29. 11. 2014.

Specijal torta

Mama i ja smo se uvek šalile da je ovo torta kao da ih praviš tri. Jeste tako ali ja ne znam bolju tortu. Svaki minut koji ćete provesti praveći je ona će vam uzvratiti svojim neponovljivim ukusom.




Za tortu vam je potrebno:

12 jaja
po 150 gr oraha, lešnika, badema
150 gr rendane čokolade
400 gr butera
kristal i prah šećer

Prva kora:
Umutiti 4 belanca u čvrst šne, polako dodavati 150 gr kristal šećera . Umešati lagano žicom 150 gr mlevenih oraha.

Druga kora:
Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, umešati 150 gr mlevenih lešnika.

Treća kora:
Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, umešati 150 gr mlevenih badema.

Kore peći u plehu 30x22 ili ako želite okruglu u modli prečnika 26 sm. Ako je pečete četvrtastu,  pecite je na 1800C 5-7 min, proveravajte dodirom ili čačkalicom da li je pečena. Kore za okruglu tortu pecite oko 10-12 min. Proveravajte čačkalicom da li je pečena.

Svaku ispečenu koru premažite sa 100 gr uprženog šećera.

Kada se šećer na korama ohladi svaku koru tanko premazati sa:
150 gr umućenog butera sa 150 gr strugane čokolade.

Na ovaj fil stavljati žuti fil.

Žuti fil:
12 žumanaca i 12 kašika prah šećera skuvati na pari u gust krem. Kada se malo prohladi dodati ga u 250 gr umućenog butera. Po neki put kada imam neprskane pomorandže u krem nastružem malo kore.

Na svaku koru namazati žuti krem, poklopiti sa sledećom korom. Pre nego što stavite krem na poslednju koru, tortu lagano pritisnite. Zatim je premažite odozgore i sa strane. Ukrasite je iverjem od čokolade ili čokoladnim mrvicama.

Tortu treba praviti nekoliko dana pre upotrebe jer je potrebno da grilijaž malo opusti da bi se torta lepo sekla.

18 коментара:

  1. Bogme je stvarno specijalna! Posbeno me mami ovaj grilijaž, već sam se izjasnila kao zavisnik... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E draga i ja bejah :-) Ove torte su sve pravljene prošle godine za slavu a to ti je ja na mukama :-)

      Избриши
  2. Kad sam procitala naziv odmah sam pomislila: 'Mozda je to ona torta koju je Vesna jednom spominjala sa korama koje se prelivaju istopljenim secerom', kad ono stvarno jeste... :) Moram, ali moram ju jednom probati napraviti!

    ОдговориИзбриши
  3. Vesna, svaka cast, izgleda fantasticnoooooooooooooooo! A tortu iz proslog posta, jednostavno obozavam! Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Veki, ova tortica je stvatrno posebna, nesto poput minjon torte samo u raskosnijoj verziji.... svidja mi se veoma, a i te kockice su ti bas medene.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam videla minjon tortu, baš ću pogledati. Moja kuma je zove Evropa torta. Valjda je mama nazvala Specijal i tako je imam zapisanu.
    Kad dođe do seckanja svi beže :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovu tortu bih ja nazvala The Torta (sa velikim slovom T). Nista slag, nista zelatin, nista puding, nista raznorazni keksovi. Samo pravi sastojci za prave torte. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  7. cini mi se da popis za tortu nije ispravan. gore pise 250 grama putera a po receptu kad se ceo procita treba 400 gr putera..

    ОдговориИзбриши
  8. Look delicious!

    Wishing you a happy and magical New Year!
    Z.

    ОдговориИзбриши
  9. Σας ευχαριστώ πολύ και ό, τι καλύτερο για εσάς!

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam videla skoro inspirativniji recept.

    ОдговориИзбриши
  11. Nisam videla skoro inspirativniji recept.

    ОдговориИзбриши
  12. U prvoj kori pise 150 g secera a u drugoj i trecoj po 4 kasike da li je to greska ? Da li i u prvu koru ide 4 kasike kristal secera?

    ОдговориИзбриши