Soparnik je nešto što želim da napravim od kada sam videla recept
na nekim blogovima. Nema šanse da ga napravim, zato sam napravila nešto što bi
malo podsećalo na njega.
Potrebo
vam je:
Pakovanje pšeničnih ili kukuruznih tortilja
Stariji sir
Sremuš ili spanać ili blitva
Biber ili oraščić
Maslinovo ili neko drugo ulje za prženje
Napravite
ovako:
Prvo napravite fil. Sitno iseckajte opran i osušen sremuš, ja sam
sa njim pravila. Ako pravite sa spanaćem ili blitvom kratko ih blanširajte,
dobro ocedite i sitno iseckajte.
Neki stariji sir dobro
izgnječite i pomešajte sa povrćem. Koristila sam mešavinu starog ovčijeg i
kravljeg sira. Dodajte biber. Kada sam pravila sa spanaćem dodala sam muskatni
oraščić. Sve dobro izmešajte.
Tortilju stavite na radnu površinu. Nanesite u tankom sloju
pripremljeni fil. Ivicu tortilje malo pokvasite. Poklopite drugom tortiljom,
ispritiskajte ivice da bi se zalepile koliko toliko.
Tiganj dobro zagrejte sa malo maslinovog ulja. Prenesite tortilju
na tiganj. Pržite nekoliko minuta. Na tiganj stavite nešto veći tanjir,
okrenite tortilju na njega a zatim vratite u tiganj da se ispeče i druga
strana.
To je sve! Dobili ste jedan brzinski ručak. Mi smo ovo jeli za
ručak uz Čorbu od zelja, sremuša i ječma.
Može biti i lepa večera.
Kako se
pravi pravi Soparnik pogledajte kod Snežane na blogu Vrtaljica. Njena gošća je
napravila baš prelepi pravi.
Prijatno! Uživajte :-)
Pravila sam ga mnogo puta u rerni, jes da nije isto kao original iz komina, ali bolje i tako nego nikako!
ОдговориИзбришиSoparnik je jednostavan i ukusan i ne vidim razlog da se čekaju idealni uslovi...
Soparnik obožavamo!! Recept spremam za isprobavanje prvom prilikom :)
ОдговориИзбришиSuper je ta brza varijanta, sad bi mi bas prijalo ovako nesto za veceru.:)))
ОдговориИзбришиJa uvek imam tortije u zamrzivaču i za čas nešto ispadne :-)
ИзбришиPošto idealne uslove neću imati sačekaću Snježu da napravi a onda ću ja :-)
ОдговориИзбриши