17. 9. 2013.

Pile na tegli


Šta će pile na tegli? Dobro pitanje a odgovor jednostavan. Nema više ražnja u rerni, ventilator treba da ga zameni. Međutim, to nije to! Zato se pile smestilo na teglu a mi oduševljeni tom idejom!

Celo pile ili delove najčešće spremam sa ovim začinima. Ima varijacija sa dodatkom limuna, jogurta i raznih travki, ali ovo su sastojci koji postoje uvek u kući.



Potrebno vam je:

Pile oko 1300 gr
1 u vrh puna kašika senfa, pirea od paradajza
1/2 kašićice bibera
1 u vrh puna kašičica meda
2 kašičice soli
travke po izboru

 

 
Priprema:
Pomešajte sve začine u homogenu smesu. Obično koristim senf u prahu ili pomešam nekoliko vrsta senfa, kako šta kad imam.
Smesom dobro istrljajte pile sa svih strana. Najbolje je da to uradite odmah ujutru, da bi meso upilo što više začina. Tako pripremljeno pile nataknite na teglu. Pile na tegli stavite u neku tepsiju na najniži deo rerne.
Pecite na 2000C sa ventilatorom dok ne postane braon tj dok kožica na bataku malo nepukne. To što pile postane crnomanjasto i kasnije bude vrlo sočno je zasluga meda.
Svako u kući ima neki omiljeni deo. Moji su leđa i krilca, to mi je najslađe. Kada je mama svojevremeno isto to jela uvek sam je terala da uzme nešto drugo a sad ja to isto radim.
 
 

 

Zahvaljujem se Mariji Petrović koja je i ovog puta uskoćila da mi popravi slike koliko se one popraviti mogu J

  

11 коментара:

  1. Uh Vesna, ovo mora da je jako ukusno....davno nisam pekla celo pile, nas dvoje to ne možemo da pojedemo i onda se vuče po frižideru a ja volim samo dok je toplo.Prijatan vam ručak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pečem retko celo pile, bilo nas je malo više na ručku pa je to bila prilika da probam ovako.

      Избриши
  2. Pilence je mrak, moracu jednom prilikom da isprobam na ovaj nacin, bas si lepo servirala.:))) p.s. uh, sto je dobra korica...:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Genijalna ideja...! A i pilencetu cini mi se da je zgodnije da sedi na tegli nego da se probodeno okrece!
    Mljac !!!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgleda:) Interesantno za pripremu a jako efikasno. Bude hrskave kožice sa svih strana. O, lepote! Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. I mene đavo tjera da gledam ove divote u ovo doba,imam osjećaj da mi miriše pečena piletina, onda znaš koliko sam zabrazdila,e sada idem nešto jesti,a ovo pile ću isprobati za nedeljni ručak.

    ОдговориИзбриши
  6. evo danas sam nabasala na blog i od danas ga definitivno pratim. Slatko sam se nasmejala tvom postu sa piletom na tegli i živa nisam bila da skontam šta zaista bre traži na toj tegli. A kad sam videla, moj dragi muž i ja odmah donesosmo odluku-sledeće pile u rernu ide upravo ovako! Sa našim kombinacijama začina i jedva čekam :) I da, moj omiljeni deo su bataci, a sad kako mi se apetit povećao i karabataci (više mesta oko kostiju ;))
    Vidim ja da ćemo se mi još čitati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došla! Drago mi je da vam se recept sviđa. Pravite naravno sa svojom kombinacijom začina ali med nemojte izostaviti jer on čuva sočnost i daje lepu boju!

      Избриши
  7. Анониман7. март 2014. 10:31

    sefinitivno cu da probam ,,samo sto mojoj porodici ne moze biti jedno pile !

    ОдговориИзбриши