10. 2. 2012.

Sarma

Ili bolje reći da ne stoji baš sasvim prazan blog a ima čitaoce:-)))



Kada dođu ovi hladni i prehladni dani onda prosto mame na ta krčkana jela. Svi ih u kući a šire volimo pa koliko god da se napravi ode. Kod nas uglavnom ne doživi da vidimo onu staru konstataciju da - što se sarma više podgrejava to je bolja.

Potrebno je:

  • 750 gr mešanog mlevenog mesa ili juneće meso sa dodatkom mesnate slanine
  • oko 1 kg suvog svinjskog paufleka ili rebarca ili mešano
  • oko 200 gr pirinča
  • nekoliko čena belog luka
  • 2 oveće glavice crnog luka (jedna u meso druga između redova sarme)
  • aleva paprila, slatka, opciono ljuta tucana
  • mleveni biber
  • lovorov list
  • eventualno malo soli u meso
  • oveća glavica kiselog kupusa

Priprema:

Sve sastojke dobro izmešati. Kupus, ako je mnogo slan oprati bar iz jedne vode, ja to činim kad ga već razlistam Listove kupusa strpljivo razlistati. Kažem strpljivo jer ja kupujem Futoški kupus, ima listove ko slonovo uvo. Moji ukućani vole vrlo male sarme tako da ja posle tanjenja korenčića obavezno moram  listove da iskrojim makazama.

Kada zavijem sarme onda ih ređam u jednu veliku šerpu, umećem suvo meso,  lovorov list, posipam crnim lukom i alevom paprikom. Na kraju je nalijem vodom da ogrezne i poklopim.

Sarmu uglavnom kuvam u rerni. Stavim je na 2000C, tu temperaturu preporučuje program za kuvanje u rerni na mom šporetu i ja se toga držim jer je preporuka sasvim u redu. Šerpu stavljam za jednu pregradu niže od sredine. Kuvam je dok ne vidim da je suvo meso kuvano a sarma blago zapečena.

Jedemo je obično uz vrlo tanku proju. Za ovu proju nije potreban nikakav recept. Pomešajte kukuruzni griz i kukuruzno brašno (tako mi je najlepša) ili uzmite samo kukuruzno brašno. Dodajte soli po ukusu, pola praška za pecivo i malo ulja. Zagrejem pleh u rerni sa uljem izlijem masu i pečem na 2000C dok bude baš reš jer tako volimo.

Prijatno, ko voli nek izvoli:-)

6 коментара:

  1. Baš se i ja spremam raditi sarmu i ovaj puta ću je probati pripremiti u pećnici - inače je kuham. Koristim manje riže, ali isto tako radim male sarme i u meso stavljam mljevenu slaninu:) Ma sve isto, zato znam da je odlična. Mi uz sarmu najviše volimo kuhani lički krumpir, ali ova ideja s projom je zbilja odlična.
    Sviđa mi se tvoj blog, samo tako nastavi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš i da je kuvaš odlično i na šporetu. Kad je kuvam na šporetu onda je stavim kasno uveče, pustim da provri a onda je smanjim na 2 (1-9), ujutru je kuvana, kuhinja izluftirana jer ostavim otvoren prozor:-)))

      Избриши
  2. Sve cestitke na prvom recepticu i to jos ovako ukusnom, sadA kad si probila led samo napred!:)) Zanimljivo mi je sto se sarma sprema u rerni, nisam je dosad tako radila, eto uvek se nesto novo moze nauciti.:))

    ОдговориИзбриши