24. 4. 2012.

Čorba od zelja, sremuša i ječma

..ili zeleno volim te zeleno

Geršlu ili ječam, nisam nikad do sada jela. Nisam ni znala šta je geršla. Geršla je za mene bila sinonim za nešto grozno. Pitate se, zašto? Moji roditelji su ceo 2. svetski rat proveli u Beogradu. Glad je bila velika a oni nisu imali nikakvu rodbinu na selu. Mogu zamisliti kako im je bilo. Da ne dužim, skoro ceo rat jelovnik im je bio, ta geršla koju su stalno pominjali, kupus, proja, kačamak, džem od šljiva. Naravno da posle rata to nisu mogli očima da vide. Kad sam povezala da je ta prokazana geršla ustvari ječam, čije sam pahuljice pre toga mnogo puta jela, reših da ga probam i u čorbi.

Kad dođe sezona raznog zelenog povrća treba je maksimalno iskoristiti, naročito sremuš koji sad već počinje da cveta.





Potrebno vam je:

2 veze (dvadesetak listova) zelja
1 poveća veza sremuša
1 crni luk srednje veličine, može i mladi
3 supene kašike sušenog povrća ili jedna veza zeleni za supu
100 gr ječma, geršle
ulje, so, biber
neki stariji sir koji se topi


Priprema:


Oprano zelje i sremuš naseckajte na rezance. Posolite. Sitno seckani luk prodinstajte vrlo kratko ako je moguće na maslinovom ulju. Dodajte seckano i sušeno povrće pa ih zajedno još malo prodinstajte. Dodajte prethodno opran i potopljen ječam, nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri dok ječam ne omekša. Dobro pobiberite. Čorbu servirajte uz dodatak sira.

Uz ovu čorbu smo jeli pitu sa sirom i mesom. Bio je to jedan sjajan ručak!



Ovo je jedna vrlo jednostavna čorba ali ipak puna mirisa i ukusa.

13 коментара:

  1. Ooo, koliko punoo finog zelenisa u tanjiru, a svidjaju mi se i one pitice sa strane.;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zeleniš nego šta:-))) Kad odeš na pijacu u onaj deo gde su baš proizvođači sve izgleda kao jedan veliki travnjak sa crvenim cvetićima - naravno to su rotkvice:-)))

      Избриши
  2. I ja mislim da zeleno povrce treba sto vise koristiit u proljece, pogotovo sremus, jer kratko traje. Super corba, zdrava i zanimljiva.

    ОдговориИзбриши
  3. Znam potpuno o čemu se radi, ni mom ocu nikako nije bilo jasno kako neko može da želi da jede crni hleb - to je njemu bio sinonim za nemaštinu u pasivnim krajevima i kući sa mnogo dece (a posleratno je dete). Srećom, mi nismo imali nesreću da nam se neka hrana zgadi na taj način, pa možemo da uživamo u blagodetima zdravih, starih jela. Veoma lepa čorba, odličan predlog za skoro ceo obrok.

    ОдговориИзбриши
  4. Znala sam čovjeka koji se grozio parmezana: bio je u talijanskom zatvoru u ratu i preživio je samo zahvaljujući komadićima parmezana. Ovdje se ječam jede, ali ne kao pahuljice, već ovako. Obožavam ovakve guste, zdrave juhe.

    ОдговориИзбриши
  5. Da, drage moje vitamini, vitamini, vitamini i kalorije pa tako u krug. Kako zavidim ljudima koji mogu sve i koliko hoće da jedu!

    ОдговориИзбриши
  6. Divno zelenilo,takvo uvijek volim u tanjuru:)

    ОдговориИзбриши
  7. Čorbica je divna, baš baš po mom ukusu. :)

    ОдговориИзбриши
  8. Kod mene, na Kordunu se pravio pasulj sa kasom tj.gerslom i ja to nikako nisam volela, a mojoj mami je to omiljena kombinacija... Sad sam naucila da je jecam zdrav, pa pokusavam da ga zavolim, ali nekako mi ipak ne ide... :)

    ОдговориИзбриши