29. 1. 2014.

Farinata sa susamom


Baš sam dugo merkala ovaj recept od kad ga je Maja objavila. Da sam znala kako je dobar ne bih časila časa da ga napravim.

Krajnje je jednostavan, smešaš žicom sve sastojke nauljiš pleh i u rernu na pečenje.

 
Sastojci :

250 g brašna od leblebija
600 ml vode
1 kašičica soli
1 grančica svežeg ruzmarina ili malo sušenog
biber
150 gr belog i crnog susama
4-5 kašika ulja

 
Priprema:

U suve sastojke sipati polovinu količine vode i jednu kašiku ulja. Žicom izmešati. Kada nestanu grudvice dodati ostatak vode i sve još jednom izmešati. Testo je retko, mislim da ću sledeći put staviti 500 ml vode čisto da bih smanjila dušinu pečenja.

Rernu zagrejte na 2100C.  U tepsiju prečnika 30 cm ili pleh od rerne stavite 4 kašike ulja i izlijte masu. Pecite desetak minuta a zatim pospite obilato jednim i drugim susamom.

Pecite oko 1 sat,  pri kraju pečenja možete malo i povećati temperaturu pečenja.

Ne bih mogla da se odlučim da vam kažem da li je bolja vruća ili hladna, uz pivo ili jogurt, otkrijte sami J Uglavnom, jedva sam spasla ova dva parčeta da ih slikam.

Susam dosta koristim u različitim jelima, salatama. Prosto mi je nezamislivo da neku pitu ili pogaču ispečem bez susama. Zato me je baš obradovao izbor naše ovomesečne domaćice u igrici food blogera Ajme, koliko nas je! Domaćica je Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja. Bravo Nataša za izbor susama.

17 коментара:

  1. Dopada mi se recept:) Brasno od leblebija sam vidjala i bas mi interesuje kakvog je ukusa:)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam ni ja probala ovo brasno, ali hocu obavezno.

    ОдговориИзбриши
  3. Brašno je neutralnog ukusa baš kao i same leblebije zato pruža mogućnost različitih kombinacija začina. Pustite mašti na volju, vredi vrlo je zdravo :-)
    Sledeće su palačinke!

    ОдговориИзбриши
  4. Čim nađem brašno obavezno ću isprobati,sviđa mi se što nema puno kompliciranja,i baš takva jednostavna jela budu i najukusnija.

    ОдговориИзбриши
  5. I meni je želja, ali nisam pronašla brašno od leblebija. Gde ste ga kupili?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brašno sam kupila u Bio špajizu. Sad smo se baš navadili:-) Juče sam išla za heljdu mogla sam da pitam da li imaju. Imaju oni i on line prodaju:
      http://www.biospajz.rs/brasno-od-nauta-500-gr-bez-glutena.html

      Избриши
  6. Uopste me ne cudi sto si jedva spasila ova dva parceta... Farinata stvarno izgleda njami. a i onako obozavam susam! Komplimenti za fotografiju, jednostavno ali izuzetno efektno.

    ОдговориИзбриши
  7. Evo mene...
    Odlicna! Prvo, drago mi je sto sam pronasla jos jedan dobar recept za brasno od leblebija, drugo svi volimo jednostavne ali ukusne recepte. Na svu srecu nisam smanjila kolicinu (maslinovog) ulja, kao sto sam prvobitno razmisljala. Kada se ispeklo, shavtila sam kakvu ulogu ulje ima...Korica je bila prekrasno hrskava. Tvoja verzija sa susamovim sjemenom je bozanstvena! (Vidim sebe u buducnosti kako pecem ovu farinatu sa raznim povrsinskim sjemenkama - u prvom redu mi je pao napamet Egipatski Dukkah-
    http://jasnaskitchencreations.blogspot.com.au/2010/08/dukkah.html )
    Hvala Vesna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pogledala sam, to mora da je fino.
      Mi često posipamo ovsene pahuljice sa jogurtom sa 4 semenke. Suncokretovo seme + seme bundeve + susam i lan. Vrlo je ukusno. Nekad ovu smesu stavim i u hleb ali onda sve to pečeno nema tu vrednost kao sirovo.
      Drago mi je da ti se svidelo. Ako si slikala okači mi na zid sliku :-)

      Избриши
  8. Dobila sam na poklon brašno od leblebija i stalno se nakanjujem da probam. Sad si me ti još više pogurala u tom pravcu, a Jasnin komentar će me oterati pravac u kuhinju:D

    ОдговориИзбриши
  9. He, he... jela sam lično tvoju farinatu juče, meni je fantazija! Čim nabavim brašno pravim je, mom Zokiju se baš dopada :)))

    ОдговориИзбриши