16. 11. 2014.

Reform torta

Ova torta je klasik kome se svi obraduju kada je vide na stolu. Neki kažu, kraljica među tortama, za mene ona to stvarno jeste.


Pravim je obično za slavu i to u dve verzije, sa orasima i lešnikom i sa bademima. Sečem ih na kockice i služim uz ostale sitne kolače.




Reform torta sa orasima i lešnicima

Pravila sam razne verzije ali od ove ne znam bolju. Recept je baka Rozalijin. Nje odavno nema ali njen recept je ostao da živi u velikom delu porodice.

Sastojci za kore:

10 belanaca
250 gr prah šećera
300 gr oraha ili lešnika, najbolje mešano
3 kom mlevenog pti bera

Fil:

10 žumanaca
2 cela jaja
300 gr kristal šećera
200 gr čokolade
250 gr putera

Kako da je napravite?

Pomešajte orahe i sitno seckane prepečene i od ljuske očišćene lešnike. U mešavinu dodajte mleveni keks. Keks je važan jer povlači vlagu iz fila te se fil i kora kasnije fino stapaju.

Umutite belanca sa prah šećerom u vrlo čvrst šam. Lopaticom ili žicom umešajte lagano prevrćući šam mešavinu koju ste pripremili.
Uvek mutim dva puta po 5 belanaca i pola mešavine suvih sastojaka. Pečem dve kore u plehu 30x20. Masu izlijte na peki papir.

Kore pecite na 2000C 15 - 20’. Vodite računa da se kora ne prepeče, vi najbolje znate kako vaša rerna peče.

Umutite žumanca i cela jaja sa šećerom. Kuvajte krem na pari ali vodite računa da voda ne dodiruje dno posude. Najlakše je krem kuvati u loncu za kuvanje mleka. Sklonite posudu sa vatre i umešajte omekšalu čokoladu.
U posebnoj posudi umutite puter. Dodajte ga u prohlađen krem. Penasto umutite mikserom.

Nafilujte tortu, ukrasite je po želji. Obično završene torte ostavim oko osam sati van frižidera da kore povuku vlagu iz fila a zatim ih stavljam na hlađenje.

Linije ovlaš obeležim lenjirom. Nož za sečenje držim u posudi sa vrelom vodom i tako vrelim nožem sečem tortu brišući ga između redova.


Reform torta od badema

Mama vrlo često pravila ovu tortu, našla sam recept u njenoj sveščici. Mislim da je poreklo recepta Patin kuvar ali je ona dodavala belu čokoladu jer je fil bio sklon curenju kod dužeg stajanja na stolu.

Kore:

10 belanaca
250 gr kristal šećera
250 gr oljuštenog, osušenog i samlevenog badema

Fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
250 gr putera
100 gr bele čokolade


Postupak je potuno isti kao i kod prethodne, samo bih vam naglasila da bademi moraju biti dobro suvi posle blanširanja da bi se kora lepo ispekla a korice ostale bele.

Nadam se da ćete i vi uživati!

16 коментара:

  1. Vesna , kad zoveš u goste ? :D Obožavam reform... jedna od najboljih ...

    ОдговориИзбриши
  2. Uhhh, Vesna, sto je ovo dobroooo! Blago tvojim gostima:))) Ovaj receptic cu sigurno sacuvati, pa u dogledno vreme kad napravim, javicu ti utiske... Mada, mislim da ovde nema sta da ne valja. Tacnica je bas elegantna i tortice zasluzeno stoje na njoj:)

    ОдговориИзбриши
  3. Sv. Stevan, tad jedino pravim ovu vrstu kolača :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Uuuuu, divne su. Bas cu da pravim, ovu tamnu pogotovo.

    ОдговориИзбриши
  5. Neprevaziđena klasika - jaja, puter, orah, čokolada, bez modernih kerefeka. Reformu i ja volim. Ovako svetlu je moja tetka davno pravila (samo bez bele čokolade, tada je nije ni bilo), a zvali smo je torta od badema. ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Treba ih zapisati da ostanu u nasleđe, čini mi se da će polako nestati, ustuknuti pred šlagom, pudingom i sl.

      Избриши
  6. Najbolje su ovakve torte. Ja je pravim s lešnikom i mlečnom čokoladom u filu i baš je odavno nisam spremala :)

    ОдговориИзбриши
  7. Veki, kockice su fenomenalne, a posebne pohvale za fotkicu.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lenjir i vruć nož čuda čine al dostići te neću :-)
      Slikala sam posle slave kad sam se malo odmorila a sunašce sijalo lepo :-)

      Избриши
  8. Savršeno deluje! Odlična ideja za sečenje na male kocke, da se na pravi način uživa u ukusu. Oh, ja sam neizlečivi ljubitelj slatkiša. Kada vidim ovako nešto, sva se raznežim. A još me potseća i na detinjstvo. Reforma je sjajna torta, a ovu belu varijantu nisam probala. Baš sam znatiželjna.

    ОдговориИзбриши
  9. Pravi ukras! Svaka cast, Vesna! Ja se odavno kanim da napravim reformu, evo sada imam motiv vise :)

    ОдговориИзбриши
  10. Prelepe obe verzije. Posebno dobro zvučiova sa orasima i lešnicima. :)

    ОдговориИзбриши