3. 1. 2014.

Danski keksići


Kada čujem Danski keks  asocijacija mi je uvek Grčka. Još pre četrdeset godina po povratku sa letovanja ugledala sam ih u prodavnici na granici, koja je u to vreme bila za nas kao zemlja čuda. Iz čiste radoznalosti sam uzela jednu kutiju. Od tada ti keksići se nikad nisu mogli zaobići na povratku sa letovanja a do obaveznog zaustavljanja u Predajanima nestajalo je već pola kutije.

 


Kad sam videla ovomesečni zadatak oduševila sam se bez obzira što baš nesmem da ih jedem ima u kući ko sme.

Keksići mi nisu baš izložbeni primerak ali su vrlo ukusni. Znam u čemu je kvaka J Treba ih špricati manjim nastavkom i treba staviti jaje normalne veličine a ne giganta kog sam ja imala J Dobro je da ima drugih blogerki koje su ih savršeno napravile, tek da se zna da je recept odličan!

Potrebno je:

200 g brašna

100 g šećera u prahu

125 g otopljenog maslaca

1/2 kašičice praška za pecivo

1 vanil šećer

1 jaje

Priprema:

Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.

Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama.

Lanini prelepi Danski keksići koje prilažem za igricu KuVarijacije, baš nisu dorasli Laninim ali biće bolje J

4 коментара:

  1. Hvala ti puno na ucescu i isprobavanju, mislim da ce svi keksici brzzzo nestati sa tanjira.:))) Saljem ti punoo poljubaca, uzivajte!:))))

    ОдговориИзбриши
  2. Ma super su keksići! Oni moji ovogodišnji tragični kolačići pojeli su se prije od oglednih! :) Sve najbolje želim tebi i obitelji! :

    ОдговориИзбриши
  3. Joj ja ih mnogo volim i padaju mi na pamet razne varijacije oblika. Oblik perece mi je omiljen sa kristal šećerom. Te kutije sa keksima limene su divne! Srećni praznici vesna i fotka sa unukom je divna!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlični su:) Srećna Nova godina i svako dobro, draga Vesna!

    ОдговориИзбриши