9. 10. 2013.

Pita sa piletinom i karamelizovanim crvenim lukom


Čim sam videla Jelenin recept znala sam da je on sutra za ručak. Volimo i pite i tartove. Posebno mi se svideo jer je testo sa mašću. Tartove isključivo pravim sa maslinovim uljem ili puterom.

 
Recept sam malo modifikovala. Dodala sam karamelizovani crveni luk na osnovu pite jer sam imala bareno pileće meso, koje je dosta suvo. Inače mnogo volimo karamelizovan crveni luk. Isprobala sam ga jednom sa Aninog bloga i što ona reče: ’I vi ste se navukli’. Vala jesmo, često ga pravim za različite potrebe.

Original recepta pogledajte kod Jelene.
 
 
 
Za moju verziju vam je potrebno:
Testo je kao u originalu:
60g masti
150ml mleka
150ml vode
prstohvat soli
400g brašna
Punjenje:
Karamelizovani luk:
2 veće glavice ljubičastog luka
1 puna kašika smeđeg šećera
2 kašike balzamiko sirćeta
 prstohvat soli
 prstohvat bibera
 komadić maslaca, maslinovo ulje

2 čena belog luka, sitno seckana
300gr kuvanog belog mesa
100g dimljene polusirove roštilj kobasice
1 crvena paprika iseckama na kockice
1 ravna kašičica soli
2 kašike viskija ili nekog jačeg pića
200ml pavlake za kuvanje
1 kašičica suvog bosiljka i svež peršunov list
40g  rendanog parmezana ili grana padana
1 kašika senfa
Priprema:
Zagrejte mast sa mlekom, vodom i soli. Umešajte brašno, umesite glatko testo. Ostavite pokriveno u frižideru da se ohladi.
Roštilj kobasicu sam ustnila i na teflonskom tiganju kratko ispžila sa kockicama paprike. U to sam dodala barenu piletinu koju sam imala u zamrzivaču i sve ostale sastojke. Možda ćete primetiti da sam stavila 200ml pavlake za kuvanje. Stavila sam više jer je bareno pileće belo meso mnogo suvlje nego prženo.
Od umešenog i rashlađenog testa sam odvojila deo za tračice. Ostatak testa sam razvukla na veličinu tepsije 24 cm. Izbockala viljuškom, rasporedila karamelizovani luk a zatim pripremljenu masu od belog mesa. Pitu sam finiširala mrežom od tankih traćica testa.
 

 
Pecite je 45 – 50 minuta na 1800C da porumeni.
Poslužte uz pivce i uživajte u ovoj Jeleninoj divoti!
 
 

14 коментара:

  1. juče sam pročitala kod Jelene . I kod mene je na listi isprobavanja. Neobičan recept . Super izgleda, Vesna , a verujem i da je super ukusna :S

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo mi je otkriće! Samo ću drugi put praviti u tepsiji od 28 cm jer bi bilo po meni bolje da testo bude tanko.

      Избриши
  2. Svaka cast na brzoj probi, nema lepse preporuke... vidim da cu morati da se prihvatim posla kad ste ga tako lepo pohvalili.:)) pozzz za obe majstorice...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni bolje pohvale koja dolazi od ovakve majstorice! Uzrok brzine je sem dobrog recepta bio i što sam znala da će svi rado ručati :-)

      Избриши
  3. Karamelizovani luk ti je super ideja. Probam sledeći put. Ja sam ovu pitu bar 10 puta pravila do sada i stalno sam nešto menjala. Duplirala fil da bude iste visine a posuda 25cm, pa bez senfa, pa sa senfom, pa s akopijom parmezana i tako u krug. na kraju sam se vratila na original, samo kao što kažeš testo jeste deblje i sad sam dodala u receptu jer imam zapisano d ami je na kraju ostaloo 80g testa koje sam razvukla kao podlogu za mini picu. Mi ovo jedemo obično hladno iz frižidera leti uz salaticu, za 4 osobe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista pruža mogućnost bezbroj kombinacija, testo je ovde po meni glavno. Dobro a bez margarina.

      Избриши
  4. I meni se jako dopao Jelenin recept. A, ova Vasa izvedba deluje jos primamljivije. Karamilizovani crveni luk mi je slaba tacka, tako da samo mogu da zamisljam ukuse koji se preplicu u ovoj lepoti. Stvarno, majstorska pita...

    ОдговориИзбриши
  5. Obožavam tartove slane i slatke,tako da je ovo sve baš po mome ukusu i recept si odmah bilježim..svaka čast na izvedbi stvarno divno!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo kao da je za mene pravljeno...volim slane pite.Pre nekoliko dana tražih mast po našim prodavnicama u Torontu,niti masti, niti čvaraka...ali tvoju ću pitu kad tad napraviti.

    ОдговориИзбриши
  7. Da moja tetka pude ponosna
    http://www.coolinarika.com/recept/socivo-sa-cufticama-eastern-style-hurem-hurem/
    Deana

    ОдговориИзбриши