04.03.2014.

Skonsi


Martovski broj časopisa MEZZE nam donosi pregršt recepata sa integralnim žitaricama. Skonsi ( Na str. 18) su prvi recept koji sam isprobala. Jednostavan recept, brzo se napravi. Uz pivce ili jogurt odlična večera ili doručak.





Napravila sam samo malu izmenu, umesto putera sam stavila maslinovo ulje a gaudu sam zamenila starijim kozjim sirom. Verujem da bi i sa puterom bilo divno ali ja moram da ga izbegavam pa je zato zamenjen.

 
 
Sastojci:

240 ml integralnog brašna

4 ravne supene kašike ovsenih pahuljica

½ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice sode bikarbone

60 g putera ili 4 kašike maslinovog ulja

1 kašičica belog luka u granulama

1 kašičica sušenog timijana

4 kašike na kolutiće seckanih crnih maslina

50 g rendane gaude ili starijeg sira

1 kašičica crnog bibera

125 ml mleka

½ kašičice soli

½ kašike seckanih maslina i

½ kašike seckane gaude za ukrašavanje ili starijeg sira

 
Priprema:

Brašno, ovsene pahuljice, rendanu gaudu ili sir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, beli luk, biber i timijan sipajte u veću plastičnu posudu i dobro izmešajte.

Dodajte puter iseckan na kockice ili maslinovo ulje i mleko,  sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete homogenu masu. Na kraju dodajte seckane masline nežno promešajte kašikom tek da se sve blago sjedini.

Masu izručite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i vlažnim rukama oblikujte krug prečnika 20 cm. Nožem isecite testo na osmine kruga, pospite sirom i maslinama predviđenim za ukrašavanje i pecite u predhodno
zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta.

Izvadite iz rerne i pre služenja pustite da se potpuno ohlade.

Recept sam vam doslovno prenela onako kako ga je Zoka napisala, unela sam samo manje izmene. Te izmene su podvučene. Vi takođe možete praviti neke svoje varijante. Ja na primer nameravam da sledeći put stavim sem maslina i seckani sušeni paradajz, mislim da će to biti super.

Hvala Zoko zvana My pan & pots na ovom odličnom receptu.

 

6 коментара:

  1. Skonse još nisam pravila ali me tvoji baš mame.

    ОдговориИзбриши
  2. Bas su dobro uspeli, svaka cast za brzu probu, znas da bih bas mogla da ih uskoro isprobam.:)) p.s. cestitke na novo fb stranici... :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stvarno su mnogo ukusni a trebalo mi je nešto baš brzo za večeru.
      A da Gaga nije preporučila stranicu ne bi se desilo šza se desilo :-)
      Tvoj recept za novu vrstu linatog testa mi treba više vremena, to ću u vikendici da pravim. Fenomenalno izhleda.

      Избриши