Kad
smo se dogovarali za okupljanje blogera na Adi, pretpostavljam da smo svi imali
velike planove. Međutim, hoće li kiša ili ne, potpuno nam je promenila planove.
Svi smo u zadnjem momentu odlučili šta ćemo da ponesemo. Ipak, bilo je toliko
lepih delicija da je čovek prosto bio u dilemi odakle da počne.
Slika: Milkica Crevar |
Odlučila
sam se za varijantu ranije objavljenog recepta. Ako želite da ga pogledate on
se nalazi na ovom linku.
Recept
je jednostavan, zdrav i nije vam potrebna velika priprema.
Sastojci :
250 g brašna od leblebija
450 ml vode
1 kašičica soli
450 ml vode
1 kašičica soli
150 gr seckanih crnih i zelenim maslina
1 grančica svežeg ruzmarina ili malo sušenog
1 kafena kašičica ljute tucane paprika ili po ukusu
1 kafena kašičica ljute tucane paprika ili po ukusu
biber
150 gr susama i lana
4-5 kašika ulja
4-5 kašika ulja
Priprema:
U suve sastojke sipati polovinu količine vode i jednu kašiku
ulja. Žicom izmešati. Kada nestanu grudvice dodati ostatak vode i sve još
jednom izmešati.
Rernu zagrejte na 2100C. U tepsiju
prečnika 30 cm ili pleh od rerne stavite 4 kašike ulja i izlijte masu. Pecite
desetak minuta a zatim pospite obilato susamom i lanom.
Pecite oko 40 minuta, pri kraju pečenja možete malo i povećati temperaturu pečenja.
Ne bih mogla da se odlučim da vam kažem da li je bolja vruća
ili hladna, uz pivo ili jogurt, otkrijte sami.
Slika: Milkica Crevar |
Odlična je, za naš običaj deljenja hrane pred polazak kući
ostalo je svega nekoliko parčića.
Na kraju bih rekla da u ovim okupljanjima i nije toliko važna hrana koju donosimo već količina pozitivne energije i smeha ponesemo kući!
Ovo je baš lepa zamena za nezdrave grickalice. Hvala za recept
ОдговориИзбришиDivno izgleda, vjerujem da je bila odlična i zavidim na druženju! ;)
ОдговориИзбришиZaista je ukusno! Uživala sam! Čitajući recept stekla sam utisak da je priprema prilično jednostavna i brza. Jedino mi je misterija to brašno od leblebije, pa se nadam da ćeš malo da mi razjasniš. :) Pozdrav
ОдговориИзбришиDrago mi je da vam se sviđa. Krajnje je jednostavno i brzo a ukusno!
ОдговориИзбришиBrašno se prodaje u Bio špajizu u pakovanju od pola kilograma.
http://www.biospajz.rs/brasno-od-nauta-500-gr-bez-glutena.html
Zbog takvih druženja ne volim što sam ovako daleko.Znam d aje lpo na njima i ja vam zavidim!
ОдговориИзбришиMožda se jednom sretnemo!
ИзбришиMnogo mi se dopada ova farinata. Imam brašno u kući i nikako da smislim kako da ga iskoristim! Da sam imala masline, već bi bila isprobana! :)
ОдговориИзбришиSuper je!
ОдговориИзбришиPogledala sam fotkice kod Mimi, sjajna ekipa i druzenje, a farinata izgleda vise nego odlicno, nije ni cudo sto je nestala u trenu.:))) veliki ljuubac za sve...
ОдговориИзбришиDakleM, ovo mi je bio hit na Blogerijadi! Čak sam ostatak ponela kući, razbili smo se Zoki i ja jer je farinata prelepa!
ОдговориИзбришиPrvom prilikom je pravim (kad odem do Kalenića) :)))
Napravila sam! Prvo sam je doručkovala sa kefirom, pa ručala sa malo sira i vina, a onda za večeru štrpnula parčence onako klot. Šta da ti pričam, upropastila sam se :))) slike su ovde http://gagasrce.blogspot.com/2014/11/farinata-filipove-bake.html
ОдговориИзбришиRaduje me da si isprobala i uživala!
ИзбришиPravila,po malo drugačijem receptu ali je farinata sve jedno odlična. Ovo mi je privuklo pažnju zbog maslina ali vidim da ih u pripremi nema. Jel neka greška u pitanju? Ja bih probala sa maslinama. Kad ih staviti?
ОдговориИзбришиKad sipate punu količinu vode dodajte i seckane masline.
ИзбришиIsprobano i fantasticno.
ОдговориИзбришиPojelo se sve :)
Preukusno je.
Koleginicama vec delim recept.
Veliki pozdrav,
Tanja