, blago onom ko ima svežu. Očistite, posolite, sitno iseckajte beli luk, stavite ga u unutrašnjost ribe. Ribu sa svih strana premažite maslinovim uljem. Rernu stavite na program pečenja sa gornje i donje strane, zagrejte je na 250 stepeni.  Stavite ribu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite je na sredini rerne dok ne postane hrskava koliko volite.

Dok se riba peče, dobro operite bok choy. Blanširala sam ga oko 2 minuta u posoljenoj vodi. Ocedite ga i u ubacite u vok ili tiganj sa malo maslinovog ulja. Kratko ga pržite, malo pobiberite.
Mi volimo hrskavo, neko kaže nedovoljno mekano povrće, vi ga možete kuvati, blanširati, pržiti sve po svom ukusu. Evo korisnog linka gde sam se malo obavestila o bok choy. Videćete mnogo lepih dodataka u receptima, ja sam to ostavila za neko sledeće pripremanje.
Ne bih znala da vam opišem ukus. Dodala sam samo malo bibera i maslinovog ulja da bih što bolje osetili ukus. Nije kupus, nije blitva ali je lepo, pa ću ponoviti spremanje bok choy na neki drugi način.

12 коментара:

  1. Hrabro, nisam kod nas videla tu zelenu biljcicu, mozda je i ima ali nisam ranije obracala paznju, ali izgleda mi fino u tanjiru ovako spremljeno. Skarpina moze uvek, bas se fino zarumenila.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Mene je izgledom privukla. Inače kad sam izvadila škarpinu bilo mi je na pameti da spremim tvoju škarpinu iz rerne a onda naleteh na bok choy:-)

    ОдговориИзбриши
  3. Tako dobro izgleda - savrsen obrok...
    Tvoji postovi (i jos nekih blogerica) mi se ne 'prijavljuju' automatski; ako ne komentiram neki od njih da znas zasto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jes dobro, kad gledam sliku odmah bih mogla da ponovim ali sad sa đumbirom i ostalim začinima.

      Probaj da izbrišeš moj blog sa liste pa ga onda ponovo dodaj, drugu ideju nemam:-(

      Избриши
  4. Volim. volim jako sve što si nam danske priredila! Mmmmmm
    Ovu informaciju da se na toj pijaci prodaje kinesko voće i povrće prvi put čujem i oduševljena saaam! Definitivno ću češće dolaziti u Bg;)
    Moje omiljeno kinesko povrće se zove Morning glory. I dok nisam znala kojeg je ukusa, zaljubila sam se u naziv:) Nažalost to nikad nisma videla kod nas ali možda ima kod Kinaca u Bg-u:):):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo je tamo raznih 'travki'. Geldala sam sliku povrća koje tebe interesuje, meni to liči na ladolež, verovatno su iz iste familije:-) Malo ću se raspitati. Možda mu nije vreme.

      Избриши
  5. Vesna a gde je ta kineska ppijaca u Beogradu?
    ovo povrce lici na neku indiviju...jel' slatkasto ili gorkasto?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pijaca je u Bloku 45 na NBGD. Nekad je to bio neki tržni centar koji su polako 'osvojili' kinezi.

      Nije endivija ako si na nju mislila. Nije ni gorko ni slatkasto, nešto između kupusa i blitve. Dosta neki neutralan ukus.

      Избриши
  6. Bas mi je drago da ti se bok choy (ja ga znam pod imenom pak choy) dopao! I da si ga uopste kupila! Ovde u Holandiji ova biljka je vrlo popularna - uticaj kineske i jos vise indonezanske kuhinje (ova druga ima dugu tradiciju ovde). Uopste, Holandjani brzo prihvataju strane namirnice, sto mi se jako dopada. Bok choy uglavnom spremaju u voku, neki ga jednostavno obare i jedu kao prilog! Ne znam gde bih mogla da nadjem skarpinu, ali sigurno moze i neka druga morska riba! Jako fino!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja volim sve da probam pa sam tako probala i bok choy. Jednostavna biljčica a lepa:-)

      Избриши
  7. Kod nas ga isto ima pod nazivom pak choy,ali samo u centrima,na pijaci je je kod nas još uvijek autohtona ponuda,bakice i piljarice koje znamo i to me iskreno veseli,nešto imam odmak od kineske ponude iskreno.
    Jelo izgleda slasno,škarpinu obožavam.

    ОдговориИзбриши