Martovski broj časopisa MEZZE nam donosi pregršt recepata sa integralnim žitaricama. Skonsi ( Na str. 18) su prvi recept koji sam isprobala. Jednostavan recept, brzo se napravi. Uz pivce ili jogurt odlična večera ili doručak.
Napravila sam samo malu izmenu, umesto putera sam stavila maslinovo
ulje a gaudu sam zamenila starijim kozjim sirom. Verujem da bi i sa puterom
bilo divno ali ja moram da ga izbegavam pa je zato zamenjen.
Sastojci:
240 ml integralnog brašna
4 ravne supene kašike ovsenih pahuljica
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
60 g putera ili 4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica sušenog timijana
4 kašike na kolutiće seckanih crnih maslina
50 g rendane gaude ili starijeg sira
1 kašičica crnog bibera
125 ml mleka
½ kašičice soli
½ kašike seckanih maslina i
½ kašike seckane gaude za ukrašavanje ili starijeg
sira
Priprema:
Brašno, ovsene pahuljice, rendanu gaudu
ili sir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, beli luk, biber i timijan sipajte u
veću plastičnu posudu i dobro izmešajte.
Dodajte puter iseckan na kockice
ili maslinovo ulje i mleko, sve dobro
umutite mikserom dok ne dobijete homogenu masu. Na kraju dodajte seckane
masline nežno promešajte kašikom tek da se sve blago sjedini.
Masu izručite na pleh za pečenje
obložen papirom za pečenje i vlažnim rukama oblikujte krug prečnika 20 cm.
Nožem isecite testo na osmine kruga, pospite sirom i maslinama predviđenim za ukrašavanje
i pecite u predhodno
zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta.
Izvadite iz rerne i pre služenja pustite
da se potpuno ohlade.
Recept sam vam doslovno prenela
onako kako ga je Zoka napisala, unela sam samo manje izmene. Te izmene su
podvučene. Vi takođe možete praviti neke svoje varijante. Ja na primer
nameravam da sledeći put stavim sem maslina i seckani sušeni paradajz, mislim
da će to biti super.
Skonse još nisam pravila ali me tvoji baš mame.
ОдговориИзбришиMeni se ovo baš sviđa... :)))
ОдговориИзбришиBas su dobro uspeli, svaka cast za brzu probu, znas da bih bas mogla da ih uskoro isprobam.:)) p.s. cestitke na novo fb stranici... :))))
ОдговориИзбришиStvarno su mnogo ukusni a trebalo mi je nešto baš brzo za večeru.
ИзбришиA da Gaga nije preporučila stranicu ne bi se desilo šza se desilo :-)
Tvoj recept za novu vrstu linatog testa mi treba više vremena, to ću u vikendici da pravim. Fenomenalno izhleda.
Ovo je stvarno fino i zdravo!
ОдговориИзбришиOdlično, baš mi se sviđa i Pinam.
ОдговориИзбриши