27. 11. 2013.

Štapići sa sirom


Brzo i  jednostavno, od namirnica koje manje više uvek imamo u frižideru. Zgodno za brzinski doručak ili večeru, za đaka da ponese za užinu.

Potrebno vam je:

Sir
Brašno
Prašak za pecivo
1 jaje
Mast ili maslinovo ulje za prženje
Opciono: Prženi susam, biber, vlašac...

Nisam navela količine jer ih stvarno pravim od ostataka sira pa od toga zavisi koliko ću staviti brašna. Brašna je potrebno koliko da se zamesi glatko testo koje neće prijanjati za podlogu. Znači, dodavaćete brašna dok radna površina ostane bez brašna a testo se nelepi za podlogu. Ovo je važno da vam višak brašna ne bi goreo na dnu tiganja dok ih budete pržili.

Viljuškom izgnjavite sir i jaje, dodajte željene dodatke,  postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.  Od dobro umešenog testa razvite dugački pravougaonik, radlom isecite štapiće oko santimetar debele. Pre stavljanja u vrelu mast ili ulje, zavrnite ih u spiralu. Pržite ih u nešto dubljoj masnoći da bi mogli sa dve viljuške da ih okrećete samo jednom.

Krajnje jednostavno i brzo uz jogurt odličan doručak.

10 коментара:

  1. Nikada ih nisam pravila przene...pretpostavljam da mora da odlezi u frizideru ? A sa kojim sirom ga pravis ? Mnogo je lepo ovo tanjirce koje se vidi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smesiš i odmah pržiš, može i da odstoji. Obično prve ture pržim na nešto laganijoj vatri pa se oni dižu postepeno a onda pojačam i dižu se odmah jer su odstojali :-) To ti je zato što uvek krenem u zadnji čas :-)
      Najlepši su sa nekim punomasnim sirom, više nema kvalitetnog sremskog sira.
      Tanjirče sa šoljom maznula ćerki a ona dobila za svadbu :-)

      Избриши
  2. Bas su fini, nisam nikada probala da ih przim, a i meni se svidja tanjiric.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. I ja prvi put cujem da se prze. Super mi je sto nema kvasca i sl., pa moze lepo da se kombinuje sa bilo kojim brasnom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je recept koji uvek uspe, može da se desi da budu manje ili više šupljikavi ali da budu loši - ne :-)

      Избриши
  4. Kako lepo upakovano:)
    Ja bih to očas posla slistila:)))) Mnogo je dobro, naročito mi je interesantno što nema kvasca i što se ovi štapići prže.

    ОдговориИзбриши