20.08.2013.

Lazanja sa tikvicama i paradajzom



Kad napolju zvezda peče danima, kad razmišljate šta za ručak, gde vam pogled prvo padne? Naravno na frižider i zamrzivač. Na ta dva mesta uvek ima nečeg od čega se može napraviti nešto. Zato uvek pustite mašti na volju.

Biće vam potrebno:
1 kg tikvica
1 kg zrelog paradajza
pola kg starijeg sira, ja sam stavila kozji sir
malo nekog tvrđeg kačkavalja
oko 200 gr kora za lazanju
maslinovo ulje
so, biber, origano

Priprema:
Dobro oprati tikvice i paradajz. Nekoliko sati pre pripreme ih iseći na deblje ploške, posoliti i staviti ih u cediljke da se dobro ocede.
Kore za lazanje malo obarite, rešetkastom kašikom ih izvadite na ubrus da se ocede.
Oceđene tikvice malo izgrilujte na maslimovom ilju, papirom upite višak ulja.
Podmažite pleh ili vatrostalnu činiju maslinovim uljem. Dno pokrite korama a zatim neizmenično ređajte tikvice, sir, kore, sir, paradajz i tako redom dok ne utrošite sve sastojke. Ređanje završite sa korom koju ćete premazati maslinovim uljem.
Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 0C oko 20 – 30 minuta. Pred sam kraj pečenja, isključite rernu i odozgo pospite rendan kačkavalj. Čim se kačkavalj otopi izvadite iz rerne i poslužite.
Baš smo lepo ručali a ovaj ručak ćemo sigurno ponoviti. Sigurno bi bilo lepo dodati i plavi patlidžan i beli luk.
Uverila sam se da je lazanja dobra i bez obilja bešamela i paradajz sosa a sam tim i mnogo manje kalorična J

13 коментара:

  1. Svidja mi se u ovom izdanju sa porvcem, jos samo da uspem da nagovorim chefa da proba... nego, kad ces ponovo praviti, da se pozovem na rucak.:)))kiss

    ОдговориИзбриши
  2. Može i sutra, kupila sam patlidžan i stari kozji sir:-)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo bi mi bas odgovaralo. Naravno, i ovaj receptic probamo. Bravo za ideju! Deluje mi bas slasno;-)

    ОдговориИзбриши
  4. Sad za vikend planiram nesto slicno... Nadam se da cu stici napraviti i domace kore.
    Nadam se da se vi odmarate u vikendici... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo sam sišla u civilizaciju a kad se vratim gore biće krajnje vreme da se naprave zalihe rezanaca i raznih kora i knedli sa šljivama:-)

      Избриши
  5. Ovakvi ručkovi su mi najbolji za leto.Prijatno!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Uh, što volim što si ubacila koziji sir! Ručak za peticu!

    ОдговориИзбриши
  7. Pravi ljetni ručak,vjerujem da ti prija mali predah u civilizaciji,sigurno imate posla u vikendici,sada kako je malo zahladilo,vjerujem da će vam i tamo odmah biti ugodnije.

    ОдговориИзбриши
  8. Drage moje, jest pravi letnji. Prednost u vikendici što stalno ima kozjeg sira, divota za sve u svašta:-)

    ОдговориИзбриши
  9. Baš po mom ukusu, još da prevarim ove moje da im ne treba i meso uz ove divne lazanje. Još kada videh koziji sir.. ma fantastično!

    A ako Vam je dosadno u vikendici, možete i malo da se igrate... nova igrica na blogerskom nebu...

    http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    ОдговориИзбриши
  10. Pravi letnji ručak...samo da ponovo nabavim tikvice

    ОдговориИзбриши
  11. Prava ljetna lazanja, odlična ideja za ručak!:-)

    ОдговориИзбриши