Mama i ja smo se uvek šalile da je ovo torta kao da ih praviš tri.
Jeste tako ali ja ne znam bolju tortu. Svaki minut koji ćete provesti praveći
je ona će vam uzvratiti svojim neponovljivim ukusom.
Za tortu
vam je potrebno:
12 jaja
po 150 gr oraha, lešnika, badema
150 gr rendane čokolade
400 gr butera
kristal i prah šećer
Prva
kora:
Umutiti 4 belanca u čvrst šne, polako dodavati 150 gr kristal
šećera . Umešati lagano žicom 150 gr mlevenih oraha.
Druga
kora:
Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, umešati 150 gr mlevenih
lešnika.
Treća
kora:
Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, umešati 150 gr mlevenih
badema.
Kore peći u plehu 30x22 ili ako želite okruglu u modli prečnika 26 sm.
Ako je pečete četvrtastu, pecite je na 1800C
5-7 min, proveravajte dodirom ili čačkalicom da li je pečena. Kore za okruglu
tortu pecite oko 10-12 min. Proveravajte čačkalicom da li je pečena.
Svaku ispečenu koru premažite sa 100 gr uprženog šećera.
Kada se šećer na korama ohladi svaku koru tanko premazati sa:
150 gr umućenog butera sa 150 gr strugane čokolade.
Na ovaj fil stavljati žuti fil.
Žuti fil:
12 žumanaca i 12 kašika prah šećera skuvati na pari u gust krem.
Kada se malo prohladi dodati ga u 250 gr umućenog butera. Po neki put kada imam
neprskane pomorandže u krem nastružem malo kore.
Na svaku koru namazati žuti krem, poklopiti sa sledećom korom. Pre
nego što stavite krem na poslednju koru, tortu lagano pritisnite. Zatim je
premažite odozgore i sa strane. Ukrasite je iverjem od čokolade ili čokoladnim
mrvicama.
Tortu treba praviti nekoliko dana pre upotrebe jer je potrebno da
grilijaž malo opusti da bi se torta lepo sekla.
Bogme je stvarno specijalna! Posbeno me mami ovaj grilijaž, već sam se izjasnila kao zavisnik... :)
ОдговориИзбришиE draga i ja bejah :-) Ove torte su sve pravljene prošle godine za slavu a to ti je ja na mukama :-)
ИзбришиKad sam procitala naziv odmah sam pomislila: 'Mozda je to ona torta koju je Vesna jednom spominjala sa korama koje se prelivaju istopljenim secerom', kad ono stvarno jeste... :) Moram, ali moram ju jednom probati napraviti!
ОдговориИзбришиJest Mikice u pravu si :-) Eto ti NG i Nožić idu!
ИзбришиVesna, svaka cast, izgleda fantasticnoooooooooooooooo! A tortu iz proslog posta, jednostavno obozavam! Pozdrav
ОдговориИзбришиKad poslovi malo utihnu ti je isprobaj :-)
ИзбришиVeki, ova tortica je stvatrno posebna, nesto poput minjon torte samo u raskosnijoj verziji.... svidja mi se veoma, a i te kockice su ti bas medene.:)))
ОдговориИзбришиNisam videla minjon tortu, baš ću pogledati. Moja kuma je zove Evropa torta. Valjda je mama nazvala Specijal i tako je imam zapisanu.
ОдговориИзбришиKad dođe do seckanja svi beže :-)
Ovu tortu bih ja nazvala The Torta (sa velikim slovom T). Nista slag, nista zelatin, nista puding, nista raznorazni keksovi. Samo pravi sastojci za prave torte. Svaka cast!
ОдговориИзбришиUglavnom takve pravim sem po neku voćnu jad deca naruče :-)
Избришиcini mi se da popis za tortu nije ispravan. gore pise 250 grama putera a po receptu kad se ceo procita treba 400 gr putera..
ОдговориИзбришиPotpuno ste u pravu. Hvala, ispraviću. Važno je za nabavku :-)
ИзбришиLook delicious!
ОдговориИзбришиWishing you a happy and magical New Year!
Z.
Σας ευχαριστώ πολύ και ό, τι καλύτερο για εσάς!
ОдговориИзбришиNisam videla skoro inspirativniji recept.
ОдговориИзбришиNisam videla skoro inspirativniji recept.
ОдговориИзбришиIzuzetna zaista!
ИзбришиU prvoj kori pise 150 g secera a u drugoj i trecoj po 4 kasike da li je to greska ? Da li i u prvu koru ide 4 kasike kristal secera?
ОдговориИзбриши