15. 9. 2014.

Farinata sa maslinama, ruzmarinom i tucanom paprikom

Kad smo se dogovarali za okupljanje blogera na Adi, pretpostavljam da smo svi imali velike planove. Međutim, hoće li kiša ili ne, potpuno nam je promenila planove. Svi smo u zadnjem momentu odlučili šta ćemo da ponesemo. Ipak, bilo je toliko lepih delicija da je čovek prosto bio u dilemi odakle da počne.
Slika: Maja Babić

Slika: Milkica Crevar




Odlučila sam se za varijantu ranije objavljenog recepta. Ako želite da ga pogledate on se nalazi na ovom linku.
Recept je jednostavan, zdrav i nije vam potrebna velika priprema.

Sastojci :
250 g brašna od leblebija
450 ml vode
1 kašičica soli
150 gr seckanih crnih i zelenim maslina
1 grančica svežeg ruzmarina ili malo sušenog
1 kafena kašičica ljute tucane paprika ili po ukusu
biber
150 gr susama i lana
4-5 kašika ulja

Priprema:

U suve sastojke sipati polovinu količine vode i jednu kašiku ulja. Žicom izmešati. Kada nestanu grudvice dodati ostatak vode i sve još jednom izmešati.

Rernu zagrejte na 2100C.  U tepsiju prečnika 30 cm ili pleh od rerne stavite 4 kašike ulja i izlijte masu. Pecite desetak minuta a zatim pospite obilato susamom i lanom.

Pecite oko 40 minuta,  pri kraju pečenja možete malo i povećati temperaturu pečenja.

Ne bih mogla da se odlučim da vam kažem da li je bolja vruća ili hladna, uz pivo ili jogurt, otkrijte sami. 


Slika: Milkica Crevar

Odlična je, za naš običaj deljenja hrane pred polazak kući ostalo je svega nekoliko parčića.

Na kraju bih rekla da u ovim okupljanjima i nije toliko važna hrana koju donosimo već količina pozitivne energije i smeha ponesemo kući!

15 коментара:

  1. Ovo je baš lepa zamena za nezdrave grickalice. Hvala za recept

    ОдговориИзбриши
  2. Divno izgleda, vjerujem da je bila odlična i zavidim na druženju! ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista je ukusno! Uživala sam! Čitajući recept stekla sam utisak da je priprema prilično jednostavna i brza. Jedino mi je misterija to brašno od leblebije, pa se nadam da ćeš malo da mi razjasniš. :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je da vam se sviđa. Krajnje je jednostavno i brzo a ukusno!

    Brašno se prodaje u Bio špajizu u pakovanju od pola kilograma.
    http://www.biospajz.rs/brasno-od-nauta-500-gr-bez-glutena.html

    ОдговориИзбриши
  5. Zbog takvih druženja ne volim što sam ovako daleko.Znam d aje lpo na njima i ja vam zavidim!

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo mi se dopada ova farinata. Imam brašno u kući i nikako da smislim kako da ga iskoristim! Da sam imala masline, već bi bila isprobana! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Pogledala sam fotkice kod Mimi, sjajna ekipa i druzenje, a farinata izgleda vise nego odlicno, nije ni cudo sto je nestala u trenu.:))) veliki ljuubac za sve...

    ОдговориИзбриши
  8. DakleM, ovo mi je bio hit na Blogerijadi! Čak sam ostatak ponela kući, razbili smo se Zoki i ja jer je farinata prelepa!
    Prvom prilikom je pravim (kad odem do Kalenića) :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Napravila sam! Prvo sam je doručkovala sa kefirom, pa ručala sa malo sira i vina, a onda za večeru štrpnula parčence onako klot. Šta da ti pričam, upropastila sam se :))) slike su ovde http://gagasrce.blogspot.com/2014/11/farinata-filipove-bake.html

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман27. јун 2015. 19:11

    Pravila,po malo drugačijem receptu ali je farinata sve jedno odlična. Ovo mi je privuklo pažnju zbog maslina ali vidim da ih u pripremi nema. Jel neka greška u pitanju? Ja bih probala sa maslinama. Kad ih staviti?

    ОдговориИзбриши
  11. Isprobano i fantasticno.
    Pojelo se sve :)
    Preukusno je.
    Koleginicama vec delim recept.

    Veliki pozdrav,

    Tanja

    ОдговориИзбриши